Atlantic Council: Când ar trebui să se așeze Ucraina la masa negocierilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 9 noiembrie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat retragerea trupelor ruse din Herson. A fost o înfrângere mare și umilitoare pentru Kremlin. Cu toate acestea, ambele armate au o iarnă lungă în față. Iar schimbarea vremii va complica atât operațiunile ofensive, cât și cele defensive în următoarele luni.

Timpul nu este de partea Kievului Foto Shutterstock
Timpul nu este de partea Kievului Foto Shutterstock

Fără îndoială, Forțele Armate ale Ucrainei din regiunea Herson se gândesc ce să facă în continuare. Totul indică faptul că războiul va dura, în ciuda succeselor strălucitoare ale armatei ucrainene. Armata ucraineană ar trebui să abordeze cu atenție tentația de a profita de avântul câștigat și de slăbirea inamicului, ținând cont de provocarea de a păstra câștigurile obținute cu greu pe tot parcursul iernii.

Experții în apărare ai Centrului Scowcroft de la Atlantic Council scriu că timpul nu este de partea Kievului. Capacitatea Ucrainei de a sprijini lupta împotriva Rusiei depinde de sprijinul NATO și al Statelor Unite. Având în vedere prețurile ridicate la energie și produse, apelurile pentru oprirea războiului vor deveni din ce în ce mai puternice.

Schimbarea condițiilor

Iarna, pentru forțele armate ale Ucrainei va fi dificil să desfășoare tipul de operațiuni ofensive pe care le-au desfășurat cu succes până acum. Vremea va deveni mai aspră, condițiile de pe teren se vor deteriora, iar prioritățile în sprijin și logistică se vor schimba. Mobilitatea, camuflajul și recunoașterea în condiții de noroi, zăpadă și temperaturi scăzute vor fi o problemă.

„În consecință, vedem că solicitările Forțelor Armate ale Ucrainei pentru acordarea de asistență internațională s-au mutat de la tancuri la apărarea aeriană, precum și suport material și tehnic precum generatoarele. Problemele inerente operațiunilor de luptă pe vreme rece pot influența procesul de luare a deciziilor în favoarea consolidării câștigurilor în loc de avansare ulterioară”, scriu experții centrului.

Rusia încearcă să-și consolideze pozițiile defensive pe teritoriul pe care îl controlează la est de Nipru și lângă Crimeea. Având în vedere provocările antrenării și susținerii soldaților nou mobilizați, înrădăcinarea în poziții defensive mai avantajoase poate oferi timpul necesar pentru a pregăti noi unități.

Natura egalizează pe toată lumea. Realitățile tactice de operare în condiții de frig sunt susceptibile să afecteze ambele părți. Armatele de astăzi văd „antrenamentul la rece” ca pe un set de abilități indispensabile.

„Subestimarea impactului iernii asupra operațiunilor militare se termină adesea cu un dezastru. Armele eșuează. Motoarele se blochează sau nu pornesc deloc. Operațiunile forțelor combinate sunt întrerupte. Temperaturile foarte scăzute interferează cu funcțiile motorii și productivitatea oamenilor care încearcă să îndeplinească un număr mare de sarcini militare, în special în timp”, explică autorii.

Ei explică că succesul în susținerea operațiunilor de luptă este direct legat de capacitatea de a planifica, adapta și anticipa nevoile soldaților. Noroiul și ceața pot perturba operațiunile la sol, reducând viteza și mobilitatea. Atunci când libertatea de mișcare a unei unități este compromisă, poate duce la o pierdere a comunicării cu logistica.

Întârzierile în furnizare afectează ritmul operațional. Întreruperile pot afecta foarte mult atât procesul de execuție, cât și rezultatul planurilor. Reaprovizionarea cu combustibil, muniție și provizii necesare devine o sarcină mult mai dificilă pe vreme rea. Deoarece sistemele și platformele de livrare sunt vulnerabile la temperatură, precipitații și ceață. Experții explică, de asemenea, că aprovizionarea are loc de obicei cu ajutorul a numeroase sisteme care sunt combinate între ele. Iar eșecul unuia dintre ele poate declanșa o reacție în lanț, perturbând munca celorlalți.

Este atacul cea mai bună apărare?

Experții Atlantic Council sunt de părere că acum principala întrebare pentru Forțele Armate ucrainene este cât să mai continue ofensiva având în vedere provocările iernii, precum și cum să facă față sarcinii forțelor care au susținut ritmul ridicat al operațiunilor.

Pe de o parte, Forțele Armate ucrainene au acum cel mai mare avantaj de la începutul invaziei ruse din februarie. Armata ucraineană se bucură de un nivel ridicat de sprijin din partea Statelor Unite și a aliaților europeni. Și câștigurile în timpul unei contraofensive de succes crește determinarea ucraineană. Acești factori ar putea convinge Kievul să încerce să profite de acest impuls și să îndepărteze luptele de Herson și, eventual, în Crimeea. Totuși, din punct de vedere istoric, iarna a jucat mereu în favoarea celui din defensivă.

„O încercare de reluare a Crimeei ar fi o operațiune ofensivă expediționară care ar crea probleme serioase cu logistica și sprijinirea forțelor, având în vedere geografia Crimeei”, se spune în articol.

Autorii notează că Crimeea se află sub controlul Rusiei din 2014. Iar armata ucraineană nu își va proiecta pur și simplu puterea în această regiune.

„O campanie de atacuri imprevizibile și asimetrice din partea ucrainenilor s-ar putea dovedi a fi o modalitate mai convenabilă de a perturba capacitatea Rusiei de a folosi pauza și de a desfășura mai bine forțele mobilizate pentru operațiuni ofensive în viitor”, scriu experții Atlantic Council.

Cea mai conservatoare abordare pentru Ucraina ar fi să-și consolideze pozițiile în teritoriile recent eliberate și să încerce să rotească unitățile de pe front. Cu toate acestea, această abordare poate oferi Kremlinului spațiul și timpul dorit pentru a pregăti mai bine nou mobilizații și a-și îmbunătăți poziția înainte de primăvară. Autorii notează, de asemenea, că Rusia va continua, cel mai probabil, să tragă cu rachete asupra infrastructurii ucrainene, în încercarea de a slăbi rezistența Ucrainei și a aliaților săi.

Când să se așeze ucrainenii la masa negocierilor ?

Ucrainenii vor trebui să se așeze la masa negocierilor cu Rusia la un moment dat pentru a pune capăt războiului. Experții Atlantic Council consideră că Ucraina, cel mai probabil, nu va realiza tot ceea ce își propune. Deci, ajungerea la un compromis mai devreme decât mai târziu ar putea avea sens. Președintele Zelenski va trebui să calculeze șansele ca această companie militară ucraineană să depășească în continuare, toate așteptările și ca ajutorul extern, să continue să vină către Ucraina fără întrerupere. De asemenea, trebuie să se gândească la șansele ca Vladimir Putin să „clipească primul”. Este extrem de dificil pentru orice lider în timp de război să facă astfel de evaluări. Și Zelenski nu va fi o excepție.

Experții Atlantic Council recunosc că armata Ucrainei a depășit toate așteptările. Dar va fi mai dificil să eliberezi întregul Donbas și Crimeea, deoarece Rusia a luat o poziție defensivă acolo. Acest lucru îi oferă câteva avantaje semnificative, inclusiv un avantaj de informare, simplificând sprijinul și planificarea trupelor. În plus, Rusia a fixat fortificații în aceste regiuni. În regiunile Harkov și Herson, flancurile rusești erau întinse prea mult. Acum că Rusia și-a retras trupele din aceste regiuni și a preluat o poziție defensivă mai fortificată, va avea multe avantaje tactice. În special, liniile sale de comunicații vor fi mai scurte, iar planurile sale de securitate vor fi mai puțin complicate.

Autorii mai notează că există o posibilitate serioasă ca Occidentul să refuze Ucrainei resursele pentru a o aduce la masa negocierilor. Și această probabilitate va crește pe măsură ce războiul progresează. Noul Congres american își va începe lucrările pe 3 ianuarie. Și, deși există încercări de a promova un pachet mare de ajutor în perioada de tranziție, blocarea bugetelor până în 2023 ar putea duce la o încetinire sau chiar la o lipsă de resurse. Deși majoritatea din Occident susține obiectivele ambițioase ale lui Zelenski, în practică ei înclină din ce în ce mai mult spre găsirea unei modalități de a pune capăt războiului. La urma urmei, pentru Occident, costurile menținerii solvabilității Ucrainei și reconstrucției ei postbelice sunt de asemenea importante.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite