Consiliul UE va decide aderarea Croației la spațiul Schengen separat de România și Bulgaria

0
Publicat:

Consiliul Uniunii Europene va decide aderarea Croației la spațiul Schengen separat de România și Bulgaria, anunță presa croată, ministrul de Interne al Croației afirmând că Austria susține aderarea țării sale.

FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, şi-a reafirmat luni scepticismul faţă de extinderea spaţiului Schengen, dar omologul său croat Davor Božinovic a declarat că Austria sprijină în continuare Croaţia pentru aderarea la acest spaţiu de liberă circulaţie, relatează agenţia de presă croată HINA.

„Situaţia la frontieră, care este insuportabilă pentru populaţia locală, arată că Schengenul în general nu funcţionează şi că extinderea acestui spaţiu este inutilă”, a declarat ministrul austriac în timpul unei vizite la frontiera dintre Austria şi Ungaria.

 Conform ministrului austriac, anul acesta numai Burgenland, o regiune austriacă de la graniţa cu Ungaria, a înregistrat 74.291 de refugiaţi, care au venit dinspre ţări ale UE şi care, contrar regulamentului european, nu au fost înregistraţi.

„Cetăţenii doresc în mod legitim ca returnările să se facă la frontieră. Dar, când (refugiaţii, n.red.) cer azil, aceste returnări sunt imposibile din punct de vedere legal”, a mai spus acesta. 

Agenţia croată de presă scrie că Ministerul de Interne austriac i-a transmis sâmbătă că ministrul Karner, când şi-a exprimat scepticismul faţă de extinderea spaţiului Schengen, nu a menţionat explicit Croaţia.

Ministrul croat de interne, Davor Božinovic, a declarat, potrivit HINA, că Austria continuă să sprijine Croaţia pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Potrivit agenţiei HINA, preşedinţia cehă a Consiliului UE a pregătit două proiecte de decizie, unul pentru Croaţia şi celălalt pentru Bulgaria şi România. Aceasta deschide calea pentru Croaţia să intre singură în spaţiul Schengen, având în vedere opoziţia Olandei şi a Suediei faţă de intrarea Bulgariei şi a României, mai scrie agenţia croată de presă. 

Bulgarii consideră neaderarea o umilință

Jurnaliștii de la capital.bg consideră că dacă Bulgaria nu ar primi vot pozitiv pentru intrarea în Schengen, ar fi o umilire pentru Sofia. 

Europenii ar putea avea o problemă cu faptul că bulgarii au granița de sud cu Turcia, care nu ar fi suficient de bine consolidată. 

„Poate fi exact cum s-a introdus un mecanism pe Justiție, MCV, poate fi introdus un mecanism special pentru Bulgaria. Nu cred că și pentru România. Nu există motiv pentru un mecanism de verificare ulterioară, de supraveghere, pe România. Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă spun așa: nu avem nimic cu România, avem o problemă cu granița de sud a Bulgariei, granița cu Turcia, considerăm că nu este suficient de bine consolidată și avem o problemă cu crima organizată”, a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan.

Bulgarii sunt de părere că Olanda va sprijini Croația și România pentru a intra în spațiul Schengen, iar vecinii de la sud de Dunăre ar rămâne izolați. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite