Avionul doborât în Ucraina: Cadavrele pasagerilor, arestate de separatişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatiştii au umblat prin bagajele şi buzunarele cadavrelor
Separatiştii au umblat prin bagajele şi buzunarele cadavrelor

Separatiştii proruşi au blocat trenul cu vagoane frigorifice în care au fost încãrcate trupurile a 192 dintre cei 298 de oameni care au murit joi, când avionul Malaysia Airlines în care se aflau a fost doborât de o rachetă. 38 de trupuri lipsesc în continuare, după ce au fost luate abuziv de rebeli.

Şocul tragediei în care a fost implicat zborul MH17 al Malaysia Airlines, doborât în estul Ucrainei, se atenuazã doar pentru a face loc furiei şi indignării pe plan global faţã de felul în care separatiştii din estul Ucrainei, care controleazã zona localităţii Hrabove, unde a cãzut avionul, fac tot posibilul pentru a împiedica o anchetã internaţionalã cu privire la tragedia aviatică. 

Proruşii refuză să elibereze cele 192 de trupuri care au fost încărcate în vagoane speciale, frigorifice, pe care le ţin blocate în gara din Torez, la 15 kilometri de locul în care a căzut epava care a fost, cel mai probabil, doborâtă de o rachetă sol-aer lansată dintr-o regiune controlată de separatişti. După ce au refuzat să permită experţilor internaţionali să inspecteze zona şi cadavrele, separatiştii au arătat că, de fapt, se folosesc de trupuri ca monedă de schimb. „Declarăm că vom garanta siguranţa experţilor internaţionali aflaţi la faţa locului imediat ce Kievul este de acord cu un armistiţiu”, au transmis liderii rebeli. 

Vagoanele frigorifice nu mai funcţionează

O altă palmă peste faţa rudelor celor 298 de oameni, printre care 80 de copii, este motivul invocat de separatişti: sistemul frigorific nu a functionat azi-noapte, iar corespondenţii străini transmit că trupurile se află în stadiu avansat de putrefacţie. „Am reuşit să încărcăm 192 de trupuri şi opt membre ale celor 298 de oameni nevinovaţi în vagoane”, a transmis vicepremierul Ucrainei, Volodimir Hroisman. Timp de trei zile, până duminică după-amiază, separatiştii au refuzat să predea trupurile, forţându-i pe localnici să stea cu cadavrele în case sau în grădini. 

Atunci când în sfârşit au decis să transporte cadavrele la tren, proruşii au folosit camioane pe care le utilizează în mod normal pentru transportarea deşeurilor. Destinaţia pe care o va avea trenul atunci când se va pune în mişcare rămâne neclară. Kievul vrea să trimită trupurile la Harkov, separatiştii insistă să fie duse la Donekţ, un oraş pe care, până luni, l-au controlat de mai bine de trei luni. Ieri însă, armata ucraineană a demarat o amplă ofensivă asupra oraşului. 

Ucraina trenul mortii FOTO Reuters

Cele 38 de cadavre furate de rebeli n-au fost recuperate

Foarte multe trupuri lipsesc însă în continuare. Unele rămân pe câmpul pe care au căzut, altele pur şi simplu nu au fost găsite. Este posibil ca unele să nu fie recuperate niciodată, pentru că ar fi ars în întregime după ce racheta a lovit avionul, aflat la peste 10.000 de metri altitudine, transmite unul dintre liderii misiunii la faţa locului a Organizaiei pentru Securitate i Cooperare în Europa (OSCE). Separatiştii tac mâlc şi cu privire la cele 38 de cadavre pe care le-au luat sâmbătă şi pe care le-ar fi dus la Donekţ, cel mai probabil pentru a le ascunde de specialiştii OSCE, după cum anună Kievul.  Tot „pierdute” rămân şi cele două cutii negre ale avionului, pe care separatiştii susţin acum că, de fapt, nu le-au găsit. Anterior, rebelii anunţaseră că le-au recuperat şi le-au trimis către Moscova pentru analizare. 

Tancurile ucrainene au intrat în Donek

Armata ucraineană a intrat luni cu tancurile în oraşul Doneţk, controlat de câteva luni de separatişti. Luptele între armată şi rebeli au continuat zilele acestea, în ciuda crizei generate de doborârea avionului civil. Ofensiva armatei ucrainene a început cu raiduri aeriene, îndreptate asupra gării. Ulterior, în jurul orei locale 10.00, trupele ucrainene au început să atace cu mortiere filtrele separatiste care izolează oraşul de restul ţării. Cel puţin patru separatişti ar fi murit de la demararea ofensivei, iar armata a reuit să recapete controlul asupra aeroportului din Donek, considerat un punct esenial de alimentare a rebelilor cu armament, luptători i echipamente.

CITEŞTE MAI MULT

Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite