Berlusconi: Putin a fost împins de separatiști, de presă și de poporul rus să declanșeze războiul

0
Publicat:

Silvio Berlusconi, ex-premierul Italiei, îi ia apărarea lui Putin sugerând că decizia de a invada Ucraina a venit ca răspuns la un apel al separatiștilor. Prieten personal al liderului rus, Berlusconi a minimizat instinctele agresive ale lui Vladimir Putin, după ce acesta a amenințat că va folosi arme nucleare ca urmare a eșecurilor suferite în Ucraina.

Fostul premier al Italiei îi ia apărarea lui Putin FOTO EPA EFE
Fostul premier al Italiei îi ia apărarea lui Putin FOTO EPA EFE

Vladimir Putin „a fost împins” de separatiştii pro-ruşi din Donbas, de presă şi de poporul rus să declanşeze războiul din Ucraina, a declarat joi seară la televiziunea italiană fostul premier şi lider al partidului de centru-dreapta Forza Italia, Silvio Berlusconi, scrie Reuters, citată de digi24.ro.

Nu este pentru prima dată când Berlusconi îi ia apărarea lui Putin pentru acțiunile liderului rus în Ucraina.

„Putin a fost împins de poporul rus, de partidul său, de miniștrii săi să inventeze această operațiune specială”, a spus Berlusconi.

În perioda mandatului premierului Mario Draghi, Italia a susținut ferm sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ca răspuns la acțiunile sale în Ucraina.

 Giorgia Meloni, lidera partidului Frații Italiei de extremă-dreapta, desemnată ca următorul premier, s-a angajat să continue această poziție, dar Berlusconi și celălalt aliat al ei, Matteo Salvini, au fost ambivalenți.

Care ar fi fost, de fapt, planul Rusiei

Conform lui Berlusconi, planul Rusiei a fost inițial să cucerească Kievul „într-o săptămână”, să-l înlocuiască pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu „un guvern de oameni decenți” și să iasă (din Ucraina - n.red.) „într-o săptămână”.

 „Nici nu am înțeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, în timp ce în mintea mea ar fi trebuit să rămână doar în jurul Kievului”, a adăugat fostul premier italian, citat de Reuters.

 Berlusconi a subliniat și că ruşii au întâmpinat „o rezistenţă neaşteptată, care a fost apoi alimentată de arme de tot felul din Occident”.

 „Războiul a durat mai bine de 200 de zile, situaţia a devenit foarte grea, mi se face rău când aud de morţi pentru că mereu am considerat că războiul este o nebunie de nedescris”, a precizat Silvio Berlusconi, citat de Reuters.

Rugămintea separatiștilor către liderul de la Kremlin

Vorbind la televiziunea publică italiană RAI, Berlusconi a sugerat că decizia Moscovei de a invada Ucraina a venit ca răspuns la un apel al separatiștilor.

 El a spus că liderii lor au venit la Kremlin și i-au spus direct lui Putin, „te rog să ne aperi, pentru că dacă nu ne aperi, nu știm unde am putea ajunge”.

Berlusconi a mai spus că, după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, a vizitat peninsula împreună cu Putin și i-a văzut pe localnici cum ieșeau din case să-i mulțumească liderului rus.

Ambasada Rusiei publică amintiri pe rețelele sociale

În ziua în care Berlusconi a vorbit despre război la televiziunea italiană, Ambasada Rusiei la Roma a publicat pe rețelele sociale fotografii cu principalii lideri italieni alături de preşedintele rus Vladimir Putin. 

„Extrase din istoria recentă între Rusia şi Italia. Atâtea amintiri”, scrie cu ironie ambasada ca legendă la patru fotografii alese cu grijă şi în care apar actori de prim-plan din campania electorală, care s-au distanţat de Moscova după invazia rusă în Ucraina.  Într-una din fotografii,  liderul de la Kremlin se află alături de prietenul său Silvio Berlusconi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite