Austria și Ungaria vor aduce apă pentru unul dintre cele mai mari lacuri din Europa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful guvernului statului federal austriac Burgenland, Hans Peter Doskozil, și ministrul de interne al Ungariei, Sandor Pinter, au convenit să furnizeze împreună apă pentru lacul Neusiedler See (cunoscut și sub numele maghiar Fertő) de pe granița celor două țări,  a  anunțat marți de postul TV austriac PULS 24. Lacul este al patrulea ca mărime din Europa Centrală.

Neusiedler See, lac la granița austro-ungară. Foto: Shutterstock
Neusiedler See, lac la granița austro-ungară. Foto: Shutterstock

Nivelul apei din lac este la cel mai scăzut nivel din 1965 și până în prezent. 

Reprezentanții celor două țări au convenit să creeze o comisie mixtă care va elabora un plan de conservare a lacului până în ianuarie 2023. Pentru a umple Neusiedler See cu apă dulce, va trebui ca lacul să fie conectat printr-un canal la unul dintre brațele Dunării de pe teritoriul ungar. Anterior, autoritățile austriece plănuiau să încheie un acord similar cu Slovacia sau să creeze un sistem de alimentare cu apă în Austria.

"Este posibil să implementăm și o combinație de opțiuni disponibile pentru a obține efectul așteptat asupra protecției nivelului apei. Trebuie să ne unim atunci când vine vorba de păstrarea peisajului nostru natural unic și divers", a spus șeful Burgenlandului austriac. .

Potrivit oamenilor de știință austrieci, principalele probleme ale lacului sunt colmarea și paturile extinse de stuf, care cresc activ în ape puțin adânci de-a lungul țărmurilor sale.

Neusiedler See este al doilea lac ca mărime din Austria, după Lacul Constanța, pe care republica îl împarte cu Germania și Elveția. Suprafața sa este de aproximativ 315 kmp, cu o adâncime medie de aproximativ un metru. Vârsta lacului este de aproximativ 20 de mii de ani; el a apărut la sfârșitul erei glaciare ca urmare a ridicărilor și coborârii scoarței terestre. Lacul este o rezervație unică a biosferei. La sud și sud-est de acesta se află parcuri naționale: „Neusiedlersee-Sewinkel” austriac și „Fertho-Hanshag” ungar. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite