Acidentul din Spania: Şoferul autobuzului ar fi adormit la volan, spun surse apropiate anchetei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
14 studenţi au murit în accidentul din Spania
14 studenţi au murit în accidentul din Spania

Au apărut primele ipoteze în privinţa cauzelor accidentului. Surse apropiate anchetei au declarat că este posibil ca şoferul să fi adormit la volan. El este acuzat de imprudenţă şi ucidere din culpă.

Bărbatul, în vârstă de 63 de ani, urmează să compare în faţa unui judecător, atunci când starea de sănătate îi va permite. Deocamdată el este internat la spital.

13 persoane au decedat, iar alte 43 au fost rănite, duminică, după ce un autobuz plin cu studenţi Erasmus s-a izbit de o maşină, înainte de a se răsturna pe autostrada A7, în apropierea oraşului Freginals, din Catalonia, la doar 180 de kilometri sud de Barcelona.

Studenţii se întorceau de la festivalul anual Las Fallas din Valencia şi avea drept destinaţie Barcelona.

Autorităţile regionale au anunţat luni naţionalităţile victimelor accidentului rutier de duminică, precizând că este vorba despre şapte studente din Italia, două din Germania, una din România, una din Franţa, una din Uzbekistan şi una din Austria, relatează Euronews.

"Este vorba despre 13 tinere", a declarat, citat de AFP, Jordi Jane, directorului Departamentului de Interne din Catalonia la o zi după accident. "Şapte din Italia, două din Germania, una din România, una din Austria, una din Franţa şi una din Uzbekistan", a adăugat el, într-o conferinţă de presă la Tortosa, la cartierul general al operaţiunilor de salvare.

Cele 13 tinere făceau parte dintr-un grup mai mare de studenţi, participanţi la un schimb în cadrul programului Erasmus, care se întorceau de la un festival în Valencia.

Şase dintre cei 34 de pasageri au fost răniţi grav. Trei studente din Irlanda au scăpat nevătămate.

Fetele aveau între 19 şi 25 de ani şi studiau în Spania, în cadrul programului Erasmus.

     

Potrivit Departamentului catalan de Interne, unele dintre victime nu purtau centuri de siguranţă în momentul accidentului.

Şoferul autocarului, interogat duminică de poliţie, a fost internat luni la terapie intensivă, după ce a suferit o contuzie la nivelul toracelui, a precizat ministerul.

El urma să compară în faţa unui judecător de instrucţie luni, însă prezentarea acestuia în faţa organelor de cercetare a fost amânată, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

În total, 1.500 de studente din întreaga Spanie, dintre care 275 de la Universitatea din Barcelona, au participat la festivalul Las Fallas, potrivit unei surse de la această universitate.

Mulţi dintre pasagerii celorlalte autocare au ajuns la destinaţie fără să-şi dea seama ceea ce li s-a întâmplat colegelor lor.

Regele Felipe al VI-lea a păstrat luni un moment de reculegre în memoria victimelor la Madrid, în cadrul unei vizite la Garda Civilă.

În Catalonia, preşedintele regiunii Carles Puigdemont a participat la o ceremonie în memoria victimelor, la Universitatea din Barcelone, alături de primarul oraşului Ada Colau.

  Suveranul Pontif i-a transmis o telegramă episcopului de Tortosa, Enricque Benavent Vidal, în parohia căruia a avut loc accidental. Liderul Bisericii Catolice s-a declarat îndurerat de “incidental tragic” ce a provocat moartea unui grup de studenţi, “o pierdere ireparabilă”, potrivit lui. Papa le-a urat răniţilor însănătoşire grabnică.

La rândul său, Comisia Europeană le-a transmis condoleanţe rudelor  studenţilor care şi-au pierdut viaţa şi le-a oferit susţinere deplină celor 44 de răniţi. “Deşi este o ocazie tristă, Comisia vrea să îi aducă un omagiu generaţiei Erasmus în ansamblu, unul dintre cele mai puternice exemple ale cooperării europene”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului european, Margaritis Schinas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite