Comisia Europeană: Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu înseamnă să muncim în locul autorităţilor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 România aşteaptă raportul de ţară privind stadiul reformei în justiţie
România aşteaptă raportul de ţară privind stadiul reformei în justiţie

Mecanismul de Cooperare şi Verificare la care România şi Bulgaria s-au angajat înaintea aderării la UE va continua cu următorul pas, rapoartele ţărilor privind stadiul reformelor în justiţie 

Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat astăzi la Bruxelles că rolul UE în mecanismul de cooperare şi verficare (MCV) nu este să se ocupe de cazuri individuale sau să muncească în locul autorităţilor naţionale.

Întrebat de un jurnalist bulgar dacă va comenta la o ştire apărută astăzi în ziarul Dnevnik care ar putea afecta raportul Bulgariei pe justiţie, Gray a refuzat să discute incidentul. "€œNu putem comenta de fiecare dată când apare o ştire într-un ziar naţional," a spus acesta. "Eu am spus ce aveam de spus, Bulgaria are şase condiţionalităţi de îndeplinit şi apoi vom discuta cu experţii tehnici despre problemele acesteia," a adăugat Gray. 

Cerinţa MCV-ului privind stadiul reformei în justiţie obligă România la patru condiţionalităţi. Cum s-au descurcat românii este încă neclar, termenul de prezentare al raportului fiind încă nedefinit. În cazul în care exist㠀œsituaţii sau cazuri individuale naţionale", Comisia Europeană nu intervine peste autorităţile locale, rezolvarea acestora fiind responsabilitatea fiecărui stat în parte. "€œNu putem să ne amestecăm în treburile naţionale şi să rezolvăm ceea ce ţine de competenţa autorităţilor naţionale," a explicat acesta. 

Comisia Europeană susţine că raportul privind stadiul de reformă al justiţiei, aşteptat în prima parte a acestui an de România şi Bulgaria, nu este încă complet. "€œNici nu am început să scriem reportul şi deci, nu pot să vă dau o dată exactă când îl vom prezenta," a mai spus Gray. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite