Ce evită palestinienii din Gaza să spună despre Hamas: Nimeni nu se preocupă acum de asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviuri cu palestinieni dinăuntrul și din afara Gaza au relevat faptul că unii palestinieni își autocenzurează opiniile reale despre gruparea islamistă Hamas, în timp ce institute de sondare a opiniei publice indică că e posibil ca sprijinul să fi crescut imediat după atacurile din 7 octombrie, relatează USA Today.

Israelul a anunțat un acord de încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor FOTO PROFIMEDIA
Israelul a anunțat un acord de încetare a focului pentru eliberarea ostaticilor FOTO PROFIMEDIA

Locuitorii din Gaza se tem de represalii din partea Hamas, dar le este frică și de bombardamentele israeliene

Atitudinea palestinienilor se datorează parțial îngrijorărilor legate de posibile represalii, dar o preocupare încă și mai mare izvorăște din faptul că a-și exprima opiniile ar putea deturna atenția de la bombardamentele israeliene, după ce acestea au pulverizat infrastructura civilă și au provocat un număr mare de victime palestiniene.

În ceea ce privește guvernarea Hamas, care a preluat controlul în Gaza, după ce a câștigat alegerile din 2006 (care s-a dovedit și ultima rundă de alegeri) Lara Friedman, președintele Fundației pentru Pacea din Orientul Mijlociu, care pledează pentru îmbunătățirea relațiilor dintre israelieni și palestinieni, a subliniat recent că Hamas a câștigat majoritatea parlamentară nu cu o platformă electorală incendiară de a „ucide evrei”, ci ca un partid care promite „schimbare și reformă”.

„Votul pentru Hamas a fost unul împotriva Fatah”, partidul condus de liderul palestinian din Cisiordania Mahmoud Abbas, profund nepopular, care a purtat un război civil de scurtă durată cu Hamas după acel scrutin.

Majoritatea locuitorilor din Gaza erau în favoarea păcii cu Israel înaintea atacurilor Hamas din 7 octombrie

Cei mai mulți dintre cei ce locuiesc în prezent în Gaza, unde circa jumătate din populația de 2,2 de milioane au sub 18 ani, fie nu se născuseră, fie erau minori ultima oară când a existat oportunitatea de a-și exprima voința politică.

În timp ce unele voci pro-israeliene de linie dură i-au catalogat pe toți cei din enclava drept suporteri ai Hamas, sondajele realizate înainte de războiul actual au arătat că cei mai mulți dintre ei aveau o părere negativă despre cum a gestionat mișcarea lucrurile care contau pentru ei: accesul la hrană, educație, sănătate, condiții de trai și locuri de muncă.

Aceste sondaje, realizate de Barometrul Arab, o rețea nonpartizană de cercetători din SUA ce colaborează cu parteneri locali din Cisiordania și Fâșia Gaza, au relevat că majoritatea celor din enclavă – 68%- erau de părere că nu există nicio modalitate sigură de a participa la proteste pașnice împotriva guvernării Hamas. Totodată, au evidențiat o susceptibilitate mai mare de a învinui conducerea Hamas mai degrabă decât Israelul – în pofida blocadei de 17 ani impusă de Israel și Egipt – pentru lipsuri materiale și alte restricții, de la unde li se permite să locuiască și să studieze la unde au voie să călătorească și ce servicii sanitare pot accesa.

Circa 73% dintre locuitorii din Gaza s-au pronunțat atunci în favoarea unui acord de pace cu Israelul, potrivit sondajului Barometrului Arab.

Majoritatea celor din Gaza „își doresc să-și poată face munca”. Totuși, sprijinul pentru atacuri a înregistrat o creștere

„Practic (majoritatea locuitorilor din Gaza) vor doar să-și poată face munca și să aibă destui bani pentru a petrece timp cu familia lor”, a spus Michael Robbins, unul dintre autorii sondajului alături de Amaney Jamal, profesor de afaceri internaționale la Princeton și Stanford.

Robbins a adăugat că sondajul a arătat că există o corelație între susținătorii Hamas – cei care susțin rezistența armată împotriva Israelului - și cei din Gaza care o duceau mai bine din punct de vedere financiar.

„Puteți să interpretați asta ca [având legătură] cu unele dintre problemele de corupție (ale Hamas), accesul la alimente și bani și alte lucruri de la guvernul însuși... (Hamas) răsplătindu-și propriul popor”, a spus el.

Robbins a spus că Barometrul Arab nu a avut posibilitatea, din cauza războiului, să facă niciun fel de sondaje în care să îi întrebe pe cei din Gaza cu privire la cum percep acum Hamas.

El are însă bănuiala, ținând cont de răspunsurile din perioada rundelor anterioare de violențe între Israel și palestinieni, că mulți din Gaza s-ar „ralia în spatele lui” și că „sprijinul pentru Hamas a crescut probabil”, cel puțin pe termen scurt, pe fondul suferinței palestiniene.

O majoritate clară a palestinienilor a declarat, într-un sondaj efectuat după atacuri de către Lumea Arabă pentru Cercetare și Dezvoltare (Ramallah), că fie au „sprijinit puternic” (59%), fie „au susținut într-o oarecare măsură” (16%) atacurile din 7 octombrie efectuate de Hamas.

Unii palestinieni se întreabă cine este mai rău: Hamas sau Israel?

Unii palestinieni spun că se simt sfâșiați între a critica Hamas și Israelul, care ucide palestinieni la o scară mult mai mare decât a făcut vreodată Hamas.

„În acest moment supratensionat, prima întrebare adresată unui palestinian este: condamnați atacurile Hamas?” a declarat Omar Rahman, cercetător la Consiliul pentru Afaceri Globale din Orientul Mijlociu, un think tank cu sediul în Doha, Qatar.

„Sunt ofensați de asta. Ei cred că nu asta e ideea... Este un fapt obiectiv că Hamas nu reprezintă majoritatea palestinienilor. Asta nu înseamnă că nu are o bază de sprijin sau că nu este parte a peisajului politic... Nu toată lumea este de acord cu agenda sau tactica sa”, a explicat el.

Rahman a subliniat că Hamas conduce Gaza ca pe propriul „fief personal” și că palestinienii de acolo nu au „nici un cuvânt de spus, nicio agenție asupra luării deciziilor Hamas la nivel guvernamental, la nivel politic, la nivel strategic în ceea ce privește lupta sau rezistența sa față de Israel”.

„Când Israelul ucide copii și chiar familii întregi în acest fel, nu există niciun spațiu pentru a vorbi despre Hamas. Nici un loc”, a spus un palestinian, care, la fel ca ceilalți intervievați, nu a vrut ca identitatea ei să fie făcută publică din cauza preocupării că aceste comentarii ar putea fi interpretate greșit sau folosite împotriva ei de către autoritățile palestiniene sau israeliene.

„Nimeni din Gaza nu se gândește acum la Hamas. Sunt ocupați să supraviețuiască”, a spus acest civil palestinian.

„Cel mai important lucru acum nu este Hamas. Este că Israelul să înceteze să ne ucidă. Cum poate comunitatea internațională să vadă toți acești copii murind în Gaza și să nu facă nimic?”, a spus altcineva.

Bătăi la cozurile la pâine, disperare în adăposturi și Hamas care stoarce bani din Gaza

Pe măsură ce Gaza a devenit mai izolată de lumea exterioară și agențiile de ajutor au avertizat că sunt în pragul colapsului au existat rare manifestări publice de nemulțumire în Gaza față de Hamas.

Au izbucnit bătăi la cozi la brutării, în așteptarea apei și în adăposturile supraaglomerate. Au existat rapoarte despre răbufniri și insulte strigate la adresa oficialilor Hamas.

Înainte de război, mass-media israeliană a publicat povești despre locuitorii din Gaza care au fugit din enclavă din cauza amenințărilor cu care s-au confruntat din partea Hamas pentru participarea la proteste, pentru că nu au susținut abordarea acestuia față de Israel sau pentru că au contestat modul în care a cheltuit banii din Qatar pentru rachete și tuneluri, mai degrabă decât școli sau alte infrastructuri.

Un muncitor din Gaza, cu care reporterii USA Today au stat de vorbă în Cisiordania luna trecută, a spus că nu s-a putut întoarce acasă, deoarece oficialii Hamas încercau să-l stoarcă de bani.

Adeeb Ziadeh, un expert în afaceri internaționale născut în Cisiordania, care cercetează Hamas și acum predă la Universitatea Qatar, din Doha, a spus că, atunci când vine vorba de opiniile față de mișcarea islamistă, majoritatea palestinienilor din Gaza nu au o perspectivă ideologică. Ei nu evaluează Hamas atât pe baza convingerilor și acțiunilor sale, ci judecă după calitatea vieții pe care o poate oferi lor și familiilor lor.

„Unul dintre principalii factori care au făcut ca Hamas să facă ceea ce a făcut în Israel pe 7 octombrie ar fi putut fi faptul că a simțit că nu mai are nimic de furnizat pentru oamenii din Gaza”, a spus el.

„Poate că a crezut că răbdarea oamenilor din Gaza față de Hamas s-a epuizat. Poate a simțit că nu are nimic de pierdut atunci când și-a dat seama nu mai poate să-i ajute în privința nevoilor lor”, speculează el.

Nu sunt Hamas și nu voi fi niciodată

„După 7 octombrie, noi toți din Gaza am fost (acuzați că suntem) susținători Hamas. De fapt, eu nu sunt. Și nu voi fi niciodată", a declarat Tareq Hajjaj, un jurnalist din Gaza , în rare comentarii publice despre Hamas.

Hajjaj a spus că cunoaște mulți oameni din Gaza cu opinii puternice față de Hamas, dar care nu vor vorbi niciodată public despre asta.

O palestiniană, activist pentru drepturile femeilor, a spus că în Gaza ea „a fost întotdeauna în opoziție cu Hamas”. După ce a pledat pentru egalitatea de gen, libertatea de exprimare și s-a declarat împotriva căsătoriei fetelor sub 18 ani, a devenit o țintă pentru Hamas și pentru alte grupuri islamiste militante din Gaza, a explicat ea. Cărțile ei despre aceste subiecte au folosite pentru scurt timp în școli și de asistenții sociali din Gaza, după care au fost retrase de autorități, a mai dezvăluit activista.

„Hamas obișnuia să mă atace (verbal) tot timpul, pentru că ei sunt împotriva organizațiilor feministe și cred, sau nu doar că gândesc, ei afirmă că noi (organizația pentru drepturile femeilor pentru care lucrează) suntem finanțați de Occident pentru a distruge societatea palestiniană”, a spus ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite