Avionul de luptă pierdut de britanici în Marea Mediterană a fost recuperat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion de tip F-35B FOTO EPA-EFE
Avion de tip F-35B FOTO EPA-EFE

Avionul de luptă de tip F-35 care a căzut în Marea Mediterană în momentul decolării de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth a fost recuperat, au anunţat miercuri Marea Britanie şi NATO, potrivit AFP.

„Operaţiunile în vederea recuperării avionului F-35 din Mediterana s-au încheiat cu succes”, a anunţat Ministerul britanic al Apărării într-un mesaj publicat pe Twitter.

„Aliaţii NATO Italia şi Statele Unite şi-au oferit susţinerea în operaţiunea de recuperare”, a precizat comandamentul aerian al NATO.

Avionul de tip F-35B, de fabricaţie americană, a căzut în mare pe 17 noiembrie în momentul decolării de pe HMS Queen Elizabeth, principalul portavion al Marii Britanii, care se întorcea în acea zi dintr-o misiune din regiunea indo-pacifică. Pilotul s-a catapultat la timp.

O înregistrare video, făcută de la bordul portavionului şi difuzată de presa britanică, surprinde avionul căzând în apă de pe rampă.

Potrivit portalului UK Defence Journal, marinarul suspectat de divulgarea înregistrăriii video a fost arestat şi trimis în Regatul Unit.

Tabloidul The Sun scrie că accidentul a fost cauzat cel mai probabil de un capac din plastic pentru motor lăsat din greşeală pe avion.

Pe 22 noiembrie, oficiali britanici şi NATO aflaţi la bordul HMS Queen Elizabeth dădeau asigurări pentru AFP că sunt în măsură să recupereze epava avionului înainte ca Rusia să facă acest lucru.

Ei nu au oferit detalii despre operaţiunea de recuperare, invocând necesitatea secretului.

Regatul Unit a primit 21 de avioane de luptă invizibile pe radar de tip F-35B, fabricate în Statele Unite. Fiecare avion costă peste 100 de milioane de euro.

Avioanele de tip F-35B sunt o variantă a avionului de tip F-35 de generaţia a cincea, capabile de aterizări verticale şi decolări scurte.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite