Banca Franţei îi avertizează pe alegătorii francezi despre costurile unei retrageri a ţării din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, i-a avertizat luni pe francezi în legătură cu costurile retragerii ţării din zona euro, el notând că costurile de finanţare ale ţării sunt deja în creştere din cauza temerilor provocate de alegerile prezidenţiale din acest an, transmite Bloomberg.

Liderul Frontului Naţional, Marine le Pen, care vrea să scoată Franţa din zona euro, este pe cale să se plaseze pe primul loc în primul tur ale alegerilor, dar este improbabil să obţină preşedinţia Franţei în turul al doilea.

Chiar şi aşa, prima plătită de guvernul francez pentru împrumuturi, faţă de Germania, a urcat la cel mai ridicat nivel din peste patru ani.

”Creşterea recentă a dobânzilor franceze, care cred că este temporară, corespunde unei anumite îngrijorări legată de ieşirea din euro”, a afirmat Villeroy de Galhau la postul de radio France Inter.

Le Pen are sprijinul a circa 26% din electorat, în primul tur al alegerilor din aprilie, faţă de 20,5% pentru independentul Emmanuel Macron şi 17,5% pentru republicanul Francois Fillon, potrivit celui mai recent sondaj efectuat de Ifop.

Atât Macron cât şi Fillon ar învinge-o pe le Pen în turul al doilea al alegerilor, arată sondajele.

Candidatul Frontului Naţional a spus duminică că moneda unică este un instrument politic care limitează suveranitatea franceză.

”Nu îmi pot respecta promisiunile de protecţionism inteligent şi politică industrială cu moneda unică. Este o frână în economie, un obstacol pentru redresare. Euro nu este o monedă, este un instrument politic”, a spus Le Pen.

Villeroy estimează în schimb că ieşirea din zona euro ar mări costul serviciului datoriilor pentru guvernul francez cu aproximativ 30 de miliarde de euro pe an.

”Asta ar putea suna abstract pentru ascultători, dar 30 de miliarde de euro, ca să fiu concret, echivalează cu bugetul anual al apărării”, a spus el.

Franţa ar avea totodată dificultăţi să se apere la nivelul economiei globale, a arătat  şeful băncii centrale, care a adăugat că euro este o armă în competiţia globală, ”în lumea incertă în care trăim”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite