Video Câmpul de luptă din Ucraina a dat naștere unui nou tip de război cu drone: Interceptările „lovește și ucide”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câmpul de luptă din Ucraina înregistrează o creștere a unui nou tip de atacuri, ce presupun interceptări ale dronelor celeilalte părți. Kievul și Moscova folosesc din ce în ce mai mult drone pentru a elimina sistemele inamice fără pilot din prima linie. Noua tactică impulsionează Ucraina să dezvolte în mod special drone interceptoare, relatează Business Insider.

Lovitură ucraineană cu drone FPV asupra unei stații de încărcare din Zaporojie FOTO PROFIMEDIA
Lovitură ucraineană cu drone FPV asupra unei stații de încărcare din Zaporojie FOTO PROFIMEDIA

Pe cerul contestat al Ucrainei, un nou tip de război ia naștere rapid, în care dronele preiau noi misiuni de atac. Țintele lor nu sunt vehicule blindate sau poziții de luptă, ci alte drone.

Filmările de pe câmpul de luptă au surprins în mod repetat aceste interceptări de tip „hit-to-kill” în care o dronă ieftină se izbește de o altă aeronavă fără pilot, într-un atac frontal.

Această practică este o opțiune de apărare aeriană rentabilă pe care deopotrivă ucrainenii și rușii o folosesc și încearcă să o dezvolte.

Ministrul ucrainean pentru transformare digitală Mihailo Fedorov anunța pe Telegram în aprilie că Ucraina este în căutarea unor soluții de drone interceptoare pentru a doborî mijloacele de supraveghere rusești, ochii din prima linie ai dronelor de atac și artileriei ruse, „fără a irosi mijloacele de apărare aeriană”.

Natalia Kușnerska, director executiv în industria de apărare a Ucrainei, a declarat pentru Business Insider că utilizarea sistemelor fără echipaj în acest fel „marchează apariția unui segment complet nou al războiului modern – lupta dronă contra dronă”.

O nouă tactică în evoluția războiului cu drone

Dronele au dominat câmpul de luptă pe parcursul războiului din Ucraina, fiind folosite pentru misiuni terestre, maritime și aeriene. Drone agile FPV sunt frecvent utilizate pentru a efectua lovituri precise asupra echipamentelor și pozițiilor trupelor inamice, în timp ce sistemele fără pilot de dimensiuni mai mari colectează informații.

Dar, pe măsură ce războiul s-a prelungit, dronele au fost folosite din ce în ce mai mult în rol de apărare aeriană în scopul de a doborî vehiculele aeriene fără pilot inamice ce efectuează misiuni de recunoaștere și atac. Aceste angajamente aeriene iau uneori forma încleștărilor acerbe din perioada celor două războaie mondiale.

Un producător de drone de atac FPV a scris în august că dronele sale modificate au scos din joc 100 de UAV-uri rusești. Campania, supranumită operațiunea The Wild Hornets, a distribuit imagini ale unora dintre aceste interceptări.

Kușnerska, directorul de operațiuni al Brave1, o platformă guvernamentală ucraineană care facilitează inovația în industria ucraineană de apărare, a apreciat că dronele interceptoare au devenit „una dintre inovațiile acestui război”.

Tactica îngreunează capacitatea Rusiei de a opera dronele în spatele liniei frontului și a colecta date pentru a facilita loviturile asupra pozițiilor ucrainene, a explicat ea.

Totodată, aceste atacuri conferă Kievului mai multă flexibilitate pentru a desfășura operațiuni și manevre militare.

Natalia Kușnerska, director executiv în industria de apărare a Ucrainei, a subliniat că Ucraina a fost prima care a folosit drone pentru a intercepta UAV-urile rusești de recunoaștere, dar Moscova s-a adaptat între timp și a găsit modalități de a le ocoli. În prezent, se fac eforturi pentru a îmbunătăți sistemele, astfel încât acestea să-și păstreze eficiența.

Samuel Bendett, expert în drone și probleme de apărare a Rusiei la Centrul pentru Analize Navale, a declarat pentru BI că Moscova folosește în mod similar drone FPV pentru a elimina sistemele ucrainene și că Rusia și-a echipat, de asemenea, dronele cu mijloace de apărare împotriva dronelor interceptoare, precum sistemelor de bruiaj ale războiului electronic. 

Bendett a explicat că ucrainenii „au avut mare succes în a-și lansa dronele FPV împotriva mijloacelor de război electroni ale Rusiei, iar rușii au avut succes, până la un punct, folosind propriile drone FPV pentru a urmări UAV-urile ucrainene grele de tip quadcopter ”.

Dronele interceptoare sunt limitate ca rază de acțiune și altitudine și au o putere explozivă mai mică decât apărarea antiaeriană tradițională, precum rachetele. Însă pentru ambele armate sunt modalitate alternativă de a înlătura amenințările aeriene, iar costul interceptării este mai mic decât cel al sistemului vizat.

O dronă interceptoare are un preț de între 2.000 și 4.000 de dolari, spune Kușnerska O rachetă de apărare aeriană, pe de altă parte, ar putea ajunge la sute de mii – sau chiar milioane – de dolari. Astfel, apelul la drone reduce dependența de muniții mai scumpe și eliberează unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei, permițându-le să se concentreze asupra amenințărilor redutabile, precum avioanele rusești și rachetele de croazieră și balistice.

Ucraina dezvoltă drone interceptoare

Pentru soldații ucraineni însărcinați cu interceptarea dronelor rusești, este o misiune periculoasă.

Un operator de drone din armata ucraineană a declarat pentru BI că operează din adăposturi de tranșee foarte aproape de linia frontului. El a spus că piloții sunt ținte prioritare pentru Rusia, care va folosi „toate mijloacele pe care le are la dispoziție” pentru a-i elimina.

Operatorul ucrainean a confirmat că luptele drone-contra-dronă cresc în intensitate și că uneori folosește drone interceptoare de până la cinci ori pe săptămână. Dar Ucraina are nevoie de mai multe.

Kievul a făcut demersuri în acest sens. Luna trecută, de exemplu, o companie ucraineană a anunțat că a finalizat testele pentru o nouă dronă FPV concepută să doboare UAV-uri de recunoaștere rusești, precum Orlan, și că este gata pentru utilizare militară.

Valeri Romanenko, un fost ofițer de apărare aeriană, în prezent cercetător la Muzeul de Stat al Aviației din Ucraina, a declarat pentru BI că dronele interceptoare sunt eficiente contra UAV-uri de recunoaștere, mai lente la altitudini mai mici.

Totuși, Kievul are nevoie de drone interceptoare mai rapide pentru a doborî vehiculele de atac mortale ale Rusiei, cum ar fi modelul iranian Shahed-136. Numai în octombrie, Moscova a tras în jur de 2.000 asupra Ucrainei, potrivit serviciilor de informații occidentale.

Proiectul „Wild Hornets” lucrează la un nou UAV „Sting” pentru a combate eficient Shahed-urile, dar munca nu este finalizată.

Această tactică de interceptare hit-to-kill are implicații dincolo de războiul din Ucraina, cu potențial de a fi folosită și în conflictele următoare. Mick Ryan, un general și strateg în retragere al armatei australiene, a estimat că utilizarea dronelor pentru interceptări va fi probabil un element de durată al operațiunilor militare.

„Aceasta este o tendință care va persista, cu excepția cazului în care apare o descoperire fundamentală în privința sistemelor anti-drone foarte ieftine și nu vedem asta în acest moment”, a spus el pentru BI. „Cred că acesta este un tip de capacitate durabilă pe care ar trebui să o studieze multe armate”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite