Boris Johnson ar putea fi obligat să demisioneze din funcţia de premier şi să-i lase cale liberă laburistului Jeremy Corbyn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, Guvernul Marii Britanii le va cere din nou parlamentarilor să fie de acord cu alegeri anticipate, dar este de aşteptat ca Boris Johnson să sufere o nouă înfrângere, notează BBC News.

Parlamentarii din opoziţie au refuzat să susţină ideea alegerilor anticipate la 15 octombrie, insistând că o lege care are scopul de a evita un Brexit fără acord ar trebui implementată mai întâi.

Este de aşteptat ca proiectul de lege să primească aprobarea finală luni, dar miniştrii au spus că „vor testa limitele” a ceea ce trebuie să facă.

Boris Johnson a fost avertizat cu repercusiuni legale dacă va încălca decizia. 

Guvernul a descris această lege – care va forţa premierul să caute o nouă amânare a Brexitului dacă parlamentarii nu aprobă un nou acord sau un Brexit fără acord până pe 19 octombrie – drept „jalnică”.

Proiectul ar trebui să fie semnat de Regină luni, devenind lege.

Jurnalista BBC Laura Kuenssberg a spus că deşi Boris Johnson a spus că nu urmăreşte să încalce legea, există eforturi susţinute de a examina modalităţi prin care aceasta poate fi ocolită. Se pare că unul dintre planuri ar fi găsirea unui membru UE care să-şi exprime dreptul de veto privind o nouă amânare. O altă opţiune ar fi trimiterea oficială a unei noi cereri de prelungire la UE, dar şi a unei a doua scrisori către blocul comunitar care să arate că Guvernul nu-şi doreşte o nouă amânare.

Moţiunea privind organizarea de alegeri anticipate, care necesită susţinerea a două treimi dintre parlamentari, a fost respinsă săptămâna trecută şi este de aşteptat ca şi astăzi să se întâmple acelaşi lucru.

Votul de astăzi are loc înaintea suspendării Parlamentului (care ar trebui să înceapă între 9 şi 12 septembrie).

Şi posibilitatea unei demisii din partea lui Boris Johnson pare a fi plauzibilă. Johnson a devenit prim-ministru în iulie, promiţând că va scoate Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără un acord.

Însă săptămâna trecută acest plan s-a prăbuşit, după ce membrii opoziţiei din Parlament au adoptat o lege menită să-l forţeze pe Johnson să meargă la Bruxelles pentru a cere o amânare de trei luni a Brexitului.

Johnson a încercat să contracareze această decizie prin forţarea unor alegeri anticipate înainte de data prevăzută pentru ieşirea Regatului din blocul comunitar, dar votul de astăzi al partidelor din opoziţie va fi probabil unul negativ.

Acest lucru înseamnă că planul lui Johnson a deraiat şi premierul va avea de ales între două opţiuni – niciuna dintre ele bune.

1. Încălcarea promisiunii sale de a scoate Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, fie ce o fi

Săptămâna trecută, parlamentarii din opoziţie au adoptat o lege care, după ce va fi semnată de Regină, luni, va forţa pe cel care este premier la data de 16 octombrie să ceară o amânare de trei luni a Brexitului de la Uniunea Europeană.

Fără alegeri anticipate, Johnson nu are nicio speranţă de răsturnare a legii – însemnând că dacă nimic altceva nu se va schimba, el va fi obligat legal să-şi încalce promisiunea de a scoate Regatul Unit din UE, „fie ce o fi”, pe 31 octombrie. Dacă va face acest lucru, Johnson riscă o prăbuşire a susţinerii sale printre votanţii pro-Brexit şi chiar o competiţie de leadership în interiorul propriului său partid.

Din cauza acestui risc, Johnson a insistat în mod repetat că „nu există niciun fel de circumstanţe” în care el va cere o nouă amânare a Brexitului, spunând, joi, că mai degrabă „ar muri într-un şanţ” decât să meargă la Bruxelles pentru o nouă prelungire.

2. Demisia din funcţia de prim-ministru

Dacă partidele din opoziţie refuză să accepte alegeri anticipate în octombrie şi dacă Johnson decide că nu-şi poate încălca promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE, atunci premierul  rămâne fără prea multe opţiuni.

Săptămâna trecută, un ministru a declarat pentru The Times că în aceste circumstanţe, Johnson ar alege să demisioneze din funcţia de prim-ministru. Reprezentantul său oficial a refuzat, vineri, să scoată din discuţie această posibilitate, atunci când a fost întrebat de jurnalişti, la o conferinţă din Parlament.

Urmând acest scenariu, Johnson s-ar retrage şi ar lăsa loc partidelor din opoziţie pentru formarea unui Guvern. Din cauza dezertării parlamentarului conservator Phillip Lee şi a deciziei lui Johnson de a da afară din Partidul Conservator 21 de membri ai Parlamentului, săptămâna trecută, prim-ministrul nu mai are o majoritate în Camera Comunelor.

Dacă Johnson ar demisiona, Regina nu va avea de ales şi va privi spre partidele de opoziţie pentru a forma un Guvern. Johnson va deveni atunci liderul opoziţiei şi un nou prim-ministru – ales din opoziţie – va prelua conducerea Regatului Unit.

Ca lider al celui mai mare partid din opoziţie, Jeremy Corbyn ar fi cel mai bine plasat pentru a prelua conducerea unui Guvern interimar.

Alte partide din opoziţie sunt reticente în a-l numi pe Corbyn prim-ministru, fie el şi temporar, însă dacă acesta este angajat să ceară alegeri de îndată ce va obţine o amânare a Brexitului, este posibil ca opoziţia să fie de acord cu numirea sa.

Ce se întâmplă luni

  • parlamentarii vor vota din nou privitor la declanşarea de alegeri anticipate – este de aşteptat ca aceştia să respingă măsura
  • legea care împiedică un Brexit fără acord la 31 octombrie trebuie să primească aprobare din partea Reginei
  • parlamentul ar putea fi suspendat până pe 14 octombrie, de luni, dar acest lucru se poate întâmpla şi de joi
  • Johnson se întâlneşte cu premierul irlandez Leo Varadkar
  • parlamentarii vor dezbate şi o petiţie, care a fost semnată de 1,7 milioane de oameni, cu scopul de a anula prorogarea Parlamentului
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite