Comisia Europeană va propune înfiinţarea unui guvern al zonei euro
0Zona euro ar trebui să capete treptat puterea unui guvern naţional, cu o trezorerie unică, cu dreptul de a aplica taxe şi cu abilitatea de a emite obligaţiuni suverane comune. Sunt principalele propuneri dintr-un draft al Comisiei Europene, care lucrează la elaborarea unei strategii pentru a asigura supravieţuirea pe termen lung a monedei unice europene.
Planul, dezvăluit miercuri de Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene (CE), îşi propune să schiţeze un buget-embrion al zonei euro aproape imediat. Strategia este bazată pe înfiinţarea în următoarele 18 luni a unui fond care să ofere stimulente ţărilor cu probleme financiare, care se află în plin proces de reformare economică.
Fondul, care se va transforma ulterior într-o adevărată trezorerie, va furniza iniţial doar ajutor pentru statele din zona euro care vor semna contracte cu Bruxelles-ul. Acestea se vor angaja astfel la programe de reforme, procese similare cu acordurile de finanţare derulate acum în Grecia, Irlanda şi Portugalia.
Toate statele din uniunea monetară care încalcă în prezent regulile UE privind datoria publică şi deficitul bugetar vor fi nevoite să semneze aceste contracte, nu doar acestea care vor beneficia de pachete de finanţare internaţionale.
Barroso a adăugat că centralizarea puterii în zona euro este necesară pentru a asigura supravieţuirea monedei unice şi a avertizat liderii naţionali că riscă să reaprindă panica pieţelor dacă nu demonstrează că uniunea monetară este, într-adevăr, condusă şi guvernată.
”Trebuie să combatem criza încrederii prin a arăta că suntem pregătiţi să înaintăm şi să consolidăm cooperarea şi integrarea”, a declarat Barroso. ”Sunt îngrijorat de faptul că, în acest moment, nu toate capitalele simt aceeaşi urgenţă ca în urmă cu câteva luni”, a adăugat preşedintele CE.
Multe dintre propunerile pe termen lung – cum ar fi cea privind înfiinţarea unei uniuni bancare - se află acum în circuitul legislativ al UE.