Îngrijorări la Bruxelles: diplomat UE, suspectat de spionaj în favoarea Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China spion - spionaj FOTO Shutterstock

Un fost diplomat german suspectat de spionaj în contul Chinei a fost rechemat din postul său de ambasador UE în Coreea de Sud, după ce autorizaţia sa de securitate a fost retrasă, potrivit Politico.

Procurorii germani au declarat, miercuri, că anchetează trei persoane, în legătură cu suspiciune de spionaj şi că investigatorii au desfăşurat percheziţii la Bruxelles, Berlin şi în landurile Bavaria şi Baden-Wurttemberg. Cei trei suspecţi lucrează pentru companii de lobby şi se crede că au spionat în favoarea Chinei, potrivit presei germane. Unul dintre ei este un fost diplomat important al UE, potrivit oficialilor.

Cazul a trimis unde de şoc la Bruxelles şi a stârnit îngrijorare legată de spionajul chinez şi de capacitatea Uniunii Europene de a-şi păzi informaţiile sensibile.

Oficiali familiari cu acest caz au confirmat detalii-cheie din investigaţie pentru publicaţia online Politico, inclusiv identitatea fostului diplomat. Însă autorităţile germane nu i-au făcut public numele până acum şi nu au pus sub acuzare sau arestat pe nimeni până acum, ca parte a anchetei.

Întrebat de fostul diplomat, un purtător de cuvânt al Serviciului european de acţiune externă (EEAS), corpul diplomatic al UE, a declarat: „Persoana la care vă referiţi este un fost membru al personalului EEAS, care s-a retras din activitate în 2017. El a fost şef al delegaţiei UE în Republica Coreea, începând cu septembrie 2015. Autoritatea pentru securitate naţională i-a retras autorizaţia de securitate şi a fost rechemat la cartierul general în 2016”.

Doi diplomaţi şi un oficial al Comisiei Europene, care au vorbit sub condiţia anonimatului, au precizat că diplomatul a fost rechemat de la postul său din cauza unor legături cu China, deşi aceştia au oferit informaţii diferite legate de natura acestor legături.

Investigaţia care-l vizează pe fostul diplomat a adus în prim-plan îngrijorările legate de securitatea operaţională a UE. „Repercusiunile sunt enorme”, a afirmat un fost oficial de informaţii dintr-un stat membru UE. UE „nu are un serviciu operaţional de contrainformaţii”.

Diplomaţii susţin că una dintre problemele reliefate de acest caz este faptul că instituţiile UE se bazează pe autoritatea naţională pentru a furniza autorizaţii de securitate pentru personalul lor diplomatic. După cum a subliniat purtătorul de cuvânt EEAS, aceste autorităţi nu sunt obligate să explice sau să-şi justifice deciziile în faţa UE.

„Personalul diplomatic au nevoie de autorizaţie de securitate pentru a accesa informaţii clasificate”, a declarat un diplomat. „Nu există un corp UE care să facă asta. Primeşti certificatul necesar de la autorităţile naţionale şi îl prezinţi instituţiei UE pentru care lucrezi”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite