Ce poate însemna retragerea din Herson pentru armata rusă. Cum ar putea influența cursul războiului lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recuperarea de către Ucraina a orașului port Herson ar putea marca un moment decisiv în războiul din Ucraina, au declarat oficialii occidentali și analiștii militari, potrivit NBC News.

Ucrainenii înaintează cu prudență spre orașul Herson FOTO Profimedia
Ucrainenii înaintează cu prudență spre orașul Herson FOTO Profimedia

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat joi că „manevrele trupelor rusești către pozițiile pregătite" de cealaltă parte a râului Nipru sunt în curs „în strictă concordanță cu planul aprobat".

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, și generalul Serghei Surovikin, comandantul general al forțelor rusești din Ucraina, au anunțat mișcarea cu o zi în urmă, într-o alocuțiune televizată care a urmat unor săptămâni de aluzii că efectivele ruse ar putea fi necesar să se retragă pe linii mai ușor de apărat în fața unei contraofensive ucrainene presante.

Retragerea are loc întrucât apărarea orașului a devenit aproape imposibilă pentru ruși, spun analiștii.

„Deoarece Ucraina deține controlul focului asupra principalelor poduri de trecere de pe malul stâng pe cel drept al râului Nipru, ar fi foarte dificil [pentru Rusia] să aprovizioneze aproximativ 3.000 de soldați, mai ales că se apropie iarna", a declarat Rajan Menon, director la Defense Priorities, un think tank cu sediul la Washington.

„Inamicului nu i-a mai rămas altă opțiune decât să fugă", a reacționat Valerii Zalujnii, comandantul -șef al armatei Ucrainei. Totuși, Kievul a primit cu precauție anunțul retragerii ruse de pe malul drept al Niprului suspectând că probabil trupele ruse au minat tot ce au lăsat în urmă și cel mai probabil s-au instalat în poziții de tragere.

Ipoteza lui Biden

Analiștii și oficialii locali instalați de Kremlin indică de săptămâni întregi că o retragere este inevitabilă – de ce au ales acest moment?

„Mi s-a părut interesant că au așteptat până după alegeri pentru a lua această hotărâre, ceea ce noi știam de ceva timp că vor face", a declarat miercuri președintele Joe Biden într-o conferință de presă de după alegerile de la mijlocul mandatului, la Casa Albă, adăugând că „este o dovadă a faptului că au probleme reale, armata rusă".

Unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului a avansat aceeași teorie.

"[Dacă] am fi plecat înainte de 8 [noiembrie], i-ar fi ajutat pe democrați în alegeri, ar fi fost un cadou pentru Biden", a declarat miercuri comentatorul proeminent Vladimir Soloviov în cadrul talk-show-ului său de la televiziunea publică.

Cel puțin pe termen scurt, spun analiștii, retragerea efectivelor ruse din orașul Herson are sens din punct de vedere militar.

Armata rusă a fost din ce în ce mai izolată pe malul drept al Niprului", a declarat Michael Horowitz, șeful serviciului de informații de la Le Beck, o companie de consultanță în domeniul securității, „ceea ce face dificilă menținerea pozițiilor în ciuda sosirii soldaților nou mobilizați".

"Niprul oferă într-adevăr o barieră naturală care poate fi apărată mai ușor. Rușii lucrează, de asemenea, de câteva săptămâni la crearea unor apărări pe cealaltă parte a Niprului."

Pe frontul militar, rușii se află într-o situație în care Putin nu se aștepta să se afle și nu cred că are un plan bun sau o cale de urmat", a spus Menon.

„Singura strategie reală pe care o are la dispoziție Rusia este să își intensifice atacurile împotriva frontului intern ucrainean, care a fost principalul mecanism de adaptare al Moscovei până acum", a spus Horowitz.

Cum va fi privită retragerea în Rusia

Este puțin probabil ca mișcarea să fie văzută favorabil în Rusia, unde criticile la adresa războiului s-au amplificat în ultima vreme, mai ales că regiunea Herson a fost prezentată destul de recent ca fiind alipită pentru totdeauna Federației Ruse.

Aceasta va fi o decizie dificil de vândut acasă, în special după ce Putin a pulsat prin anexarea tuturor teritoriilor ocupate pe care Moscova a reușit să le captureze în Ucraina", a declarat Horowitz.

Analistul a observat că a fost remarcabil faptul că retragerea a fost anunțată de Serghei Surovkin, generalul aflat la conducerea campaniei militare în Ucraina, și nu de Putin, probabil o tactică adoptată deliberat pentru a-l proteja pe președintele rus de nemulțumiri.

Mulți comentatori și propagandiști ruși au calificat retragerea drept un pas necesar și realist pentru a menține obiectivele "operațiunii militare speciale" și pentru a evita o înfrângere și mai umilitoare.

În emisiunea sa, Soloviov a rezumat opinia multor voci pro-ruse, inclusiv a unor influenți bloggeri militari, descriind-o drept o decizie "curajoasă" și "dificilă".

Cu toate acestea, nu toată lumea a fost de acord. Serghei Markov, un comentator și fost consilier al lui Putin, a declarat: "Predarea Hersonului este cea mai mare înfrângere geopolitică a Rusiei de la prăbușirea URSS. Consecințele politice ale acestei uriașe înfrângeri vor fi cu adevărat mari".

Scriind miercuri pe Telegram, el a pus retragerea pe seama unei "întârzieri catastrofale în luarea deciziilor necesare".

Herson a fost singura capitală regională cucerită și aflată sub controlul Rusiei de la invazia pe scară largă din 24 februarie. Capturarea sa a contribuit la asigurarea accesului la coastă și a permis Kremlinului să creeze un coridor terestru în sudul țării.

Herson servește de asemenea ca o poartă vitală către peninsula Crimeea, pe care Rusia o ocupă din 2014.

O retragere potențial costisitoare

Rusia deține încă o mare parte din regiunea Herson, pe care Putin a proclamat ilegal că o anexează împreună cu alte trei regiuni, dar va trebui să își apere cu fermitate noile poziții pentru a păstra această rută de aprovizionare crucială.

„Avantajele tactice sunt clare: deplasarea către o linie mai ușor de apărat și evitarea unei înfrângeri costisitoare", a declarat Horowitz.

Dar la fel de limpezi sunt și consecințele strategice pentru Rusia, deoarece Moscova pierde din ce în ce mai mult inițiativa, precum și pârghiile de care are nevoie pentru a forța o înțelegere diplomatică - care cred că este ultima opțiune rămasă a Rusiei pentru a-și salva "operațiunea specială"."

În comentariile sale de miercuri de la Economic Club of New York, generalul Mark Milley, șeful Statului General Întrunit al SUA, a apreciat că este posibil ca rușii să folosească retragerea pentru a-și reseta trupele pentru o nouă ofensivă în primăvară, dar „există, de asemenea, o oportunitate aici, o fereastră de oportunitate pentru negocieri".

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a părut în această săptămână să își îmblânzească poziția de a nu negocia niciodată cu Rusia lui Putin. Unii oficiali americani și occidentali sunt tot mai convinși că niciuna dintre părți nu poate obține o victorie categorică și văd în iarna apropiată o șansă la diplomație.

Dincolo de implicațiile strategice, efectul psihologic al retragerii poate fi aproape la fel de important pentru ambele părți.

Există numeroase dovezi ale moralului scăzut în rândul unităților rusești, inclusiv al soldaților recent mobilizați, care au fost lăsați fără provizii. O retragere (chiar și una planificată) cu siguranță nu va ajuta și va continua să galvanizeze soldații ucraineni, care pot simți că victoria este acum la îndemână”, a arătat Horowitz.

De asemenea, ar putea servi ca un impuls moral de care are multă nevoie publicul ucrainean.

"Vine într-un moment în care luminile sunt stinse în Kiev și Rusia lovește centralele electrice, stațiile de pompare și stațiile de canalizare, iar oamenii trăiesc cu adevărat într-un mod în care nu au mai trăit până acum", a spus Menon.

"Așadar, este un impuls într-un moment în care ucrainenilor le-ar prinde bine niște vești bune".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite