Crimele din Toulouse au provocat indignarea întregii lumi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacatorul a tras focurile de armă de pe o motocicletă
Atacatorul a tras focurile de armă de pe o motocicletă

Crimele de luni dintr-o şcoală evreiască franceză au provocat reacţii de indignare în întreaga lume precum şi o sporire a măsurilor de securitate ale unor puncte de interes evreieşti din câteva ţări europene, relatează AFP.

Atacul din faţa unui colegiu-liceu evreiesc din Toulouse (sud-vest) făcut de o persoană a cărei identitate este necunoscută s-a soldat cu patru morţi, dintre care trei copii.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a condamnat "uciderea brutală a evreilor, între care şi a unor copii". "Este prea devreme pentru a şti exact care sunt circumstanţele acestui act criminal, dar nu putem exclude faptul că acesta a fost motivat de un anti-semitism violent şi sângeros ", a declarat Netanyahu.

"Dintre toate lucrurile oribile, nu cunosc nici un păcat mai mare decât uciderea unui copil, un nevinovat care nu face rău nimănui", a declarat preşedintele Shimon Peres.

Autoritatea Palestiniană, vorbind prin intermediul negociatorul Saeb Erakat, şi-a exprimat indignarea de asemenea faţă de acest "atentat", o părere împărtăşită de întreaga clasă politică israeliană.

Vaticanul şi-a exprimat "profunda indignare, nedumerirea şi condamnarea hotărâtă" a acestui atac."Atacul din Toulouse (...) este un act oribil şi nedemn, care se adaugă la alte acte de violenţă recente şi lipsite de sens din Franţa", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

În SUA, Casa Albă a condamnat "în termenii cei mai duri" acest "atac oribil", denunţând un "act de violenţă fără sens şi revoltător", informează Mediafax.

În New York, poliţia a decis să întărească securitatea din jurul sinagogilor şi instituţiilor evreieşti.

În numele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a condamnat "crima odioasă": "Nimic nu este mai intolerabil decât uciderea copiilor nevinovaţi".

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy s-a declarat ca fiind "şocat" şi, de asemenea, a vorbit despre o "crimă odioasă". Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a catalogat acest atac ca fiind "cel mai laş mod de violenţă".

Şeful diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a făcut o paralelă între crimele din Toulouse şi tinerii din Gaza sau din Siria: "Când ne gândim la ceea ce s-a întâmplat astăzi în Toulouse, amintindu-ne de ce s-a întâmplat în Norvegia cu un an în urmă, când ştim ce se întâmplă în Siria, când vedem ce se întâmplă în Gaza sau în alte părţi ale lumii, ne gândim la tinerii şi copii care îşi pierd viaţa".

Premierul belgian, Elio Di Rupo, şi-a exprimat "oroarea si indignarea" şi a "condamnat în termenii cei mai fermi acest atac, care este cu atât mai nedemn cu cât a lovit o şcoală şi o comunitate".

Ministrul de Interne belgian, Joelle Milquet, a cerut poliţiei o "vigilenţă sporită" faţă de punctele de interes evreieşti din Belgia, " în special locurile de educaţie evreieşti".

Şeful diplomaţiei britanice, William Hague, s-a declarat "oripilat" de "violenţa îngrozitoare" iar Varşovia a denunţat "un act de teroare". Ambasada Turciei din Paris a condamnat "ferm şi vehement aceste crime".

Ministrul canadian al Afacerilor Externe, John Baird, şi-a transmis "solemne şi sincere condoleanţe faţă de cei afectaţi de împuşcăturile din Toulouse".

Comunitatea evreiască din Canada şi Quebec a declarat că "împărtăşeşte durerea îngrozitoare a familiilor victimelor", denunţând o "crimă josnică".

Congresul Evreiesc European (EJC) a cerut autorităţilor franceze să "facă totul" pentru a găsi autorul atacului, care arată "necesitatea" de a consolida educaţia împotriva anti-semitismului, urii, intoleranţei şi rasismului.

Citeşte şi:
Capul femeii din Botoşani, ucisă şi tranşată de propria fiică, a fost găsit într-un canal plin cu apă

Considerând că scopul a fost de a "răspândi frica în comunitate," preşedintele EJC, Moshe Kantor, spune că "nu vor reuşi! Evreii din Europa, în general, şi evreii din Franţa în special, au o lungă tradiţie de statornicie în faţa urii şi a violenţei ".

În Italia, Premierul Mario Monti şi-a exprimat "profunda indignare", afirmând că "că anti-semitismului, xenofobia şi intoleranţa sunt valori complet independente (..) de întreaga omenire".

La Haga, protecţie a fost întărită în jurul şcolii evreieşti Maimonide. "Poliţia patrulează în zonă şi ne-am sporit vigilenţa", a declarat pentru AFP directorul Jan Couwenberg.

Aceleaşi măsuri de precauţie au fost luate şi în Suedia, unde Lena Posner-Koeroesi, preşedintele consiliului comunităţilor evreieşti, a declarat că "securitatea a fost uşor crescută acolo unde sunt tineri şi copii".

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite