Belgia a reintrodus controalele la frontiera cu Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belgia a reintrodus controalele la frontiera cu Franţa, pentru a opri sosirea refugiaţilor din tabăra de la Calais, în condiţiile în care Parisul vrea să evacueze aşa-numita „junglă“, a anunţat ministrul belgian de Interne într-o conferinţă de presă organizată marţi la Bruxelles, relatează AFP.

„Am informat Comisia Europeană că vom suspenda temporar regulile Schengen“, a declarat ministrul belgian de Interne Jan Jambon. „Vom introduce controale la graniţe în diferite puncte strategice, puncte folosite traficanţi şi care au fost identificate de poliţie“, a adăugat el.

Franţa a anunţat că va evacua refugiaţii din aşa-numită „junglă“ din Calais, unde trăiesc în prezent între 3.500 şi 5.500 de oameni. Un tribunal francez a decis să amâne până miercuri sau joi luarea deciziei privind demolarea a jumătate din tabără, transmite news.ro.

Majoritatea refugiaţilor de la Calais vor să ajungă în Marea Britanie, iar Belgia se teme că mulţi vor încerca acum să meargă în portul belgian Zeebrugge, în căutarea unei noi rute pentru a traversa Canalul Mânecii.

„Există riscul ca mii de migranţi să vină aici - nu solicitanţi de azil, ci migranţi în tranzit, care nu vor să rămână în Franţa sau Belgia, ci să ajungă în Marea Britanie“, a spus ministrul belgian.

Până acum, şapte ţări europene au reintrodus controalele la frontieră pentru a limita numărul de refugiaţi care ajung în Europa.

Preşedinţia olandeză a UE şi Comisia Europeană sunt îngrijorate de aceste măsuri unilaterale luate de statele membre, se arată într-un comunicat publicat marţi pe site-ul Executivului European. Ministrul olandez pentru Migraţie, Klaas Dijkhoff, şi comisarul European pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, au pledat pentru o abordare comună la nivel european în acest dosar, transmite news.ro.

Europa face cu greu faţă numărului mare de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi din Africa. Numai anul trecut, peste un milion de oameni au ajuns pe continent. De asemenea, peste 100.000 de migranţi şi refugiaţi au ajuns numai în Grecia şi Italia de la începutul acestui an, a anunţat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Danemarca prelungeşte controalele temporare la graniţa cu Germania

Guvernul danez a anunţat tot marţi că extinde cu zece zile, până la 4 martie, controalele temporare la frontiera cu Germania, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres. Anunţul a fost făcut de Ministerul danez pentru Migraţie, Integrare şi Locuinţe.

„Guvernul consideră că aceste controale încă sunt necesare pentru a evita acumularea de migranţi ilegali în Danemarca“, se menţionează într-o declaraţie a ministerului citat.

Măsura a fost deja extinsă cu 20 zile, până pe 23 februarie. Controlul la graniţa cu Germania a fost necesar în urma măsurii similare luate de Suedia în ce priveşte frontiera cu Danemarca.

La 4 ianuarie, Danemarca a introdus controalele la frontiera sa cu Germania după ce Suedia, confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiaţi, le-a impus companiilor de transport auto şi feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare.

Danemarca a primit peste 21.000 de cereri de azil în 2015, în creştere cu 44% faţă de 2014, dar numărul net este inferior celor din Germania şi Suedia.

Ţara nordică a adoptat la finalul lunii trecute o reformă a dreptului de azil, care a atras critici internaţionale. Condamnată mai ales de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi Amnesty International, reforma prevede confiscarea unei părţi a bunurilor migranţilor şi înăspreşte considerabil condiţiilor de regrupare familială, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite