Bulgaria a interzis prin lege purtarea vălului integral în public

0
0
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Parlamentul bulgar a adoptat vineri o lege prin care interzice purtarea vălului integral în public, devenind, alături de Franţa şi Belgia, unul dintre puţinele state europene unde a intrat în vigoare o astfel de normă, relatează AFP.

Noua lege „interzice purtarea în public a hainelor care ascund parţial sau complet faţa“, cu excepţia cazurilor în care acest lucru este necesar din motive de sănătate sau din cauza meseriei exercitate.

Moscheile sunt scutite de interdicţie.

Cei care încălcă legea riscă amenzi de 200 de leva (100 de euro) pentru prima abatere şi de 1.500 de leva (750 de euro) pentru fiecare dintre abaterile următoare.

Niqabul, care nu a fost purtat în mod tradiţional de minoritatea musulmană din ţară, a apărut în urmă cu trei ani în cartierul rom din Pazardjik (centrul Bulgariei), fief al imamului autoproclamat Ahmed Moussa, condamnat pentru propagandă islamistă radicală. Acesta s-a răspândit apoi în alte localităţi.

Oraşul Pazardjik a adoptat deja o normă care interzice purtarea vălului integral în localitate. Opt femei au fost sancţionate până în prezent în această localitate din sudul Bulgariei.

Bulgaria, ţară cu populaţie majoritar ortodoxă, are şi o importantă minoritate musulmană (13% din populaţie), formată în special din etnici turci şi romi.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite