Atentat terorist în Franţa. Cum au trecut la jihadism infractori de drept comun, în închisorile occidentale. Premierul francez ia măsuri
0Atentatele teroriste de la Paris readuc în dezbatere o problemă acută în Franţa, dar şi în alte state europene: convertirea tinerilor la islamismul radical, în închisorile franceze. Acest lucru s-a întâmplat şi în Statele Unite, la Guantanamo. Suspecţii de terorism s-au radicalizat după ce au petrecut mai mult tmp în detenţie alături de islamişti.
Cei trei asasini care au terorizat Franţa au fost toţi la închisoare, unde ar fi intrat sub influenţa unui cleric islamist radical, chiar dacă, anterior, ei nu manifestaseră sentimente religioase profunde, ba chiar obişnuiau să bea alcool şi să frecventeze localuri de noapte. Mai mult, unul dintre ei fusese arestat pentru furturi mărunte - fapte pe care religia musulmană nu le permite.Situaţia din închisorile din Franţa este subiect de critică pentru presă, ONG-uri şi chiar avocaţi, de mult timp.
"Da, radicalizarea religioasă are loc în închisorile franceze. Promiscuitatea şi absenţa asistenţei psihologice sunt terenuri fertile pentru dezvoltarea practicilor radicale" - avertizează un avocat, citat de France Presse.
Nici ministerul francez al Justiţiei nu contestă această realitate; potrivit purtătorului său de cuvânt, din cele 152 de persoane încarcerate în Franţa pentru fapte asociate cu terorismul, 60 au fost identificate ca făcând prozelitism pe lângă deţinuţii musulmani de drept comun.
Avertismentul coordonatorului european pentru lupta împotriva terorismului
Şi coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, a avertizat marţi asupra riscului unor noi atentate şi a pericolului radicalizării în închisori, într-un interviu acordat AFP.
„Nu vom împiedica un nou atentat (...) Dar putem încerca să împiedicăm pe cât posibil ca acesta să se producă, fără a intra într-o societate totalitară“, a declarat el, afirmând că „închisorile sunt un incubator al radicalizării massive“.
„Trebuie armonizate dispozitivele penale, dar să nu îi trimitem la închisoare pe toţi cei care se întorc din Siria. Vor fi şi mai radicali şi îi vor inspira şi pe alţii“, a subliniat de Kerchove. „Pentru că se ştie cât de mult poate inspira figura unui veteran, chiar dacă individul spăla vasele în Siria şi nu era în prima linie. El va inventa că a fost un mare erou, că a decapitat zece persoane“, a adăugat el.
Gilles de Kerchove a subliniat că francezii Mohammed Merah, autorul unei serii de asasinate în martie 2012 la Toulouse (Franţa), Mehdi Nemmouche, inculpat pentru asasinarea a patru persoane la muzeul evreiesc din Bruxelles în mai 2014, şi Amedy Coulibaly, unul dintre cei trei autori ai atentatelor din Paris, „s-au radicalizat în închisoare“.
„Ameninţarea cu noi atentate rămâne gravă", a declarat el. "Daesh (organizaţia Stat Islamic) vrea să acţioneze şi a anunţat acest lucru. Al-Qaida s-a deteriorat puternic dar vrea să rămână în cursă şi să ne aducem aminte de ea. Există Frontul Al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida, care caută europeni cu paşapoarte valide care să poată intra uşor pe teritoriul nostru sau să ia avionul“, a explicat el.
„Nu există o soluţie miraculoasă. Mizând pe paleta prevenţiei, a detectării, reprimării şi dimensiunii internaţionale vom încerca să evităm pe cât posibil ca acest lucru să se repete. Dar nu putem împiedica acest lucru. Nu îl vom împiedica 100 la sută“, a declarat el.
„Din nefericire există arme care vin din Balcani, din Libia, care se vând la liber şi există nebuni. Când ai acces uşor la un Kalaşnikov şi nebuni radicali, este extrem de dificil să împiedici, dar putem încerca tot ce se poate, fără a intra într-o societate totalitară“, a afirmat el.
Aproximativ 3.000 de europeni sunt consideraţi combatanţi străini înrolaţi pentru a se alătura grupărilor islamiste din Siria sau Irak, iar 30 la sută s-au întors în ţările UE. "Trebuie să rămânem vigilenţi", a insistat Gilles de Kerchove.
Jihadiştii încarceraţi vor fi izolaţi în secţiuni speciale
Premierul francez Manuel Valls a anunţat marţi crearea, „până la sfârşitul anului“, a unor „secţiuni speciale“ în închisorile ţării pentru a-i izola pe deţinuţii jihadişti, relatează AFP.
„Până la sfârşitul anului (...), supravegherea deţinuţilor consideraţi radicalizaţi va fi organizată în secţiuni speciale create în cadrul penitenciarelor“, a declarat Valls de la tribuna parlamentului francez.
De altfel, într-o închisoare din zona pariziană, jihadiştii au fost izolaţi de ceilalţi, o soluţie experiment, care a fost denunţată de societatea civilă, care o numeşte „micul Guantanamo“, aluzie la închisoarea americană unde au fost torturaţi suspecţii de implicare în atentatele din septembrie 2001, de la New York.
Premerul francez a mai anunţat că dispozitivul francez în vederea introducerii unui sistem european privind schimbul de date ale pasagerilor aerieni europeni (PNR) va fi finalizat în septembrie 2015.
Acest sistem aşa-numit PNR (Passenger Name Record) este în prezent blocat în Parlamentul European.
Nu în ultimul rând, Valls le-a spus deputaţilor francezi că în faţa ameninţării teroriste vor fi luate „măsuri excepţionale“, dar „niciodată măsuri de excepţie“ care pun în pericol statul de drept.