Cum arată planul republicanilor pentru victoria Ucrainei

0
Publicat:

Un grup de republicani de rang înalt din Congresul SUA a elaborat un plan de susținere a Ucrainei. Documentul a fost conceput în contextul dezbaterilor privind continuarea sprijinului pentru țara atacată de Rusia, relatează The Kyiv Post.

FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Motivul-cheie invocat de președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, pentru întârzierea aprobării noului ajutor pentru Ucraina este că administrația Biden încă nu a prezentat o „strategie clară” cu privire la înfrângerea Rusiei.

Trei pași pentru victoria Ucrainei

Cu toate acestea, un fapt despre care aproape că nu se vorbește este că un grup de republicani de rang înalt din Congresul SUA a lucrat la un plan pentru victoria Ucrainei. Acesta este singurul set articulat de măsuri pentru a corecta punctele slabe din legislațai inițială, scriu jurnaliștii Jason Jay Smart și Hether Bek în The Kyiv Post.

„Planul propus pentru victoria în Ucraina” a fost redactat sub egida președinților republicani ai Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților (Michael McCaul), Comisiei pentru Apărare a Camerei Reprezentanților (Mike Rogers) și Comisiei Permanente pentru Informații a Camerei Reprezentanților (Mike Turner). Planul conține trei puncte importante pentru înfrângerea Rusiei, și anume (1) furnizarea de arme critice Ucrainei, (2) înăsprirea sancțiunilor împotriva regimului condus de Vladimir Putin și (3) folosirea activelor suverane rusești înghețate în beneficiul Ucrainei.

Autoriii planului solicită totodată prioritizarea „transparenței și responsabilității”. În această ordine de idei, ei menționează că au fost efectuate deja 30 de audituri asupra ajutoarelor furnizate Ucrainei, iar inspectorii din Departamentul american al Apărării și cei din Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USID) nu au identificat nicio deturnare semnificativă, furt sau însușire abuzivă a asistenței SUA pentru Ucraina. Alte 96 de audituri sunt în curs.

Republicanii care au elaborat planul critică răspunsul lent al Casei Albe la necesitățile militare ale Ucrainei, semnalând că țara atacată de Rusia are nevoie de „varianta cu cea mai lungă rază de acțiune a (sistemului de rachete tactice, n. red.) ATACMS, (avioane de luptă, n. red.) F-16 și cantități suficiente de muniții cu dispersie, artilerie, apărare aeriană și blindate pentru a face diferența pe câmpul de luptă”. Ei susțin totodată că Putin a ales să atace Ucraina la șase luni de la retragerea SUA din Afganistan crezând că ar putea să o cucerească fără a se confrunta cu un „răspuns semnificativ din partea Occidentului”.

În pofida apelului la „acțiune imediată” în sprijinul Ucrainei, planul pare că stă în sertar și există puține indicii că șeful Camerei Reprezentanților ar fi gata să-l pună în aplicare, notează The Kyiv Post. Ori, într-o vizită la granița cu Mexic, Mike Johnson a declarat că ajutorul pentru Ucraina nu va fi aprobat până când frontiera de sud a SUA nu va fi închisă și securizată.

Alesul democrat Chris Murphy a deplâns la Vocea Americii această poziție adoptată de unii republicani, subliniind că „ucrainenii se află deja într-un moment de criză reală”.

Aprobarea ajutorului cerut de Biden întârzie în Congresul SUA

Președintele american Joe Biden a cerut Congresului să aprobe un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar unii republicani au refuzat această solicitare în lipsa unui acord cu democrații privind consolidarea securității la granița dintre SUA și Mexic.

Ultima tranșă de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 250 de milioane de dolari, a fost deblocată la sfârșitul lunii trecute. Este vorba de un pachet ce conține arme și echipamente, inclusiv muniție de apărare aeriană și muniție de artilerie.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a dat asigurări joia trecută că Statele Unite vor susține Ucraina „atât timp cât este nevoie”, dar a spus totodată că noile ajutoare ar putea fi mai mici decât cele acordate în 2022 și în 2023.

„Scopul este ca, în cele din urmă, Ucraina să facă tranziția pentru a sta pe propriile picioare și pentru a ajuta Ucraina să își construiască propria bază industrială militară, astfel încât să poată atât să finanțeze, cât și să construiască și să achiziționeze muniții pe cont propriu. Dar nu am ajuns încă acolo și de aceea este atât de important ca Congresul să adopte legea de finanțare suplimentară”, a declarat oficialul american.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite