Angela Merkel ar putea sosi alături de Macron la Davos, într-o confruntare epică cu Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ia în considerare să i se alăture preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, la forumul economic anual ce are loc la Davos, în ceea ce se poate dovedi a fi o confruntare epică, în ceea ce priveşte viziunile asupra economiei mondiale, cu preşedintele americii Donald Trump, relatează Reuters.

Merkel, ce după alegerile generale din septembrie şi-a dedicat eforturile formării unei coaliţii de guvernare, era aşteptată să lipsească de la adunarea anuală a elitelor economice globale ce are loc în Alpii Elveţiei.

După ce a reuşit însă să ajungă la un acord preliminar pentru formarea unei coaliţii de guvernământ cu Social-Democraţii (SPD), oficialii germani au ridicat posibilitatea ca Merkel să participe la forumul de la Davos, pentru prima dată în ultimii patru ani, ceea ce ridică posibilitatea unei confruntări epice cu Donald Trump, ce se va adresa participanţilor în ultima zi a forumului.

O eventuală prezenţă a lui Merkel la Davos va semnala şi reîntoarcerea acesteia pe scena internaţională după mai multe luni în care a dispărut din atenţia presei, timp în care unii comentatori au vorbit de apusul carierei politice a acesteia.

În plus, prezenţa la Davos i-ar permite o reîntrunire cu liderul francez, ce se va adresa forumului pe 24 ianuarie, cu două zile înaintea lui Trump, şi posibilitatea pentru ambii lideri europeni de a-şi reafirma angajamentul pentru reforma Uniunii Europene şi de a apăra valorile democrate, liberale în faţa politicilor administraţiei Trump.

Totuşi oficialii germani au susţinut că nu s-a ajuns încă la o decizie în această privinţă, şi că Angela Merkel ar putea aştepta rezultatele congresului SPD din Bonn de duminica viitoare - unde partidul va decide în mod oficial dacă va intra în negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernământ.

În acest an la Davos vor fi prezenţi prim-miniştri Theresa May, Justin Trudeau, Narendra Modi şi Netanyahu, precum şi celebrităţi precum actriţa Cate Blanchett şi muzicianul Elton John.

Anul trecut, forumul de la Davos a avut loc cu o săptămână înaintea inaugurării preşedintelui Donald Trump, iar ziua inaugurală a fost marcată de discursul preşedintelui Chinei, Xi Jinping, ce a anunţat disponibilitatea Chinei de a umple vidul creat de abandonul Statelor Unite a rolului jucat pe scena globală.

De la acea dată, Statele Unite s-au retras din Parteneriatul Trans-Pacific, din Acordul de la Paris pentru combaterea încălzirii globale şi au ameninţat să submineze înţelegerea nucleară încheiată de principalele puteri cu Iranul. La toate acestea se adaugă amplificarea la cote alarmante a crizei nucleare din Coreea de Nord.

Sâmbătă, aproape 500 de manifestanţi au protestat în capitala Elveţiei la anunţul participării la forum a preşedintelui american.

„Există puţine lucruri în lume la ora actuală ce reuşesc să unească o societate la fel de mult precum antipatia faţă de Trump şi politicile lui”, a declarat Ian Bremmer, preşedintele Eurasia Group.

„În Statele Unite poate 40% din publicul american aprobă politicile lui Trump. În Davos, procentul este de maxim 5%”, a completat Bremmer.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite