Comisia Europeană va decide în iunie măsuri pentru penalizarea ţărilor est-europene care nu acceptă refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană va decide în luna iunie eventuale măsuri juridice pentru penalizarea ţărilor central şi est-europene care au refuzat să accepte imigranţi extracomunitari în cadrul schemei cotelor stabilită de Uniunea Europeană, informează Reuters. În raportul Comisiei este mentionat că Romania se pregăteste să preia în scurt timp pentru prima dată refugiaţi din Turcia în baza acestui mecanism.

Comisia Europeană (CE) a ameninţat marţi să lanseze proceduri de infringement contra Ungariei şi Poloniei, în cazul în care cele două state membre ale Uniunii Europene (UE) refuză în continuare să primească azilanţi din Italia şi Grecia, aşa cum le impune planul european adoptat în acest sens în 2015, relatează AFP.

”Dacă nu se face nimic înaintea noului nostru raport, în iunie, Comisia nu va ezita să-şi folosească puterile în virtutea tratatelor şi să deschidă proceduri de infringement”, a ameninţat comisarul însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos într-o conferinţă de presă, la Parlamentul European, la Strasbourg.

Acordul istoric al UE cu privire la distribuirea, printr-un sistem de cote, a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia, în celelalte state membre, este susceptibil să conducă până în septembrie la mutarea a mai puţin de 40.000 de persoane, scrie The Associated Press.

Avramopoulos a declarat marţi dimineaţa că peste 18.000 de migranţi au fost mutaţi până în prezent şi că alte 12.500 de persoane din Grecia şi aproximativ 4.000 din Italia sunt eligibile.

El a apreciat că aceste 16.500 de persoane pot fi mutate până în septembrie, dar a subliniat că unele ţări n-au acceptat nici măcar o singură persoană, ”încălcându-şi obligaţiile”.

Avramopoulos a insistat în faţa europarlamentarilor că acest plan, lansat în septembrie 2015, ”este vital succesului politicii noastre” în domeniul migraţiei.

Ungaria şi Polonia au votat împotriva planului, care a fost adoptat cu o majoritate, şi refuză să-l pună în aplicare.

Comisia Europeana a menţionat, marţi, România printre statele membre ale UE cărora le solicită să intensifice ritmul primirii refugiaţilor, conform cotelor obligatorii decise în septembrie 2015, şi a evidenţiat că România se pregăteşte să preia în scurt timp refugiaţi direct din Turcia, în baza acordului încheiat de UE cu Ankara.

În prezentarea celui de-al 12-lea raport privind stadiul implementarii cotelor obligatorii de refugiaţi, executivul european notează că în perioada scursă de la publicarea ultimului raport încă 2.078 de refugiaţi au fost relocaţi în statele comunitare (1.368 din taberele din Grecia şi 710 din cele din Italia), astfel că la data de 12 mai numărul total al refugiaţilor redistribuiţi conform acestui mecanism a ajuns la 18.418.

Conform deciziei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din septembrie 2015, adoptată prin majoritate calificată, ar trebui relocaţi în total 160.000 de refugiaţi într-un termen de doi ani. Statele UE s-au angajat ulterior să preia alţi 22.000 de refugiaţi din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania şi Liban.

Cu Turcia a fost încheiat în martie 2016 un acord prin care autorităţile de la Ankara s-au angajat să primească înapoi migranţii ce debarcă în Grecia, care trec prin Turcia venind mai ales din Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un numar echivalent de refugiaţi sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000.

Deşi numărul relocarilor este în continuare foarte departe de aceste ţinte, Comisia Europeană notează "progrese" în implementarea mecanismului, iar singurele state din UE care până în prezent nu au primit niciun refugiat sunt Austria, Ungaria şi Polonia.

În recomandările inscrise în raportul difuzat marţi, CE menţionează că Spania, Belgia şi Croaţia trebuie să sporească preluarea refugiaţilor atât din taberele din Italia, cât şi din Grecia, în timp ce România, Germania şi Slovacia trebuie să sporească primirea refugiaţilor aflaţi în taberele din Grecia, iar Franţa a celor din taberele din Italia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite