Bruxelles a devenit capitala spionajului. Avertismentul Comisiei Europeane către angajaţii săi
0Printr-un e-mail intern, Comisia Europeană şi-a avertiziat angajaţii cu privire la faptul că ameninţarea spionajului este una reală, de care trebuie să ţină seama, întrucât în ultimii anii Bruxelles a devenit unul dintre cele mai mari centre de spionaj din lume.
Bruxelles-ul este plin de spioni, şi-a avertizat joi Comisia Europeană personalul printr-o notă internă. Funcţionarii Comisiei Europene au primit un e-mail în care li se spune că ameninţarea spionajului este „reală” din partea celor care doresc să fure secretele executivului UE, scrie News.ro, citând presa internaţională.
„Bruxelles-ul este unul dintre cele mai mari centre de spionaj din lume, cu sute de ofiţeri de informaţii activi care vizează instituţia noastră”, se arată în avertisment.
Nota internă primită de personalul de la Bruxelles avertizează asupra faptului că oricine poate fi o potenţială ţintă, începând de la cei care ocupă poziţii de juniori, până la cei aflaţi în funcţii de top. De asemenea, mai precizează Comisia Europeană în e-mailul trimis, spionii pot avea „acoperiri comune”, operând inclusiv ca „diplomaţi, jurnalişti, lobbyişti, oameni de ştiinţă sau doctoranzi”.
Oficialii belgieni din domeniul securităţii estimează că, în unele ambasade, între 10 şi 20% dintre diplomaţi sunt ofiţeri de informaţii, în timp ce unul din cinci jurnalişti chinezi care lucrează la Bruxelles este suspectat că ar fi ofiţer de informaţii.
Serviciul diplomatic al UE şi-a avertizat personalul cu privire la ameninţarea spionajului rus şi chinez încă din 2019, atrăgând atenţia că Bruxelles este vizat de sute de spioni de la Beijing şi Moscova, care îşi petrec timpul cu predilecţie în barurile şi restaurantele din apropierea sediului Comisiei, unde încearcă să obţină informaţii trăgând cu urechea la discuţiile membrilor şi angajaţilor în Parlamentul European.
De altfel, începând de luna trecută se conturează din ce în ce mai mult ideea ca Uniunea Europeană să îşi înfiinţeze propria agenţie de informaţii, pentru a ajuta ţările membre să se ferească de ameninţări, sabotori şi agenţi străini. Această iniţiativă vine ca urmare a avertismentelor din partea agenţiilor de informaţii occidentale şi a şefilor serviciilor de spionaj din blocul comunitar, potrivit cărora ameninţarea spionajului rusesc s-a intensificat de la începutul invaziei pe scară largă a Kremlinului în Ucraina, la începutul anului 2022.