Belarus: Aleksandr Lukaşenko semnează noul acord de vize cu UE şi se ia de presa rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei”, a semnat acordul cu privire la simplificarea vizelor între Belarus şi Uniunea Europeană (UE). Actul va intra în vigoare în iunie.

La 8 ianuarie, Bruxellesul şi Minskul au convenit asupra unui nou regim de vize, mai simplificat decât precedentul. Acordul a fost aprobat între timp de Parlamentul Belarusului şi semnat de către preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit noului acord, şederile sunt permise până la 180 de zile pe an, faţă de 90 până acum. De asemenea, costul vizei scade de la 60 de euro la 35 de euro. Noul regim va intra în vigoare în iunie.

Supranumit „Ultimul dictator al Europei” în străinătate şi „Batˊka” („Bătrânul”) în Belarus, Aleksandr Lukasenko este cel mai longeviv lider de stat de pe bătrânul continent, aflându-se la putere din 20 iulie 1994, adică de aproape 26 de ani.

Un critic al Occidentului, preşedintele belarus şi-a revizuit în ultimul timp tonul la adresa UE şi a Statelor Unite. Presa de la Moscova îl cataloghează acum drept un „frate al ruşilor” şi un „amic al americanilor”.

Cunoscut pentru firea sa excentrică, Aleksandr Lukaşenko s-a dat în stambă recent cu atitudinea afişată faţă de coronavirus, îndemnând lumea să-l combată cu votcă, saună şi muncă la câmp. Pe de altă parte, el s-a arătat deranjat de felul în care presa rusă scrie despre situaţia legată de coronavirus în Belarus, considerând că „dă informaţii urâte” şi „nu este obiectivă”. În opinia sa, scopul este de a-i face pe cetăţenii Belarusului să nu gândească normal.

Belarusul are confirmate oficial 2.919 cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 29 fatale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite