Costul reparației sarcofagului centralei nucleare de la Cernobîl, estimat la zeci de milioane de dolari

0
Publicat:

Se estimează că o dronă rusească Shahed de circa 88.000 de euro a provocat pagube de zeci de milioane de euro sarcofagului centralei nucleare de la Cernobîl, conform evaluărilor inițiale și experților în inginerie, citați de The Guardian.

Structura de la protecție de la centrala de la Cernobîl, avariată FOTO Profimedia
Structura de la protecție de la centrala de la Cernobîl, avariată FOTO Profimedia

Costul unei reparații complete va fi probabil suportat de guvernele occidentale, în măsura în care acesta ar depăși suma de 25 de milioane EUR care e disponibilă într-un fond internațional special pentru situații neprevăzute.

Atacul nu a generat un risc radiologic imediat, dar a deteriorat semnificativ incinta de izolare de 1,5 miliarde de euro construită pentru a proteja reactorul distrus. Reparația va dura probabil luni, dacă nu ani, potrivit experților.

Structura de oțel înaltă de 110 metri a fost lovită înainte de ora 2 dimineața la 14 februarie, senzorii înregistrând „ceva în genul unui cutremur de magnitudine 6-7”, potrivit lui Serhii Bokov, inginerul șef de serviciu. „Dar ne-a fost limpede că nu asta a fost”, a spus el.

Atacul - despre care s-a ajuns rapid la concluzia că a fost provocat de o dronă care zbura la o altitudine la care nu putea fi detectată de radar - a făcut o gaură de 15 metri pătrați în acoperișul exterior. De asemenea, a provocat un incendiu complex, extrem dăunător, care a afectat și învelișul interior și care a putut fi stins abia în două săptămâni.

Scutul de protecție, finalizat în 2017, a fost necesar pentru a securiza reactorul numărul patru în urma celui mai grav dezastru nuclear din lume,în aprilie 1986.

Însă atacul din februarie a expus sarcofagul intemperiilor, existând riscul eliberării în atmosferă a prafului radioactiv și a scurgerii apei de ploaie înăuntru. Ministerul pentru protecția mediului din Ucraina a dat însă asigurări că „fondul de radiații se află în prezent în limitele normale și este sub control constant”.

Este necesar ca sarcofagul să fie reparat pentru a preveni riscurile pe termen lung, spun experții

Mai important, structura de izolare este acum mai vulnerabilă pe termen lung la ruginire din cauza expunerii mai mari la intemperii și a deteriorării învelișului. De asemenea, au fost forate găuri mici în structură în efortul de a stinge incendiul.

„Să nu o repari nu este o opțiune”, a explicat Eric Schmieman, un inginer american care a lucrat la proiectarea și construirea sarcofagului de la Cernobîl timp de 15 ani. O reparație completă, a spus el, „ar costa cel puțin zeci de milioane de dolari și ar putea atinge cu ușurință sute de milioane”, în timp ce reparațiile ar dura „luni până la ani”, a adăugat el.

S-a prevăzut ca această carcasă de protecție să aibă o durată de viață de 100 de ani, pentru a permite dezafectarea sarcofagului și a deșeurilor nucleare de dedesubt, dar acest lucru este acum pus sub semnul întrebării dacă nu este reparată, a adăugat Schmieman. Spre deosebire de alte structuri metalice mari, cum ar fi Turnul Eiffel, nu a fost niciodată posibilă revopsirea sa pentru a preveni coroziunea.

Structura de la protecție de la centrala de la Cernobîl, avariată FOTO Profimedia
Structura de la protecție de la centrala de la Cernobîl, avariată FOTO Profimedia

Sub sarcofag se află o masă foarte radioactivă asemănătoare lavei, un amestec de 200 de tone de uraniu provenite de la explozia produsă la reactorul numărul patru, precum și 5 000 de tone de nisip, plumb și acid boric care au fost eliberate din elicoptere sovietice imediat după accident.

O evaluare mai detaliată a impactului este așteptată să fie publicată în luna mai, dar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care a finanțat scutul de protecție și este implicată în analiza post-bombardament, a declarat că „este limpede că atacul a provocat daune semnificative”.

Alte surse, familiarizate cu evaluarea costurilor, au declarat pentru The Guardian că estimările lui Schmieman par corecte. Deși BERD deține fonduri în valoare de 25 de milioane de euro pentru lucrări de urgență, aceasta a declarat că „este nevoie de o finanțare semnificativ mai mare” pentru a face față provocărilor pe termen lung legate de dezafectare generate de incident.

Când atacul a avut loc în februarie, Moscova a dat vina pe Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că incidentul a fost o provocare „premeditată de regimul de la Kiev”. Cu toate acestea, procurorii ucraineni consideră, după ce au revizuit traiectoria dronei dinspre nord, că atacul a fost o „posibilă lovitură intenționată” a forțelor ruse și o posibilă crimă de război.

Shaun Burnie, specialist senior în domeniul nuclear în cadrul Greenpeace Ucraina, a declarat că el crede că atacul va avea „consecințe care vor dura zeci de ani” și a spus că acesta a avut loc deoarece „Putin și statul rus au desfășurat o formă deliberată de teroare nucleară împotriva Ucrainei și a Europei”, care „a rămas nepedepsită”.

Opțiuni

Alte fonduri pentru reparații vor veni cel mai probabil de la guvernele occidentale. Douăzeci și șase de țări au contribuit la costul adăpostului inițial, inclusiv SUA, Regatul Unit, Franța, Germania și chiar Rusia -vasta structură arcuită din oțel a costat 1,5 miliarde EUR dintr-un fond total de 2,1 miliarde EUR. Au existat și alte donații, inclusiv din partea Turciei.

Zona centralei nucleare a fost ocupată de soldații ruși care încercau să cucerească Kievul în februarie 2022 și a rămas pe linia frontului după ce Ucraina a recucerit-o două luni mai târziu.

Resturile recuperate de la fața locului au determinat procurorii ucraineni să concluzioneze că pagubele au fost provocate de o Shahed 136, o dronă concepție iraniană care a devenit cea mai utilizată armă de atac cu rază lungă de acțiune a Rusiei. Fabricate în prezent în Rusia, acestea costă între 50 000 și 100 000 de dolari.

Oficialii ucraineni spun că primul pas va fi „dezvoltarea și punerea în aplicare” a unui sigiliu temporar pentru fisură, deși Schmieman avertizează că „un lucru care nu este evident de la distanță este că, pe măsură ce urci doza de radiații devine mai mare. Prin urmare, trebuie instruiți și rotiți lucrătorii în funcție de limitele de siguranță ale dozei anuale”.

Macaralele acționate de la distanță care atârnă de adăpostul de izolare erau menite să demonteze sarcofagul și materialul nuclear de dedesubt, iar lovitura a lovit un punct din apropierea garajului de întreținere, a declarat Bokov. Dar asta ar putea afecta planurile de demontare treptată și dezafectare a locului dezastrului de dedesubt.

„Am proiectat această construcție pentru o mulțime de situații neprevăzute, dar nu am proiectat-o pentru război”, a spus Schmieman. „Deși majoritatea centralelor nucleare sunt proiectate să supraviețuiască căderii unui avion peste ele, noi nu am făcut acest lucru deoarece, după accidentul din 1986, a existat o zonă de interdicție aeriană la Cernobîl. Ne-am gândit că nimic nu va zbura deasupra ei”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite