Antisemitismul, o problemă tot mai mare pentru Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de oameni s-au strâns în piaţa Capitole din Toulouse în memoria victimelor ucise de Mohamed Merah FOTO AFP
Sute de oameni s-au strâns în piaţa Capitole din Toulouse în memoria victimelor ucise de Mohamed Merah FOTO AFP

Franţa este ţara cu cea mai mare populaţie de evrei şi de musulmani din Europa de Vest, iar tensiunile dintre aceste două minorităţi sunt în creştere în ultimul timp. Pe parcursul anului 2012, pe teritoriul francez a avut loc un număr alarmant de atacuri antisemite, autorii fiind identificaţi ca tineri musulmani.

În luna martie a acestui an, Mohamed Merah a împuşcat şapte persoane, dintre care trei copii, într-o şcoală evreiască din oraşul Toulouse. Un caz asemănător a şocat Franţa în luna octombrie, când Jeremy Sidney a atacat cu grenade o piaţă din suburbiile din Paris.

Liderii religioşi militează pentru pace şi reconciliere între comunităţile musulmane sărace din Franţa.

„Evreii trăiesc cu frica în sân. Când le spun oamenilor că mă amestec în acest conflict, toţi se tem pentru mine. Totul merge bine, dar acestă ură este promovată de către părinţi încă din copilărie, fiind o realitate crudă“, spune rabinul Michel Serfaty, organizatorul unui tur în jurul Franţei, cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile dintre musulmani şi evrei.

Jihane Laoui, o tânără în vârstă de 16 ani, consideră că acest tur este o idee excelentă pentru a slăbi tensiunile dintre minorităţi. Ea spune că pe reţelele de socializare sunt postate tot felul de lucruri despre Israel şi Palestina, ceea ce îi tulbură pe mulţi.

De cele mai multe ori, aceste tensiuni dau naştere la violenţe împotriva evreilor, notează „The World“.

„Rata atacurilor variază în funcţie de ce se întâmplă în Orientul Mijlociu şi de criza economică din Franţa“, spune Serfaty. „În cartierele în care şcolile nu funcţionează şi oamenii se simt izolaţi, antisemitismul apare din cauza presupunerilor că evreii ar conduce presa şi băncile, aşa că oamenii dau vina pe ei pentru tot ce se întâmplă rău“.

Sammy Ghozlan, şeful Biroului Naţional pentru vigilenţă împotriva Antisemitismului din Franţa, este de părere că incidentele de violenţă împotriva evreilor au sporit de la împuşcăturile din Toulouse, iar Merah a devenit o inpiraţie pentru cei cu gândiri extremiste.

„Acum evreii evită să iasă târziu din casă, să meargă în anumite cartiere şi să poarte iarmulcă (acoperământ tradiţional purtat de evrei n.red.)“, spune Ghozlan.

Câţiva lideri musulmani din Franţa iau măsuri pentru a contracara cele mai negative percepţii, care scot în evidenţă lipsa de informare a oamenilor: ei nu pot face diferenţa între un extremist şi un musulman de rând.

„Vrem să aratăm partea pozitivă a Franţei, a diversităţii şi coexistenţei pe care ei nu o ştiu. Sunt israelieni care cred că toţi musulmanii francezi sunt ca Merah. Am cunoscut tineri care mi-au spus ca suntem toţi ca Merah“, a spus imamul Hassen Chalghoumi. 

Pe de altă parte, mulţi musulmani se tem că şi francezii cred acelaşi lucru despre ei. Un proprietar de magazin de origine marocană spune că poliţia tratează tinerii musulmani ca pe viitori „Merahi“. Dar în timp ce Merah era un extremist, unii îl văd ca pe un produs al mediului din care provine. Unul dintre fraţii săi a spus că ei au fost crescuţi să urască evreii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite