Controversă legată de bijuteriile oficiale ale familiei regale britanice. 11 piese nu se află în colecția națională

0
Publicat:

Palatul Buckingham refuză să explice de ce cadourile oficiale de stat purtate de Prințesa de Wales și Camilla nu se află în colecția regală.

Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Diana
Regina Elisabeta a II-a și Prințesa Diana

Palatul Buckingham refuză să explice de ce 11 bijuterii în valoare potențială de 80 de milioane de lire sterline, care au fost cadouri oficiale pentru familia regală, nu sunt păstrate într-un fond de patrimoniu național, scrie theguardian.com.

Bijuteriile, care au fost purtate de regina Elisabeta a II-a, de Camilla, regina consort și de Catherine, prințesa de Wales, nu se află în colecția regală, custodele obiectelor de importanță culturală păstrate în custodie pentru națiune.

Piesele includ un set de bijuterii din acvamarin, patru broșe și șase coliere, inclusiv un colier extraordinar Cartier cu diamante tăiate cu smarald și briliant, în valoare de cel puțin 40 de milioane de lire sterline, dăruit regretatei regine de către un prinț indian.

Cel puțin patru dintre articole au fost prezentate de șefi de stat. Politica palatului prevede, "ca regulă generală", că darurile oferite suveranului de către un alt monarh sau șef de stat devin "automat" parte a colecției regale, un organism care gestionează obiectele deținute de suveran în beneficiul națiunii.

Royal Collection Trust, care gestionează colecția, a confirmat că nu are în custodie cele 11 bijuterii.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a refuzat mai multe invitații de a explica care este proprietatea actuală a celor 11 piese. Aceștia au sugerat că familia regală nu consideră bijuteriile ca fiind proprietatea lor privată și că obiectele, care au fost dăruite regretatei regine între 1947 și 1979, "ar putea" în viitor să fie adăugate la colecția regală.

"Cadourile oficiale nu sunt proprietatea personală a membrului familiei regale care le primește, dar pot fi deținute de suveran în dreptul coroanei sau desemnate în timp util ca făcând parte din colecția regală", a declarat purtătorul de cuvânt. Aceștia au refuzat să explice de ce obiectele nu se aflau deja în colecția regală.

Politica palatului privind cadourile oficiale a fost formulată pentru prima dată în 1995 și actualizată în 2003. Orientările prevăd că obiectele primite cu ocazia vizitelor de stat sau în legătură cu rolul oficial al familiei regale nu sunt proprietatea privată a acesteia.

Toate piesele identificate de The Guardian au fost dăruite reginei înainte ca aceste orientări să fie stabilite. Nu există nimic în politica care să se refere la cadourile primite de familia regală sau de monarh înainte de instituirea codului.

Valoarea potențială a obiectelor este greu de determinat. În cazul în care ar fi fost vândute de altcineva, acestea ar valora în total cel puțin 8 milioane de lire sterline, potrivit experților evaluatori.

Cu toate acestea, analiza licitațiilor anterioare ale bijuteriilor care au fost deținute sau purtate de membrii familiei regale sugerează că legătura cu familia Windsor ar adăuga o primă care ar putea crește cu ușurință valoarea totală a acestora la peste 80 de milioane de lire sterline.

Care sunt regulile privind cadourile pentru familia regală?

Printre cadourile identificate se numără piese de bijuterie oferite reginei la nunta sa din 1947 și la încoronarea sa câțiva ani mai târziu de către oficiali de stat.

De departe, cel mai valoros este colierul cu diamante Nizam de Hyderabad. Confecționat în configurația sa originală de către Cartier în 1935 și refăcut ulterior, colierul conține peste 300 de diamante montate în platină, inclusiv un pandantiv detașabil cu două picături. Acesta a fost cumpărat în 1947 ca dar de nuntă pentru prințesa Elisabeta de atunci de Mir Osman Ali Khan, ultimul conducător al statului Hyderabad din India.

Este unul dintre cele mai elaborate coliere de diamante ale reginei și pe care aceasta îl purta în mod regulat. A fost purtat și de Catherine, acum Prințesă de Wales, inclusiv la o gală la National Portrait Gallery în 2014.

Sara Abey, un gemolog și comerciant de bijuterii care a estimat valoarea mai multor obiecte pentru The Guardian, a declarat că colierul ar putea valora mai mult de 4 milioane de lire sterline înainte de a lua în considerare asocierea sa cu familia regală britanică.

"Având un producător renumit, o istorie importantă și o proveniență notabilă, colierul reginei Nizam de Hyderabad este o bijuterie excepțională", a spus ea.

Cu toate acestea, estimarea ei privind valoarea sa nu a luat în considerare ceea ce este descris ca fiind prima regală, care poate umfla dramatic valoarea de vânzare a unui obiect și ar putea face ca acest colier să valoreze cel puțin 40 de milioane de lire sterline.

Un alt colier cu diamante i-a fost oferit reginei ca dar de nuntă de către persoane distinse din City of London.

Un colier și o brățară de acvamarine braziliene, prezentată în 1953 ca dar de încoronare din partea poporului brazilian, a plăcut atât de mult reginei încât aceasta a comandat în particular o tiară special realizată pentru a o purta alături de ele.

Aceasta, ca multe dintre cele 11 obiecte identificate de The Guardian, a fost purtată în mod regulat de regină. Și alți membri ai familiei regale au fost văzuți purtând unele dintre cadouri.

Un colier de diamante oferit reginei în timpul unei vizite de stat în Regatul Unit în 1967 de către regele Faisal al Arabiei Saudite a fost împrumutat Dianei, prințesă de Wales, în 1983. Colierul a fost realizat inițial de bijutierul american Harry Winston în 1952 și ar putea valora până la 9 milioane de lire sterline.

Doisprezece ani mai târziu, în timpul unei vizite reciproce a reginei în Arabia Saudită, succesorul lui Faisal, regele Khalid, i-a dăruit un alt colier cu diamante de la Winston, care valorează acum peste 8 milioane de lire sterline.

Un colier de turcoaz din partea președintelui de atunci al Pakistanului, Muhammad Ayub Khan, oferit cu ocazia unei vizite de stat în 1966, și patru broșe se numără printre celelalte cadouri oficiale identificate de The Guardian. Printre acestea se numără broșa Flame Lily, care i-a fost oferită Elisabetei cu ocazia celei de-a 21-a aniversări de către copiii din Rhodesia de Sud (în prezent Zimbabwe), care au fost rugați să doneze fiecare câte trei pence pentru a o plăti.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite