România va cumpăra tehnică și echipamente militare de 12 miliarde de dolari
0Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect care propune contractarea unei finanțări totale de 12 miliarde de dolari destinate dotării Forțelor Armate Române cu tehnică și echipamente militare.
„Contextul geopolitic regional, caracterizat de instabilitate și impredictibilitate, a impus reanalizarea capacității de reacție prin prisma noilor amenințări și adoptarea de măsuri urgente în vederea dezvoltării unor capabilități militare credibile, în conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia națională de apărare a țării și angajamentele asumate în cadrul NATO și UE”, se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.
Potrivit acesteia, „dezvoltarea și menținerea unor capabilități de apărare robuste și reziliente destinate (...) descurajării unei posibile agresiuni împotriva României și articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate, inclusiv în spectrul neconvențional, hibrid, reprezintă condiția esențială pentru îndeplinirea celorlalte obiective ale politicii de Apărare”.
În document, Ministerul Finanțelor anunță că Guvernului SUA au informat partea română cu privire la posibilitatea accesării de fonduri, în condiții avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă) pentru finanțarea unor contracte de achiziții în scop militar încheiate cu departamente/agenții coordonate de către Departamentul Apărării din SUA.
„Pentru eliminarea tuturor limitărilor operaționale, nevoile de dotare a structurii de forțe cu tehnică și echipamente militare sunt mari și generează un efort bugetar semnificativ conducând astfel la necesitatea mobilizării celor mai avantajoase surse de finanțare a nevoilor bugetare, care ar putea fi identificate pentru astfel de scopuri”, precizează documentul consultat de „Adevărul”.
4 miliarde de dolari pot fi rambursați în 12 ani
În cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri la dispoziție de până la 4 miliarde de dolari pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de grație de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanțare al SUA, respectiv ratele de dobândă ale obligațiunilor emise de Trezoreria SUA la care se adaugă o marjă), precum și fonduri de până la 8 miliarde de dolari, atrase prin contractarea de împrumuturi din piețele financiare, garantate de către Guvernul SUA, precizează Ministerul Finanțelor.
Disponibilitatea acestor sume se modifică pe măsură ce se încheie acorduri de împrumut cu partenerii. „Polonia a fost singurul stat care a beneficiat anterior de acest program. Mecanismul de finanțare FMF oferit de către Guvernul SUA constituite astfel o modalitate eficientă și avantajoasă de diversificare a surselor de finanțare ale statului român, din perspectiva maturității și a costurilor asociate acestei finanțări față de alte surse de finanțare utilizate de Guvernul României, concomitent cu dezvoltarea unor capabilități militare strategice”, se arată în document.
Pe lângă contractele de achiziție de tehnică și echipamente militare ale MAN, au fost identificate și alte contracte derulate de către companii de stat, care se înscriu în Strategia națională de apărare a țării și care, conform discuțiilor purtate cu partenerii din SUA, ar putea fi eligibile la finanțare în cadrul acestui mecanism.
Decizia a fost luată în urma consultărilor interne dintre Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Finanțelor.