Azi-noapte, europenii nu au reuşit să convingă Ucraina să semneze acordul de asociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni nu au reuşit joi seară să convingă Ucraina să semneze un acord de asociere istoric cu UE, la finalul unei noi zi de negocieri, relatează AFP.

"Din nefericire, se pare că argumentele" în favoarea semnării "nu au ajuns la preşedintele Viktor Ianukovici“, a declarat pentru AFP preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

"Până în prezent, poziţiile nu s-au schimbat", a adăugat ea la finalul unei cine între şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state UE şi ai celor şase foste republici sovietice membre ale Parteneriatului oriental.

"Situaţia nu s-a schimbat fundamental" într-o săptămână şi sunt puţine şanse ca acordul să fie semnat vineri, a confirmat o sursă diplomatică.

"Statele membre au ascultat din nou argumentele preşedintelui ucrainean. Din nefericire, el nu vorbeşte de acord, sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei, a explicat Grybauskaite, care asigură preşedinţia semestrială a UE.

"El vrea ca aceste probleme să fie rezolvate de UE şi Rusia împreună", a subliniat ea, în timp ce Ianukovici, care oscilează între Bruxelles şi Moscova, a propus săptămâna trecută ca un acord de asociere cu UE să fie discutat în trei între Kiev, Bruxelles şi Moscova. Această cerere a fost respinsă de UE, care susţine caracterul bilateral al acordurilor sale de asociere.

Noile state membre din estul Europei "au explicat câ în decursul ultimilor 15 ani, au făcut progrese tocmai datorită acestui gen de acorduri" prealabile intrării lor în UE în 2004, a declarat preşedinta Lituaniei.

image

Foto

image


Însă Kievul, care rămâne foarte dependent de Rusia pentru exporturile sale şi livrările de gaz, a preferat să renunţe la acest acord săptămâna trecută în faţa ameninţărilor ruse.

Joi seară, de la sosirea sa la Vilnius, Ianukovici s-a întâlnit timp de mai bine de o oră cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi al Comisiei, Jose Manuel Barroso, înainte de cină.

"Am slabe speranţe că vom reuşi de data aceasta, însă uşa rămâne deschisă", a declarat cancelarul german Angela Merkel care urmează să se întâlnească cu Ianukovici vineri dimineaţă înainte de reluarea lucrărilor summitului.

Jocul se desfăşoară în continuare şi în Ucraina. Opozanta arestată Iulia Timoşenko, a cărui eliberare a fost mereu o condiţie esenţială impusă de UE, a cerut liderilor europeni să "libereze Ucraina" semnând acordul "fără condiţii".

Răzgândirea Kievului a provocat furia opoziţiei pro-europene care protestează de mai multe zile în piaţa Independenţei, în centrul capitalei.

"Vrem schimbări, vrem să trăim alături de familia europeană, cu reguli europene, un nivel de trai european", a declarat joi la Vilnius Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei.

"Preşedintele Ianukovici este pe punctul de a pune ţara sa într-o situaţie de vulnerabilitate extremă deoarece a pierdut posibilitatea de a o ancora la Europa iar acum este în derivă. Însă în ce direcţie (...) către est sau în jos, nu ştiu", a comentat liderul diplomaţiei suedeze Carl Bildt.

UE afirmă constant că acordul nu este "pe masă" doar în timpul summitului, ci că va rămâne disponibil şi după, sugerând că ar putea fi încă semnat în următoarele luni, mai ales în timpul summitului UE-Ucraina prevăzut pentru februarie 2014.

Însă pentru moment, europenii se pare că vor trebui să se mulţumească la Vilnius cu parafarea a două acorduri de asociere, cu Georgia şi cu Moldova. Semnarea definitivă va avea loc în câteva luni.


Ucraina şi UE au parafat acordul privind spaţiul aerian comun

Deocamdată, Ucraina şi UE au parafat acordul privind spaţiul aerian comun, informează site-ul preşedinţiei lituaniene a UE.

„UE şi Ucraina au parafat astăzi acordul privind spaţiul aerian comun „pe marginea” summit-ului Parteneriatul Estic de la Vilnius”, se menţionează în declaraţie.

Crearea unui spaţiu aerian comun este unul din elementele-cheie al punerii în aplicare a viitorului acord de asociere între Ucraina şi UE în domeniul transporturilor.
 


citeşte şi:
 

FOTO VIDEO Corespondenţă de la Vilnius: liderii din UE, întâmpinaţi de protestatari ucraineni: „Ianukovici, semnează acordul! Ucraina merită UE”

Liderii europeni reuniţi în aceste momente în Consiliu European au fost aşteptaţi în faţa Palatului Ducilor din Vilnius de un grup de protestatari, tineri şi bătrâni, majoritatea ucraineni, care cer Kievului să semneze acordul de asociere şi liber schimb. Faptul că Ianukovici nu va semna acum acordul este cauzat de mafia din guvern şi de presiunile exercitate de ruşi, au explicat manifestanţii pentru „Adevărul”.

Corespondenţă de la Vilnius: Mai poate fi Ucraina întoarsă din drumul spre est? Problema imigranţilor români şi bulgari va fi discutată

După situaţia Ucrainei, următoarea problemă care se va discuta la Summitul de la Vilnius - deşi nu apare pe agendă - este cea a imigranţilor. Franţa şi Germania au anunţat că adoptă aceeaşi poziţie lansată de Marea Britanie privind limitarea drepturilor pentru imigranţii din alte state membre UE, principalii vizaţi fiind românii şi bulgarii. MAE român anunţă că Executivul UE „a arătat că nu va ezita sa declanşeze proceduri de infringement”.

Comisarul european Stefan Fule, perplex în faţa sumelor cerute de Kiev pentru a bate palma cu UE

Comisarul european pentru Extindre şi politică de vecinătate Stefan Fule a delarat joi, la Vilnus, că suma cerută de Ucraina în vederea ridicării economiei la standardele europene este exorbitantă, relatează Interfax-Ucraina.

Ucraina şi marea tablă de şah

Schimbarea bruscă a Kievului privind semnarea Acordului de Asociere în cadrul Uniunii Europene a făcut, dacă mai era nevoie, ca jocul geopolitic tacit dintre Bruxelles şi Moscova să treacă şi ultima graniţă a transparenţei.

Traian Băsescu, înainte de plecarea la Vilnius: Este un summit esenţial. România susţine ridicarea oricărei restricţii faţă de Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, înainte de a pleca la Vilnius, că România va susţine Ucraina pentru parafarea acordului cu UE şi a subliniat că, în funcţie de decizia liderilor de la Kiev, summitul Parteneriatului Estic poate fi considerat un succes sau un eşec.

Oferta Rusiei care a întors Kievul din drumul spre UE. Iulia Timoşenko cere Europei să „elibereze“ Ucraina

În caz de refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina va fi în măsură să obţină avantaje economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a putut obţine până acum, scrie publicaţia rusă „Trud”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite