Belarus: Procurorii lui Lukașenko cer 19 ani de închisoare pentru opozanta Svetlana Tihanovskia

0
Publicat:

Parchetul din Belarus a cerut luni 19 ani de închisoare pentru opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil și judecată în contumacie în această fostă republică sovietică condusă de liderul autoritar Aleksandr Lukașenko, un aliat al lui Vladimir Putin.

Svetlana Tihanovskaia FOTO EPA-EFE
Svetlana Tihanovskaia FOTO EPA-EFE

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 40 de ani, este refugiată în Lituania şi se confruntă cu o mulţime de acuzaţii, printre care de înaltă trădare şi de „conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”, relatează France-Presse, preluată de Agerpres.

Luni, într-o audiere la un tribunal din Minsk, procuratura a cerut 19 ani de închisoare împotriva liderului opozației din Belarus.

O pedeapsă similară a fost solicitată împotriva unei alte figuri ai opoziţiei din Belarus aflate în exil, și anume Pavel Latuşko, fost ministru al Culturii.

Pentru alţi trei aliaţi din exil ai Svetlanei Tihanovskaia - Maria Moroz, Olga Kovalkova şi Serghei Dilevski - judecaţi în acelaşi dosar, procuratura a cerut 12 ani de închisoare.

Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la alegerile prezidenţiale din 2020 în Belarus în locul soţului său Serghei Tihanovski, încarcerat, a adunat mulţimi în întreaga sa ţară în timpul campaniei electorale, stârnind speranţa unei schimbări, notează AFP.

Forţată să plece în exil, femeia care se prezenta cândva ca o simplă gospodină este acum imaginea forţelor democratice din Belarus şi inamicul unui regim ale cărui abuzuri brutale le denunţă neîncetat.

Într-un interviu acordat pentru AFP în ianuarie, Tihanovskaia a calificat procesul său drept o „farsă” şi o „răzbunare personală” a lui Aleksandr Lukaşenko pentru faptul că i-a clătinat puterea în 2020.

În vara anului 2020, Belarusul a fost zguduit de o mişcare de protest istorică împotriva realegerii controversate a lui Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de aproape trei decenii.

Arestările în masă, exilurile forţate şi încarcerarea activiştilor pentru democraţie şi a jurnaliştilor au spulberat această mişcare, precizează AFP.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, un blogger popular, a fost condamnat în decembrie 2021 la 18 ani de închisoare pentru „organizarea de dezordini în masă” şi „incitare la ură în societate”.

La începutul lunii ianuarie, un tribunal belarus a început să îl judece şi pe Ales Bialiaţki, un activist pentru democraţie încarcerat, co-câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2022 şi fondator al centrului pentru drepturile omului „Viasna”. Bialiaţki şi asociaţii săi riscă fiecare până la 12 ani de închisoare, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite