Criză politică în Belgia. Coaliţia de guvernare s-a destrămat

0
0

Premierul belgian, Charles Michel, a preluat duminică conducerea unui executiv minoritar, după demisia miniştrilor naţionalişti flamanzi din coaliţia de guvernare, ca urmare a unor divergenţe profunde referitoare la Pactul ONU privind migraţia.

Aceste demisii au fost „acceptate“ de regele Belgiei la prânz, potrivit unui comunicat emis după o întâlnire a acestuia la Palatul regal cu Charles Michel, venit să-i prezinte situaţia politică şi numele miniştrilor care vor prelua portofoliile vacante (Interne, Finanţe, Apărare şi Migraţie), relevă lalibre.be.

Fostul ministru de Interne Jan Jambon, din cadrul Alianţei Neoflamande (N-VA, naţionaliştii flamanzi), a confirmat duminică la postul public RTBF că atât el, cât şi alţi miniştri din partidul său demisionează.

În contextul plecării N-VA, premierul Chales Michel se află în fruntea unui guvern fără majoritate în Parlament, cu cinci luni înaintea alegerilor legislative, care sunt prevăzute pentru luna mai. 

Sâmbătă seara, preşedintele acestei formaţiuni, Bart de Wever, i-a adresat un ultimatum lui Charles Michel, lăsând să se înţeleagă că N-VA se va retrage din guvern dacă premierul pleacă duminică la Marrakesh (Maroc) pentru a aproba, în numele Belgiei, Pactul ONU privind migraţia.

N-VA este singurul dintre cele patru partide ale coaliţiei care se opune documentului ONU, ce trebuie aprobat luni şi marţi în Maroc de către ţările ONU, înainte de a fi ratificat în cursul unui vot la sediul Naţiunilor Unite de la New York pe 19 decembrie. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri