Cetăţenii unei ţări europene au primit ghidul „Dacă vine criza sau războiul”. Sunt încurajaţi să folosească bani numerar

0
Publicat:

Autorităţile suedeze au trimis fiecărui cetăţean un ghid intitulat „Dacă vine criza sau războiul”, în care încurajează folosirea de numerar pentru rezerve şi plăţi, în detrimentul plăţilor digitale.

Suedezii sunt încurajaţi să folosească numerar. Foto Pixabay
Suedezii sunt încurajaţi să folosească numerar. Foto Pixabay

Dacă ţările nordice, Suedia şi Norvegia, au fost printre primele care au implementat sistemul de plată digitală, acum acesta este privit ca o vulnerabilitate, o potențială amenințare la adresa securității naționale

În 2018, un fost viceguvernator al băncii centrale a Suediei a anticipa că, până în 2025, cetăţenii vor utiliza în marea lor majoritate plata digitală şi predicţia sa s-a dovedit cât se poate de adevărată, pentru că în acest moment doar una din 10 plăţi se face cu numerar, iar cardul este cea mai frecventă formă de plată, notează The Guardian.

De altfel, conform raportului anual al băncii centrale privind plățile publicat luna aceasta, Suedia și Norvegia au cel mai puţin numerar în circulație, ca procent din PIB, din lume.

Numai că, în contextul actual, cu războiul din Europa, imprevizibilitatea din SUA și teama de atacuri hibride rusești, care fac aproape parte din viața de zi cu zi din Suedia, acest sitem de plată este privit ca o vulnerabilitate.

Din acest motiv, autoritățile încearcă să încurajeze cetățenii să păstreze și să utilizeze numerar în numele apărării civile. În noiembrie, Ministerul Apărării a trimis în fiecare casă o broșură intitulată „Dacă vine criza sau războiul”, în care îi sfătuiește pe oameni să utilizeze în mod regulat numerar și să păstreze o rezervă care să ajungă pentru cel puțin o săptămână pentru a „consolida gradul de pregătire”.

În raportul său, banca centrală afirmă: „Trebuie luate măsuri pentru consolidarea pregătirii și reducerea excluziunii, astfel încât toată lumea să poată plăti, chiar și în caz de criză sau război”. De ani de zile, eficiența a fost prioritară pentru plăți, dar acum siguranța și accesibilitatea „sunt cel puțin la fel de importante”.

În decembrie, guvernul a publicat rezultatele unei anchete care a propus ca unii agenți publici și privați să fie obligați să accepte numerar - o recomandare pe care banca centrală susține că autoritățile ar trebui să o pună în aplicare.

Şi Norvegia încurajează plata în numerar

Suedia nu este singura țară nordică care dă înapoi cu privire la planurile pentru o societate fără numerar. Anul trecut, Norvegia, care are un echivalent popular al Swish numit Vipps MobilePay, a introdus o legislație care prevedea că vânzătorii cu amănuntul pot fi amendați sau sancționați dacă nu acceptă numerar.

Guvernul a recomandat, de asemenea, cetățenilor „să păstreze numerar la îndemână din cauza vulnerabilității soluțiilor de plată digitale la atacurile cibernetice”.

Fostul ministru norvegian al justiției și al situațiilor de urgență, Emilie Mehl, a formulat situația în termeni clari: „Dacă nimeni nu plătește cu numerar și nimeni nu acceptă numerar, acesta nu va mai fi o soluție de urgență reală odată ce criza va fi peste noi”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite