Boris Jonhson, discurs în parlamentul de la Kiev: „Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă”. Premierul britanic a anunţat un nou ajutor militar - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Premierul britanic Boris Johnson a transmis marţi într-un discurs susţinut prin videoconferinţă în parlamentul de la Kiev că crede că Ucraina va înfrânge Rusia şi va arăta „greşeala gigantică” pe care a comis-o Vladimir Putin când a ordonat invazia, relatează Reuters.

„Am un mesaj pentru voi astăzi: Ucraina va câştiga, Ucraina va fi liberă. Aceasta este cea mai bună oră a Ucrainei, care va fi ţinută minte şi povestită de generaţiile care vor urma”, a spus Boris Johnson prin apel video după difuzarea imnului ucrainean şi introducerea sa de către preşedintele parlamentului de la Kiev.

De asemenea, premierul britanic l-a lăudat pe preşedintele Volodimir Zelenski pentru curajul său, dar cei doi lideri au avut şi un moment de destindere.

În acelaşi timp, Volodimir Zelenski, aflat în Rada ucraineană, l-a făcut să râdă pe premierul britanic, în momentul în care a enumerat toate personalităţile britance care susţin Ucraina.

„Sancţiunile împotriva Rusiei, embargoul energetic, blocarea activelor, acestea sunt lucruri normale, foarte simple, dar nu mai puţin importante, simbolice. Steaguri albastre şi galbene flutură în Marea Britanie, în Trafalgar Square şi în Downing Street. Suntem susţinuţi la Londra, Edinburgh, Cardiff, Belfast. Suntem susţinuţi de Liverpool, Manchester şi sute de alte oraşe din această ţară puternică. Ucraina este susţinută de Ducele şi Ducesa de Cambridge, de Sir Paul McCartney, Elton John şi Sting. Ucraina este susţinută de Richard Branson, J.K. Rowling, familia Beckham, Benedict Cumberbatch, muzicienii Queen, Pink Floyd, Deep Purple, Ed Sheeran. Ucraina este susţinută de actorii Hugh Laurie, Stephen Fry, Keith Harrington, Emilia Clarke, Daniel Radcliffe şi, desigur, Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a”, a spus Volodimir Zelenski, spre amuzamentul lui Boris Johnson.

În momentul în care preşedintele ucrainean a rostit numele Reginei Elisabeta, parlamentarii ucraineni s-au ridicat în picioare şi au aplaudat.

„Este un conflict care nu are niciun fel de ambiguităţi morale sau zone gri. Este vorba despre dreptul ucrainenilor de a se apăra împotriva agresiunii violente şi ucigaşe a lui Putin. Este vorba despre dreptul Ucrainei la independenţă şi autodeterminare în faţa revanşismului nebun şi imperialist al lui Putin. Este vorba despre democraţia ucraineană împotriva tiraniei lui Putin, despre libertate împotriva oprimării. Este vorba despre ceea ce este corect şi ceea ce este greşit. Este vorba despre bine şi rău. De aceea, Ucraina trebuie să învingă. Când ne uităm la eroismul poporului ucrainean şi la curajul liderului vostru, Volodimir Zelenski, ştim că Ucraina va învinge”, a declarat premierul Boris Johnson.

Johnson a anunţat şi că Regatul Unit va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare totală de 300 de milioane de lire sterline

Şeful guvernului britanic a mai anunţat o nouă componentă a ajutorului militar, în valoare de 300 de milioane de lire sterline (357 de milioane de euro), ce include în special echipamente de armament defensiv. Astfel, Marea Britanie va furniza drone în săptămânile următoare „pentru a oferi sprijin logistic forţelor armate izolate”.

„Vom continua să ajutăm Ucraina (...) cu arme, financiar şi umanitar, până ne vom atinge obiectivul pe termen lung care trebuie să fie întărirea Ucrainei astfel ca nimeni să nu mai îndrăznească să vă atace”, a spus premierul britanic.

Pentru liderul de la Londra nu este primul gest inedit pe care îl face faţă de Ucraina. La începutul lunii trecute, el a venit într-o vizită-surpriză şi s-a plimbat alături de Volodimir Zelenski pe străzile din Kiev, luându-i prin surprindere pe localnici, de la care a primit şi un obiect tradiţional: celebra ploscă în formă de cocoş.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite