Atentate la Bruxelles. Statul Islamic a revendicat atentatele din capitala Belgiei. Serviciile belgiene ştiau că va avea loc un atac terorist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua extremistă sunnită Statul Islamic (SI) a revendicat atentatele de marţi de la Bruxelles, potrivit unui comunicat publicat de agenţia Amaq News şi citat de rt.com. Serviciile de informaţii din Belgia au ştiut de luni că urmează să aibă loc un atac la Bruxelles.

 Statul Islamic a revendicat atacurile de marţi de la Bruxelles şi a ameninţat Occidentul cu "zile negre", potrivit unui comunicat publicat de agenţia Amaq News, apropiată teroriştilor, citată de Russia Today.

"Promitem Alianţei cruciate împotriva Statului Islamic că va avea parte de zile negre în schimbul agresiunii împotriva Statului Islamic", a avertizat gruparea jihadistă.

Anterior, susţinătorii Statului Islamic au salutat, pe reţelele de socializare actele teroriste.

“Statul Islamic vă va obliga să vă reevaluaţi calea de o mie de ori înainte să aveţi curajul de a ucide din nou musulmani şi să ştiţi că musulmanii au acum un stat care să îi apere”, a scris un susţinător al grupării pe Twitter.

Anterior, susţinători ai Statului Islamic au salutat, pe reţelele sociale, atentatele de la Bruxelles.

Serviciile secrete belgiene au primit luni informaţii potrivit cărora se pregăteşte un atac la Bruxelles, fără a şti însă data şi locul acestuia, potrivit unei surse din cadrul poliţiei, citate de BFMTV.

Potrivit presei ruse, serviciile speciale din Rusia ar fi avertizat autorităţile belgiene în legătură cu sosirea a doi terorişti pe teritoriul Belgiei. Este vorba de doi bărbaţi cu vârste de 27 şi 33 de ani care ar fi plecat la sfârşitul lunii februarie din Belarus cu destinaţia Belgia. Conform unor surse citate de presa rusă, cei doi fraţi ar fi fost antrenaţi în tabere jihadiste din Siria.

Două explozii au avut loc marţi dimineaţa pe Aeroportul Zaventem din Bruxelles, urmate la puţin timp de trei deflagraţii la staţii de metrou din capitala Belgiei. Conform ultimului bilanţ, 26 de persoane au fost ucise şi 136 rănite în aceste explozii.

Aceste explozii au avut loc la patru zile de la capturarea lui Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandoului implicat în comiterea atentatelor teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi. Atentatele de la Paris au fost de asemenea revendicate de Statul Islamic.

Statul Islamic promite „zile mai sumbre“

Toate statele „cruciate“ care participă la coaliţia antiteroristă implicată în operaţiuni în Siria şi Irak se vor confrunta cu atentate, au avertizat jihadiştii.

„Le promitem ţărilor cruciate care s-au aliat împotriva Statului Islamic zile mai sumbre, ca reacţie la agresiunile contra statului nostru. Cu voia lui Allah, vă aşteaptă ceva mai dur şi mai amar“, a transmis organizaţia teroristă în mesajul de revendicare a atentatelor de la Bruxelles.

„Cu ajutorul lui Allah, o celulă secretă a soldaţilor Califatului a atacat Belgia cruciată, care luptă fără încetare împotriva islamului şi a musulmanilor“, a anunţat organizaţia teroristă sunnită.

„Mujahedini ai organizaţiei Statul Islamic au comis seria de atentate sinucigaşe, cu centuri explozive şi bombe; a fost vizat un aeroport şi o staţie de metrou din centrul capitalei Belgiei“, subliniază organizaţia teroristă.

Reţeaua teroristă Statul Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, nordul Libiei şi nordul Egiptului, unde a proclamat un „califat“.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria. Din coaliţie fac parte state precum Australia, Olanda, Canada, Franţa, Iordania, Arabia Saudită, Turcia şi Marea Britanie.

Alte zeci de ţări - inclusiv România, R.Moldova, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Serbia - susţin eforturile internaţionale împotriva organizaţiei teroriste sunnite, notează Mediafax.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri