Ce trebuie să facă armata ucraineană pentru a avea succes în contraofensiva din sud și ce resurse are Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană își intensifică eforturile de a străpunge apărarea densă a Rusiei în cadrul contraofensivei sale din sud, pe care a avut dificultăți să o impulsioneze de la lansarea la începutul lunii iunie, relatează CNN.

Armata ucraineană ar fi început o ofensivă amplă în sud FOTO PROFIMEDIA
Armata ucraineană ar fi început o ofensivă amplă în sud FOTO PROFIMEDIA

În timp ce oficialii ucraineni au oferit prea puține detalii privitor la câte unități noi sunt angajate în noua ofensivă, este totuși cert că un număr de unități echipate cu blindate occidentale au fost trimise în cel puțin un segment important al frontului sudic.

Pe de altă parte, provocările cu care se confruntă ucrainenii țin pesemne mai puțin de considerente numerice cât de capabilități, pregătire și coordonare, factori esențiali pentru o forță de atac ce are de înfruntat o gamă atât de extinsă de apărări.

În înregistrări video geolocalizate se pot vedea blindate occidentale, inclusiv vehicule de luptă Bradley, trimise în asaltul reînnoit, alături de unități experimentate. Securitatea operațională strictă impusă de ucraineni nu permite însă o evaluare în detaliu a ceea ce întreprinde mai exact în scopul de a relansa contraofensiva - și unde.

Experții dezbat deocamdată în privința dimensiunii propriu-zise a efectivelor angajate în noua acțiune contraofensivă.

George Barros de la Institutul pentru Studii de Război - un grup cu sediul la Washington - a declarat pentru CNN: „Nu am văzut nicio dovadă a vreunui atac la nivel de batalion și în mod cert niciun atac la nivel de brigadă. Dacă ucrainenii într-adevăr angajează acum întregi batalioane și brigăzi, așa cum s-a raportat, acest lucru ar fi marca clară a unei noi faze în contraofensiva ucraineană”.

O brigadă ucraineană este formată din aproximativ 3.000 de soldați.

Rânduri de mine

De aproape două luni, forțele ucrainene s-au luptat să străpungă liniile defensive rusești stratificate: capcane pentru tancuri, alte obstacole și câmpuri dense de mine. Potrivit unor relatări ucrainene, trupele au recurs la soluția grupurilor mici de ingineri militari trimiși înainte prin zone împădurite pentru a croi drum printre aceste capcane.

În spatele lor însă, îi așteaptă alte rânduri de fortificații. Imaginile din satelit arată multiple straturi de acestea, uneori situate la 20 de kilometri în adâncime: ceea ce înseamnă că acestea trebuie străpunse unul câte unul.

În ciuda antrenamentelor accelerate inclusiv în țările occidentale, forțele ucrainene par să aibă dificultăți în ceea ce privește operațiunile de arme combinate, adică combinarea mai multor mijloace diferite pentru a suprima și degrada apărarea rusă atât în aer, cât și la sol.

„Elicopterele de atac rusești și avioanele de vânătoare exploatează punctele slabe din apărarea aeriană a Ucrainei, permițându-le rușilor să lovească forțele terestre ucrainene. Efectuarea unei penetrări mecanizate de o asemenea amploare în timp ce adversarul are superioritate aeriană este extrem de dificilă”, explică Barros, analist la ISW.

Operațiunile sunt mai mult secvențiale decât sincronizate", apreciază analistul Franz-Stefan Gady, după o vizită pe linia frontului și discuții ample cu militarii ucraineni.

„Ucraina va trebui să sincronizeze și să adapteze mai bine tacticile actuale, fără de care echipamentele occidentale nu se vor dovedi tac[tic] decisive pe termen lung. Acest lucru se întâmplă deja, dar este o muncă lentă în desfășurare”, subliniază acesta.

Gady spune că, în plus, trupele ucrainene cu care a stat de vorbă „sunt conștiente de faptul că lipsa progreselor au adesea drept cauză modalitățile de angajare a forței, tacticile slabe, lipsei de coordonare (între) unități, birocrația/disensiunile, gândirii în stil sovietic etc.".

El spune că acest lucru îi face pe ucraineni mai vulnerabili pe măsură ce încearcă să avanseze și drept dovezi în acest sens sunt câteva clipuri care au apărut pe rețelele de socializare.

„Nu este vorba doar despre echipament. Pur și simplu nu există o demontare sistematică a sistemului defensiv rusesc pe care am putut-o observa”, a scris Gady pe Twitter. „Slăbirea apărării rusești într-un asemenea grad cât să permită manevrele”, care va include utilizarea munițiilor cu dispersie, este o sarcină critică în săptămânile următoare.

Angajarea a noi unități în luptă în această săptămână pare să le fi permis ucrainenilor să facă progrese modeste la sud de orașul Orikhiv, apropiindu-se de importantul centru rusesc de Tokmak, la aproximativ 20 de kilometri la sud de actuala linie de front.

Există și alte succese, ceva mai modeste, mai la est, dar cele câteva relatări firave de pe linia frontului oferă mărturii despre lovituri neîncetate ale aviației și artileriei rusești.

Kostiantin Denisov, membru al Legiunii Libertății, a subliniat că luptele nu s-au oprit nicio clipă.

„Într-un cuvânt, este un iad. Există lupte cu arme de calibru mic de-a lungul întregii linii de contact, lupte de contra-baterie”, a declarat el recent pentru RFE/Radio Liberty.

„Elicopterele lor zboară aici în perechi și bombardează pozițiile noastre, avioanele de asalt Su-25 lucrează, aruncând bombe pe capetele băieților noștri. Multe unități au fost aduse aici pentru a încerca nu doar să ne oprească mișcarea, ci și să recupereze pozițiile pierdute în anumite zone."

„Luptele au crescut în intensitate în ultimele 48 de ore, în special în două sectoare din sud: în regiunea Zaporojie și în sudul regiunii Donețk, potrivit raportului Ministerului britanic al Apărării din 29 iulie”, relatează Kyiv Independent.

Este totuși mult prea devreme pentru a ști cu siguranță dacă contraofensiva ucraineană a intrat într-o fază mai dinamică. Experții de la ISW avertizează că „acest tip de bătălie de penetrare va fi unul dintre cele mai dificile lucruri pe care forțele ucrainene le vor avea de înfăptuit".

Un alt considerent este că ucrainenii nu-și pot concentra întregul efort de luptă în sud. Rușii încă mai speră să facă propriile lor progrese tactice pe fronturile din nord și est, astfel că ucrainenii trebuie să păstreze forțe substanțiale de-a lungul frontului nordic.

Generalul Gherasimov, care presupunem că păstrează comanda generală a operațiunii militare speciale rusești din Ucraina, pune în aplicare o strategie defensivă. Dar, concomitent, desfășoară activități ofensive la nivel tactic și operațional”, în special de-a lungul frontului care duce spre nord, de la Kreminna la Kupiansk, a scris generalul australian în rezervă Mick Ryan.

Kremlinul a profitat de progresul lent al contraofensivei ucrainene: o ocazie rară de a merge dincolo de limitarea daunelor.

Președintele rus Vladimir Putin declara la 21 iulie că este „limpede astăzi că curatorii occidentali ai regimului de la Kiev sunt cu siguranță dezamăgiți de rezultatele contraofensivei pe care actualele autorități ucrainene au anunțat-o în lunile anterioare”.

Declarațiile sunt însă premature. Există factori care pot juca în favoarea Ucrainei. De pildă, așa cum explică George Barros, de la ISW, ucrainenii ar putea fi capabili să exploateze avantajele geografice.

„Liniile defensive rusești nu sunt toate contigue sau în mod egal adecvate pentru o apărare puternică. Unele linii sunt întrerupte de cursuri de apă sau de terenuri dificile. Unele linii sunt dispuse în așa fel încât ar putea face dificilă o retragere controlată de la o linie defensivă la alta”, a argumentat acesta.

Oferind spre exemplu atacurile ucrainene de succes de-a lungul râului Mokri Ialy, Barros spune că „multe astfel de trăsături de teren exploatabile există de-a lungul liniei de front sudice”.

Apoi, unitățile rusești suferă de epuizare, pe fondul absenței rotației sau a unui timp de odihnă, tocmai când sunt aduse întăriri. Elemente ale Armatei 58 de Arme Combinate luptă continuu în regiunea Zaporojie de aproape două luni. Comandantul său, generalul-maior Ivan Popov, a fost demis la începutul acestei luni pentru că s-a plâns Ministerului rus al Apărării de situația în care se află.

Majoritatea observatorilor spun că, în schimb, moralul ucrainenilor rămâne robust.

Chiar și așa, Gady susține că „forțele rusești, chiar dacă sunt grav degradate și lipsite de muniție, sunt probabil capabile să întârzie, să rețină sau să respingă avansurile ucrainene individuale de mărimea unui pluton sau a unei companii, cu excepția cazului în care aceste atacuri sunt mai bine coordonate și sincronizate de-a lungul liniei mai largi a frontului".

O bătălie lungă și istovitoare

Unii oficiali ucraineni s-au plâns că așteptările aliaților sunt nerezonabile, ținând cont de adâncimea apărărilor rusești și superioritatea aeriană rusă, dar și timpul scurt avut la dispoziție pentru a forma ridice noi brigăzi.

Astfel că, deși sunt recunoscători pentru echipamentele occidentale, precum vehiculele anti-mine și munițiile cu dispersie, aceștia atrag atenția că este nevoie de mult mai mult pentru a lovi decisiv. De pildă, avioanele de luptă F16 i-ar putea ajuta să neutralizeze superioritatea aeriană a Rusiei, în timp ce artileria cu rază de acțiune mai lungă ar provoca mai rapid daune logisticii armatei ruse.

În absența unei prăbușiri neașteptate a liniilor rusești, câștigurile ucrainene „vor avea loc probabil pe o perioadă lungă de timp și vor fi intercalate cu perioade de acalmie și perioade de eforturi mai lente și de uzură, pe măsură ce ucrainenii ajung la linii de apărare rusești succesive și au ei înșiși nevoie de ajutor și rotație”, estimează analiștii ISW.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite