Cum vrea UE să îl pedepsească pe Viktor Orban pentru vizitele în Rusia și China: „Un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”
0Din ce în ce mai nemulţumiţi de atitudinea Ungariei, care a blocat în repetate rânduri ajutoare către Ucraina, şi de „misiunea de pace” autoasumată de prim-ministrului Viktor Orban când a vizitat Rusia şi China, liderii europeni sunt decişi să ia măsuri drastice împotriva Ungariei.
Astfel, miniștrii Afacerilor Externe ai Uniunii Europene vorbesc despre boicotarea unui summit pe care Ungaria intenţionează să-l organizeze în luna august, relatează Politico.
Ungaria, care deține, prin rotaţie, președinția Consiliului UE, vrea să organizeze un summit al afacerilor externe la Budapesta în perioada 28-29 august, o ocazie foarte bună pentru Orbán să încerce să remodeleze agenda de politică externă a blocului UE și pentru ministrul său de Externe, Peter Szijjarto, de a se afla în centrul atenției.
Dar, după ce premierul ungar a pus beţe în roate politicii Uniunii Europepe privind ajutorul pentru Ucraina de fiecare dată când a avut ocazia şi având în vedere şi vizitele sale „de pace” la Vladimir Putin și Xi Jinping, pentru care nu a avut mandatul celorlalţi 26 de lideri europeni, mulți miniștri de Externe spun că nu vor să devină protagoniști în ceea ce ei cred că ar fi un „alt spectacol de propagandă” al lui Orban.
Astfel, Politico citează trei diplomaţi UE care au confirmat că Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, va convoca miniștrii la un consiliu „formal” pentru Afaceri Externe în același timp cu summitul lui Orbán, pentru a boicota evenimentul organizat de premierul ungar.
Această măsură vine după ce trimisul Ungariei la UE, Bálint Ódor, a fost aspru criticat de colegii săi în cadrul unei reuniuni la începutul acestei luni, Slovacia fiind singura țară care nu a luat cuvântul. Miniştrii speră ca boicotarea summitului său de afaceri externe să fie un mesaj clar pentru Ungaria că UE nu este dispusă să accepte derapaje de la politica convenită împreună cu membrii săi.
„Dacă există un consiliu oficial pentru afaceri externe, organizat de Înaltul Reprezentant (Josep Borrell) în aceeași zi, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a declarat unul dintre diplomați.
Un altul a adăugat că, prin boicotarea reuniunii de la Budapesta, ceilalți miniștri de externe au dorit să „trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.
Tensiunile dintre UE și Ungaria există de dinaintea invadării Ucrainei de către Rusia, dar ele s-au accentuat şi mai mult după acest eveniment. Uniunea Europeană apreciază că sub conducerea lui Viktor Orban țara a regresat în ceea ce privește normele democratice și statul de drept și a perturbat buna funcționare a UE, prin blocarea adoptării legilor sau a finanțării, pentru a obține anumite concesii strict pentru Budapesta.
Astfel, miniștrii multor țări din UE au început să se distanţeze de Ungaria. La prima reuniune a președinției ungare, organizată la Budapesta pentru a discuta despre politica industrială, au fost prezenți doar șapte miniștri din alte țări, dar niciun comisar european.
Boicotarea a ceea ce ar trebui să fie un eveniment reprezentativ pentru țara care deține președinția, pentru a se prezenta pe scena mondială, este un afront și mai mare, menit să taie din avântul lui Viktor Orban.
Planul a fost deja discutat neoficial cu mai multe țări din UE, inclusiv Franța și Germania. Miercuri, echipa lui Borrell va prezenta planul celor 27 de reprezentanți permanenți ai UE.