Al doilea oraş ca mărime din Marea Britanie, îngropat sub mii de tone de gunoi. Autorităţile declară stare de alertă
0Autoritățile din Birmingham, al doilea oraș ca mărime din Marea Britanie, au declarat stare alertă după ce pe străzile sale s-au adunat peste 17.000 de tone de gunoi necolectat, ca urmare a grevei muncitorilor de la salubritate.

„Este regretabil că a trebuit să luăm această măsură, dar nu putem tolera o situație care provoacă daune și suferință comunităților din Birmingham”, a declarat John Cotton, liderul Consiliului municipal din Birmingham.
Imagini dezolante cu mormanele de gunoi care se revarsă din containerele de colectare și din tomberoane pe străzile oraşului, apărute nu doar pe reţelele de socializare, ci şi în presa internaţională, au făcut înconjurul lumii.
Disputa dintre admnistraţia oraşului și muncitorii din salubritate a început încă din decembrie 2024, când grupul sindical Unite the Union a anunțat că angajaţii vor intra în grevă în 2025 din cauza reducerilor salariilor suplimentare, a interzicerii orelor suplimentare și a eliminării lor de către consiliu a unor activităţi de colectare a deșeurilor.
La rândul său, Consiliului municipal din Birmingham comunica printr-o declaraţie din 28 martie 2025 faptul că „tuturor lucrătorilor li s-a oferit un loc de muncă alternativ cu același salariu, formare pentru șoferi sau concediere voluntară” și a susținut că activitatea eliminată reprezenta o responsabilitate pentru bugetele orașului.

„Consiliul din Birmingham ar putea rezolva cu ușurință această dispută, dar, în schimb, pare hotărât să-și impună planul de concedieri și reduceri salariale cu orice preț. În plus, concilierilor pare să nu le pese că acest lucru implică cheltuieli mult mai mari decât ar costa rezolvarea echitabilă a grevei”, a declarat luni, pentru CNN, Sharon Graham, secretarul sindicatului Unite the Union.
De la începutul conflictului, membrii sindicatului au votat de mai multe ori pentru intensificarea grevei, deoarece municipalitatea a început să folosească lucrători temporari pentru a ridica mormanele tot mai mari de gunoi din Birmingham. În cele din urmă, aceştia au fost împiedicaţi să mai facă acest lucru, chiar de către muncitorii care pichetează în mai multe zone din oraş.
În acest context, liderul Consiliului municipal din Birmingham a decis să declare stare de „incident major”, adică de alertă.
„Blocarea zilnică a depozitelor noastre de către pichete a însemnat că nu ne putem scoate vehiculele pentru a colecta deșeurile de la locuitori” şi-a motivat el decizia.
Declararea unui „incident major”, un del de cod roşu la noi, ar permite orașului să ocolească pichetările și să curețe străzile, se arată în declarația consiliului municipal.
Luni, în cadrul unui discurs în Parlament, inistrul Comunităților, Jim McMahon, a declarat că guvernul monitorizează situaţia din Birmingham şi este pregătit să intervină dacă autorităţile locale vor cere ajutor.
„Există acorduri bine stabilite pentru ca zonele locale să escaladeze problemele în cazul în care au nevoie de sprijin, iar guvernul monitorizează îndeaproape situația. Dacă liderii locali de pe teren din Birmingham consideră că abordarea acestor probleme depășește resursele de care dispun și solicită sprijin național, atunci, desigur, suntem pregătiți să răspundem la orice astfel de solicitare”, a precizat ministrul.
Vă reamintim că nu mai departe de luna februarie a acestui an şi în România, la Ploieşti, primarul oraşului a declarat „stare de urgență sanitară iminentă”, după ce gunoiul a zăcut neridicat zile în şir pe străzi, din cauza unor neînţelegeri legate de schimbarea firmei care asigura serviciile de salubritate.