Conservatorii Angelei Merkel continuă scăderea în sondaje; campania electorală se intensifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Campania electorală din Germania, care va decide cine va fi înlocuitorul Angelei Merkel, s-a intensificat duminică, după ce un sondaj de opinie a arătat că partidul social democrat şi-a mărit avansul faţă de conservatori, transmite Reuters.

Sprijinul pentru SPD a crescut cu două puncte faţă de săptămâna trecută, la 24%, cel mai mare rezultat al acestora din ultimii patru ani, potrivit sondajului INSA realizat pentru ziarul Bild am Sonntag.

Conservatorii au pierdut un punct până la 21%, cel mai scăzut nivel consemnat într-un sondaj realizat vreodată.

Germania organizează alegeri generale pe 26 septembrie, când Merkel va renunţa la funcţia de cancelar după 16 ani de mandat şi patru victorii consecutive în alegerile naţionale.

Plecarea iminentă a lui Merkel a slăbit sprijinul pentru alianţa ei conservatoare. Este cel de-al doilea sondaj din ultima săptămână care plasează SPD pe primul loc.

Sprijinul pentru creştin-democraţii Merkel (CDU) şi partidul lor frate bavarez, Uniunea Socială Creştină (CSU), a scăzut constant în ultimele săptămâni.

Candidatul blocului la funcţia de cancelar, preşedintele CDU, Armin Laschet, a fost criticat de când a fost surprins râzând în timpul unei vizite efectuate luna trecută într-un oraş afectat de inundaţii.

Într-un ipotetic vot direct pentru cancelar, sondajul INSA a arătat că reprezentantul SPD, ministrul finanţelor Olaf Scholz, va lua 31% din voturi, comparativ cu doar 10% pentru Laschet şi 14% pentru candidata verzilor Annalena Baerbock.

Cei trei candidaţi urmau să participe la o dezbatere televizată duminică seara.

În ciuda conducerii SPD în sondaje, ar trebui totuşi să facă echipă cu alte două partide pentru a guverna, determinând o discuţie despre care posibili parteneri de coaliţie ar fi acceptabili.

Scholz a refuzat să excludă asocierea cu extrema stângă Linke, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, deşi a spus că orice guvern german trebuie să se angajeze să adere la NATO.

Linke, care are în prezent aproximativ 6% în sondaje, solicită abolirea NATO în manifestul său electoral.

Între timp, candidatul verzilor Baerbock s-a distanţat de Linke ca posibil partener.

"Linke tocmai s-a exclus destul de mult, deoarece nici măcar nu a fost dispus să sprijine Bundeswehr în salvarea cetăţenilor germani şi a forţelor locale din Afganistan", a declarat Baerbock ziarelor grupului de presă Funke.

Laschet a pus la îndoială angajamentul SPD şi al Verzilor de a sprijini armata germană, spunând la un eveniment de sâmbătă că în trecut au blocat măsuri pentru a proteja soldaţii.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite