Conservatorii, majoritari în Parlamentul polonez, au adoptat o lege care riscă să paralizeze activitatea Tribunalului Constituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul conservator Jaroslaw Kaczynski (centru), în Parlamentul de la Varşovia FOTO PAP
Liderul conservator Jaroslaw Kaczynski (centru), în Parlamentul de la Varşovia FOTO PAP

Lupta din jurul Tribunalului Constituţional este una acerbă în Polonia. Un nou episod al acestei  lupte a avut loc marţi noaptea, când partidul Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a votat o lege privind activitatea Tribunalului Constituţional, pe care îl consideră un obstacol pentru reformele sale. Noua lege riscă să paralizeze activitatea acestei instituţii, denunţă Curtea Supremă.

Partidul conservator polonez Lege şi Justiţie, la putere din octombrie, a aprobat marţi noaptea o lege privind activitatea Tribunalului Constituţional, care are atribuţii în a se pronunţa asupra conformităţii legilor. Legea a fost aprobată cu 235 de voturi pentru, 181 împotrivă şi patru abţineri.

Textul, dezbătut în viteză, introduce, printre altele, regula unei majorităţi calificate de două treimi pentru verdictele Tribunalului, obligat să reunească pentru a se pronunţa în cazuri de mare importanţă 13 judecători din totalul de 15 ai acestei curţi, faţă de nouă înainte, relatează agenţia AFP, citată de Agerpres.

PiS a numit deja cinci judecători din partea sa, urmând o procedură controversată, situaţie ce îi va permite să blocheze cu uşurinţă avizele defavorabile ale Tribunalului.

În plus, textul introduce termene obligatorii de trei până la şase luni între depunerea unei sesizări şi verdictul Tribunalului Constituţional (14 zile până în prezent).

Reacţia Curţii Supreme

Potrivit Curţii Supreme a Poloniei, noua lege „se amestecă în independenţa“ Tribunalului Constituţional şi urmăreşte „să îngreuneze, chiar să blocheze“ funcţionarea sa. Ea „falsifică sensul funcţionării Tribunalului Constituţional într-un stat democratic de drept“, a scris într-o opinie adresată Dietei preşedinta Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf.  

Referindu-se la prelungirea termenelor privind depunerea de sesizări, preşedinta Curţii Supreme avertizează în privinţa unor „iminente potenţiale întârzieri şi, de fapt, paralizia“ activităţii Tribunalului Constituţional.

Dispunând de majoritatea absolută în Parlament după alegerile legislativele din 25 octombrie, PiS afirmă că în componenţa sa actuală, favorabilă liberalilor trecuţi în opoziţie după opt ani la putere, Tribunalul Constituţional ar putea să îi blocheze reformele.

Val de critici

Acţiunea conservatorilor polonezi a provocat un val de critici din partea opoziţiei, presei şi a unor personalităţi din străinătate.

Opoziţia poloneză de toate culorile acuză noile autorităţi că vor pur şi simplu să se elibereze de orice control independent.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a avut la rândul său o reacţie critică faţă de  situaţia din Polonia. El a comparat situaţia „dramatică“ din Polonia cu o „lovitură de stat“, spre marea nemulţumire a Guvernului de la Varşovia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite