Municipiul Ploiești e în „stare de urgență sanitară iminentă”. Scandalul cu miros de gunoi a ajuns în atenția premierului Marcel Ciolacu
2Primarul Ploieștiului anunță că municipiul pe care îl conduce este într-o „stare de urgență sanitară iminentă”. Edilul spune că operațiunea de colectare a deșeurilor municipale e blocată „din cauza inacțiunii voite sau tacite a unor instituții publice județene”.
Mihai Polițeanu explică scandalul într-o scrisoare deschisă, transmisă duminică premierului Marcel Ciolacu, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, ministrului Mediului, Mircea Fechet, și secretarului de stat Raed Arafat
„Municipiul Ploiești a avut contractate servicii de salubritate în ultimii 8 ani prin intermediul unui contract între ADI Deșeuri Prahova și firma Bin Go Solutions (fostă Rosal/fostă UWS). Acest contract, expirat pe 15.01.2025, a atras nemulțumirile ploieștenilor în întreaga perioadă de desfășurare, Ploieștiul “beneficiind” de servicii de foarte proastă calitate;Deși se știa că se apropie termenul de expirare a contractului, ADI Deșeuri Prahova nu a făcut niciun demers pentru o nouă procedură de achiziție pentru servicii de salubritate”, a explicat primarul Mihai Polițeanu în scrisoare deschisă, publicată pe pagina sa de Facebook.
Potrivit edilului, s-a ajuns în situația în care operatorului de salubritate i-a expirat și valabilitatea contractului pe 15 ianuarie 2025 cât și, „extrem de important, licența de operare pe 30.12 2024 (conform ordinului ANRSC nr. 25/23.01.2024), fără de care continuarea activității reprezintă faptă cu caracter penal”
Licența este expirată nu doar pentru municipiul Ploiești, ci pentru alte peste 30 de localități aflate în aceeași zonă, spune primarul.
„Având în vederea nemulțumirea comunității ploieștene cu privire la calitatea serviciilor de salubritate și realitatea legală menționată, Municipiul Ploiești s-a retras din ADI Deșeuri prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 624/12.12.2024. În urma retragerii din ADI Deșeuri, a fost organizată conform legii procedura de selecție a unui nou operator de salubritate, care s-a încheiat pe 31 ianuarie 2025”, a mai precizat edilul.

„Ne-a blocat accesul la toți operatorii de depozitare și tratare din județ”
Pe 17 februarie 2025, după încheierea perioadei de mobilizare, noul operator era pregătit să înceapă activitatea de colectare și transport a deșeurilor municipale.
Numai că activitatea a fost blocată „printr-o acțiune ilegală și conjugată a ADI Deșeuri Prahova și a APM Prahova, în complicitate cu Bin Go Solutions”, precizează Mihai Polițeanu.
„Pe 10.02.2025, ADI Deșeuri și Bin Go Solutions au semnat un act adițional de prelungire a contractului cu intrare în vigoare din 31.01.2025 (!), în condițiile în care contractul expirase pe 15.01.2025 (!). Evident, actul este nelegal și lipsit de efecte juridice, fiind obiectul unei sesizări penale făcute de Primăria Municipiului Ploiești; Pe 12.02.2025, APM Prahova ne-a blocat accesul la toți operatorii de depozitare și tratare din județ printr-o adresă fără fundament legal, cu excepția celor care fac parte din grupul de firme agreate de ADI Deșeuri și care refuză să contracteze cu municipiul Ploiești (SWO și Vitalia)”, adaugă edilul.
„APM Prahova a blocat eliberarea autorizației de mediu”
Primarul mai spune că pe baza „actului adițional nelegal”, în mai puțin de 24 de ore, pe 13 februarie, APM Prahova a dat fostului operator de salubritate o autorizație de mediu pentru teritoriul Ploieștiului, „deși acesta nu mai avea contract cu Ploieștiul și nici licență de operare pe teritoriul UAT Ploiești”.
„Prin această manevră, APM Prahova a blocat eliberarea autorizației de mediu pentru noul operator de salubritate. Ca urmare a acestor acțiuni, ANPM a delegat operațiunea de eliberare a autorizației de mediu la APM Mehedinți și a trimis Corpul de control la APM Prahova. Chiar și în aceste condiții, după ce APM Mehedinți a eliberat avizul tehnic necesar autorizației de mediu pentru noul operator, APM Prahova continuă să blocheze procedura prin refuzul de a emite un punct de vedere final”.
Primarul explică și că, între timp, CNSC a respins, prin Încheierea nr. 600/C4/387 din 14 februarie 2025, cererea vechiului operator Bin Go Solutions (fostă Rosal/fostă UWS) de suspendare a procedurii de achiziție a noului operator, iar Tribunalul București, prin hotărârea pronunțată în data de 20 februarie 2025, a respins cererea Bin Go Solutions de emitere a unei ordonanțe președințiale care i-ar fi permis să continue activitatea în Ploiești:
„În aceste condiții de blocaj și ca urmare a imposibilității de a colecta deșeurile municipale timp de 5 zile, Primăria Municipiului Ploiești a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență și a adoptat Hotărârea 1/21.02.2025 care prevede declanșarea stării de alertă și un set de măsuri imediate pentru ieșirea din criză. Hotărârea a fost trimisă Instituției Prefectului în aceeași zi pentru aprobarea stării de alertă. Instituția Prefectului a declanșat imediat analiza propunerilor”.
Primarul cere sprijin din partea Ministerului Afacerilor Interne pentru ca Instituția Prefectului să aprobe starea de alertă în cursul zilei de luni, 24 februarie 2025
Polițeanu solicită sprijin și din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru deblocarea imediată a procedurilor de acordare a autorizației de mediu, „precum și luarea măsurilor legale și administrative împotriva conducerii APM Prahova” și „toate măsurile legale necesare pentru tragerea la răspundere a celor vinovați pentru situația creată".