Bulgaria va primi peste 500 de milioane de euro, compensații pentru ajutorul militar acordat Ucrainei

0
Publicat:

Bulgaria așteaptă compensații de 500 de milioane de euro din partea țărilor europene, ca o compensație pentru ajutorul militar oferit Ucrainei în ultimii trei ani, precizează Euractiv.

Transportatoare blindate de personal în Harkov. FOTO: arhivă
Transportatoare blindate de personal în Harkov. FOTO: arhivă

Bulgaria încearcă să-și reducă deficitul la 3% din PIB pentru a adera la zona euro la 1 ianuarie 2026. Guvernul a anunțat că a primit 174 de milioane de euro de la Danemarca ca parte a două contracte pentru trimiterea de ajutor militar Ucrainei. Fondurile vor fi folosite pentru a echilibra deficitul bugetar.

Autoritățile de la Sofia așteaptă cel puțin alte 300 de milioane de euro de la Statele Unite și Comisia Europeană.

„Ajutând Ucraina, ne ajutăm de fapt pe noi înșine”, a declarat ministrul bulgar al Apărării, Atanas Zapryanov.

Bulgaria a trimis în Ucraina echipamentele militare vechi, fabricate la standarde sovietice, iar cu banii pe care îi va primi de la aliații NATO și UE, va putea investi în achiziționarea de noi arme occidentale. „Ajutorul militar pe care l-am oferit nu mai este necesar pentru armata bulgară. Trimitem tot ceea ce nu este inclus în echipamentul armatei pentru pace și război”, a spus ministrul. 

În 2024, Bulgaria a livrat Ucrainei 150 de vehicule blindate și obuziere autopropulsate Gvozdika, de producție sovietică. Până în prezent, țara a trimis șase pachete de asistență militară către Kiev, incluzând muniții, vehicule blindate, obuziere și chiar „rachete nefuncționale”, utilizate ulterior pentru componente și piese de schimb.

Bulgaria este unul dintre cei mai mari proprietari și producători de echipamente în stil sovietic de care are nevoie armata ucraineană. În timp ce fabricile militare bulgare încep treptat să producă muniție standard NATO, o mare parte a industriei încă produce arme în stil sovietic, care sunt exportate în Asia, Africa, Orientul Mijlociu și, în ultimii trei ani, în principal în Ucraina. 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite