Noul pariu al lui Xi Jinping este construirea de noi alianțe pentru a apăra „sistemul chinezesc“
0China a trecut la un mod de operare de tip ”stare de război” al oficialilor guvernamentali civili din Beijing şi a lansat o ofensivă diplomatică menită să încurajeze alte ţări să respingă tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump, au declarat patru surse familiare cu situaţia, citate de Reuters.

Unii oficiali şi analişti chinezi sperau chiar într-un acord amplu care să includă teme precum TikTok sau chiar Taiwan. Însă această strategie s-a schimbat rapid în favoarea represaliilor: tarife de răspuns, ameninţări şi o retorică patriotică agresivă.
China a contactat mai multe guverne afectate de tarifele americane – printre care aliaţi tradiţionali ai SUA precum Japonia, Coreea de Sud şi ţări europene – cerând cooperare împotriva măsurilor lui Trump. Ministerul chinez de Externe nu a comentat oficial, dar ambasada Chinei la Washington a transmis că Beijingul ”nu doreşte un război comercial, dar nu se teme de el”.
Președintele chinez începe de luni un turneu în Vietnam, Cambogia, Malaezia și Indonezia, țări amenințate de taxe vamale americane foarte mari și care, în ultimii ani, au fost folosite de China pentru a trimite o parte din exporturi direct către SUA. Totodată China va încerca să abordeze și Uniunea Europeană (de obicei nu foarte unită) printr-un summit în iulie, la Beijing. Europa va trebui să fie atentă să nu devină colectorul surplusului comercial al Chinei.
China ar putea avea mult mai multe cărți decât s-ar gândi Trump
În războiul comercial China ar putea avea mult mai multe cărți decât s-ar gândi Trump – ba chiar ar putea avea o mână câștigătoare. Beijingul crede că poate provoca Statelor Unite cel puțin la fel de multe daune, dar și să-și extindă, în același timp, poziția globală, explică analistul Linggong Kong pentru Daily Star. Deocamdată, nu există un dialog direct între Beijing și Washington, iar Xi Jinping și Donald Trump sunt angajați într-un joc de poker ce are ca miză schimburi comerciale de sute de miliarde de dolari și, în cele din urmă, împărțirea noii ordini mondiale (sau a haosului mondial).
Liderul chinez Xi Jinping a lansat un apel către Vietnam pentru a susține împreună comerțul multilateral, într-un demers menit să repoziționeze China drept partener stabil în regiune, în contrast cu politicile impredictibile ale Statelor Unite. Vizita sa oficială în Asia de Sud-Est – care include opriri în Vietnam, Malaiezia și Cambodgia – vine într-un moment în care războiul comercial dintre Beijing și Washington atinge noi cote de tensiune, relatează CNN.
În timp ce președintele american Donald Trump a decis să suspende temporar tarifele impuse majorității partenerilor comerciali, mutându-și atenția aproape exclusiv asupra Chinei, liderul de la Beijing pare să caute noi formule de colaborare regională. Miza este clară: atragerea țărilor emergente din Asia în sfera sa de influență economică, într-un moment în care acestea resimt efectele instabilității generate de politica tarifară a Casei Albe.
Vietnamul și Cambodgia – printre cele mai afectate de tarifele americane, cu niveluri de până la 46% și 49% înaintea suspendării – sunt totodată și printre cele mai active în consolidarea relațiilor economice cu Beijingul. Xi Jinping dorește să fructifice acest context pentru a sublinia disponibilitatea Chinei de a colabora deschis și de a apăra sistemul global de comerț.
Într-un articol publicat luni în presa oficială vietnameză, liderul chinez avertizează asupra riscurilor protecționismului și subliniază că „nu există câștigători într-un război comercial”. El face apel la menținerea stabilității lanțurilor de aprovizionare și la consolidarea unui cadru internațional deschis și cooperant.
China a devenit începând cu 2023 cel mai mare partener comercial al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), devansând Statele Unite și Uniunea Europeană, potrivit datelor vamale chineze. Doar în relația cu Vietnamul, volumul schimburilor comerciale aproape s-a dublat între 2017 și 2024, transformând statul vecin într-un actor-cheie pentru strategia economică regională a Beijingului.
Apropierea de China nu este lipsită de riscuri
Cu toate acestea, apropierea de China nu este lipsită de riscuri. Oficiali din regiune se tem de un eventual aflux de produse chinezești redirecționate dinspre piața americană, în urma barierelor tarifare impuse de Washington. În prezent, Beijingul înregistrează deja un excedent comercial în relația cu Vietnamul, exportând de 1,6 ori mai mult decât importă.
Vizita lui Xi la Hanoi este de așteptat să se soldeze cu semnarea a aproximativ 40 de acorduri bilaterale – de la infrastructură feroviară și agricultură, până la tehnologii digitale și cooperare în domeniul economiei verzi. Printre proiectele discutate se numără și construcția unei căi ferate de 8,3 miliarde de dolari, care va lega portul vietnamez Haiphong de China, proiect ce va beneficia de finanțare parțială chineză.
De asemenea, Vietnamul analizează posibilitatea achiziției de aeronave produse de compania chineză COMAC – un gest simbolic, dar și strategic, în plin context de reașezare a lanțurilor de producție globale.
Analistul Wen-ti Sung, afiliat Atlantic Council, subliniază că inițiativa diplomatică a lui Xi are o dublă miză: pe de o parte, extinderea amprentei economice a Chinei în afara granițelor, iar pe de altă parte, atragerea unor state aflate în incertitudine geopolitică mai aproape de orbita Beijingului. „Xi vine personal, nu cu amenințări, ci cu gesturi de bunăvoință – și, poate, cu câteva „suveniruri“ comerciale”, remarcă expertul.
Totuși, relațiile Chinei cu vecinii săi nu sunt lipsite de fricțiuni. În februarie, manevrele militare desfășurate de marina chineză în apropierea apelor vietnameze – în contextul disputelor din Marea Chinei de Sud – au amplificat tensiunile dintre cele două state. În articolul semnat în ziarul Nhan Dan, Xi a pledat pentru gestionarea cu înțelepciune a divergențelor maritime: „Delimitarea cu succes a granițelor noastre terestre și în Golful Beibu dovedește că putem rezolva diferendele prin consultare și dialog”.
Într-un moment în care echilibrul global al puterii pare din ce în ce mai fragil, turneul diplomatic al liderului chinez aduce un mesaj clar: China vrea să joace cartea stabilității. Rămâne de văzut câți dintre partenerii săi din Asia vor fi dispuși să mizeze pe această strategie – fără să-l supere, totuși, pe Trump.