Cât de bogat este, de fapt, Regele Charles al III-lea? Încoronarea aduce în prim-plan averea familiei regale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima coroană pe care o va purta regele Charles al III-lea, la încoronarea sa din 6 mai, cântărește cinci kilograme și este făcută din aur, catifea și pietre prețioase. Cea de-a doua va fi mai ușoară, însă este împodobită cu 2.868 de diamante.

Regele Charles al III-lea va defila într-o trăsură de aur FOTO Arhivă
Regele Charles al III-lea va defila într-o trăsură de aur FOTO Arhivă

Regele va primi, de asemenea, obișnuitele sceptre, săbii și bijuterii și va călători pe străzile Londrei într-o trăsură de aur.

Familia Regală Britanică, în viziunea poporului

Din punct de vedere istoric, toate aceste lucruri au avut scopul de a arăta puterea monarhiei britanice. Ritualurile elaborate de încoronare ajută, în continuare, la legitimarea tranziției regale, notează The Washington Post.

Sărbătoarea strălucitoare se estimează că îi va costa contribuabilii britanici zeci de milioane de lire sterline. Odată cu venirea lal tron unui nou rege, a fost făcut și un control asupra bogăției familiei regale, la care s-a adăugat scepticism sporit cu privire la cât de mult ar trebui să o subvenționeze publicul.

Majoritatea britanicilor susțin monarhia și mulți au o părere favorabilă despre Charles, potrivit sondajelor de opinie – chiar dacă nu este la fel de popular precum mama lui. Mulți cred că familia regală este un generator de bani pentru țară, pentru că ajută la atragerea a numeroși turiști. Alții sunt mândri de monarhie, ca simbol al moștenirii britanice.

O minoritate în creștere, din Marea Britanie, consideră totuși că familia regală este o relicvă scumpă.

Averea estimată a regelui Charles al III-lea

Criticii, în special cei tineri, se întreabă serios de ce o societate democratică plătește pentru a susține un bărbat cu o slujbă simbolică. Îi deranjează faptul că sunt obligați să plătească o taxă de moștenire de 40%, în timp ce regele Charles al III-lea nu a cheltuit niciun ban din averea, moștenită de la mama sa anul trecut, despre care se crede că valorează sute de milioane de dolari.

Familia regală deține sau profită de pe urma a peste 1% din terenul din Regatul Unit. Prin comparație, primii 10 proprietari de terenuri din Statele Unite, dețin în mod colectiv 0,7% din teren. Această concentrare a bogăției a devenit supărătoare, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie se confruntă cu o criză a costului vieții.

Oficialii Palatului nu au răspuns solicitărilor de comentarii, dar au fost dornici să promoveze încoronarea ca un eveniment „sustenabil”, cu mai puțini invitați și un traseu de paradă mai scurt decât cel al Reginei Elisabeta a II-a.

S-a vorbit mult despre ideea că Charles intenționează să modernizeze și să „slăbească” monarhia. Acest lucru sună atrăgător pentru cei care cred că familia regală „costă mai mult decât valorează”.

În același timp, oamenii familiarizați cu tranzacțiile sale financiare anterioare și cu viziunea sa anticipează că, în loc să reducă cheltuielile, Charles ar putea căuta modalități de a aduce mai mulți bani - profiturile îmbogățind cuferele publice și organizațiile de caritate, dar și familia regală și coroana.

Se va asigura că o slăbește, dar nu va costa mai puțini bani”, a spus Robert Jobson, autorul cărții „Regele nostru”.

Proprietăți regale și profituri

Cât de bogat este regele? Nu există o cifră clară în acest sens, dar au fost făcute mai multe estimări. De exemplu, The Sunday Times Rich List, a estimat luna aceasta valoarea netă, personală, a lui Charles la 600 de milioane de lire sterline (aproximativ 750 de milioane de dolari).

Pe de altă parte, The Guardian, care a însărcinat o echipă de nouă reporteri să investigheze, a venit cu o cifră și mai mare pentru averea sa: 1,16 miliarde de lire sterline (1,44 miliarde de dolari).

Și asta doar pentru ceea ce poate fi luat în calcul drept avere personală: Castelele sale private Balmoral și Sandringham, operele de artă pe care le deține, pietrele prețioase, mașinile, caii și economiile și investițiile financiare.

Castelul Balmoral FOTO Pixabay
Castelul Balmoral FOTO Pixabay

Oficialii Palatului Buckingham au numit calculele The Guardian „un amestec extrem de creativ de speculații, presupuneri și inexactitate”.

O politică recentă afirmă că darurile primite în „calitate oficială, nu sunt proprietatea privată” a familiei regale. Totuși, ambiguitatea termenului i-a permis Reginei Elisabeta a II-a să revendice caii de la liderii mondiali, drept cadouri personale, care nu trebuiau declarate.

Cea mai controversată dezbatere asupra a ceea ce aparține pe bună dreptate familiei regale se concentrează pe uriașele proprietăți funciar,e revendicate de regii medievali și transmise moștenitorilor lor.

În calitate de prinț de Wales și moștenitor al tronului, Charles al III-lea a primit un câștig anual de la Ducatul de Cornwall, înființat de regele Edward al III-lea în 1337, pentru a-și susține fiul.

Proprietatea a crescut la peste 52 de hectare, în 20 de județe din sudul Angliei și Țara Galilor, iar Charles a contribuit la construirea ei într-un portofoliu imobiliar sofisticat, în valoare de peste 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari). Activele includ terenuri agricole și păduri, precum și terenul de cricket Oval din Londra, birouri, și dezvoltări ale zonei rezidențiale.

Oamenii care au lucrat cu Charles îl descriu ca pe un proprietar practic.

Moștenitorul nu poate vinde proprietăți de bază ale ducatului. El are însă dreptul la profiturile din drepturi de leasing și investiții, care pentru Charles, au reprezentat în ultimii ani o plată anuală de peste 20 de milioane de lire sterline (25 de milioane de dolari).

El a plătit, în mod voluntar, impozitul pe venit, dar ducatele regale, spre deosebire de alte afaceri și proprietăți funciare din Marea Britanie, sunt scutite de impozitul pe corporații și pe câștigurile de capital.

Când Regina Elisabeta a murit, Ducatul de Cornwall a trecut la noul moștenitor, Prințul William, iar Charles, ca monarh, a început să primească profituri de la Ducatul de Lancaster.

Această a doua moșie, o extindere a terenului confiscat de regele Henric al III-lea în 1265, cuprinde 18 hectare de teren în Anglia și Țara Galilor. Include ferme, castele, cariere, mine, birouri, hoteluri, terenuri de golf și imobilie de prim rang, din Londra. La momentul morții reginei, ea primea peste 20 de milioane de lire sterline, venit anual din acestea.

Familia beneficiază și de Crown Estate - încă o colecție de terenuri, aceasta provenind din cucerirea normandă din secolul al XI-lea.

Astăzi, portofoliul de 15,6 miliarde de lire sterline (19,4 miliarde de dolari) include proprietăți marcante precum Regent Street din Londra, Windsor Estate, centre comerciale, o mare parte a coastei și chiar adâncurile mării, până la 12 mile marine în larg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite