Companiile corupte nu vor putea accesa contracte publice în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul german a creat o bază centralizată pentru companiile care au încălcat legea FOTO Arhivă
Guvernul german a creat o bază centralizată pentru companiile care au încălcat legea FOTO Arhivă

Guvernul german a aprobat miercuri proiectul de lege privind crearea unui registru care să împiedice companiile ce au încălcat legile să obţină contracte publice.

„Munca onestă trebuie să fie recompensată. În schimb, companiile care dau mită, fac evaziune, nu plătesc salariul minim sau finanţează terorismul nu trebuie să obţină profit de pe urma banului public“, a declarat ministrul Economiei, Brigitte Zypries, citată într-un comunicat.

Şi până acum legislaţia germană interzicea companiilor ce au încălcat legea să primească contracte publice, dar lipsa unui registru împiedica punerea în aplicare a acestei prevederi, notează agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

Potrivit lui Zypries, noul instrument va înlătura această dificultate, urmând să includă toate condamnările sau amenzile primite de companii pentru mită, finanţarea terorismului, spălare de bani, înşelarea statului sau a sistemului de asistenţă socială şi a legii privind salariul minim pe economie.

În funcţie de gravitatea delictului, datele vor fi menţinute în registru pentru o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani.

Parchetele şi alte organisme vor fi obligate să transmită electronic aceste informaţii către registrul central.

În cazul în care o entitate publică, de la nivel municipal şi până la nivel federal, va organiza o licitaţie, în funcţie de valoare, această entitate publică va fi obligată să consulte respectivul registru. Companiile private pot solicita să fie şterse din registru, dar pentru aceasta vor trebui să demonstreze că au luat măsuri pentru ca încălcările legii să nu se mai repete.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite