Legea spionajului, extinsă în China: Apel la populație să raporteze activități suspecte

0
Publicat:

Ministerul Securității de Stat din China propune implicarea cetățenilor chinezi în raportarea unor activități suspecte, adică în contraspionaj.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Trebuie stabilit un sistem care să facă „normal” ca masele să participe la contraspionaj, scris Ministerul Securităţii de Stat, cea mai importantă agenție de spionaj din China, în prima postare pe contul său de WeChat, care a devenit activ luni.

Pentru a se proteja, China are nevoie de participarea poporului său la construirea unei linii de apărare, insistă instituția sus-menționată.

Apelul de a populariza activitatea contraspionaj în rândul maselor urmează unei decizii a regimului de a Biejing de a extinde legea spionajului, care a intrat în vigoare în iulie.

Noua lege interzice transferul de informaţii legate de securitatea naţională şi interese nespecificate și le permite autorităților chineze care efectuează anchete de contraspionaj să obţină acces la date, echipamente electronice şi informaţii despre proprietatea personală, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Acest demers al regimului de la Beijing a alarmat Statele Unite, potrivit cărora firmele străine prezente pe piața chineză ar putea fi pedepsite pentru activităţi comerciale obișnuite.

Securitatea politică este o prioritate națională, a precizat ministrul chinez al Securităţii de Stat, Chen Yixin, într-un articol publicat acum câteva zile.

„Este fundamental să protejăm conducerea şi poziţia de leadership a Partidului Comunist Chinez, precum și sistemul socialist cu caracteristici chineze”, a afirmat Chen.

Zeci de cetăţeni chinezi şi străini au fost arestați în ultimii ani sub suspiciunea de spionaj, inclusiv un director executiv al producătorului japonez de medicamente Astellas Pharma, reținut în martie. Jurnalista australiană Cheng Lei, acuzată de China că a furnizat secrete de stat unei alte ţări, se află în arest din septembrie 2020.

Declaraţia Chinei că este ameninţată de spioni survine în contextul în care naţiunile occidentale denunță tot mai multe activități ostile din partea regimului de la Beijing, mai ales activități de spionaj și atacuri cibernetice.

Recent, ministrul german al Educaţiei, Bettina Stark-Watzinger, a făcut apel la vigilenţă faţă de riscurile de spionaj ştiinţific din partea Chinei.

China devine tot mai mult un competitor şi un rival sistemic în domeniul ştiinţei şi cercetării”, a declarat ninistrul german. 

În acest context, ea a salutat decizia Universităţii Friedrich-Alexander (FAU) din Erlangen, landul Bavaria, care, de la 1 iunie, nu mai acceptă bursieri finanţaţi exclusiv de Consiliul de Burse de Studii din China (China Scholarship Council, CSC), un organism public.

Pe de altă parte, Statele Unite caută un virus informatic chinez considerat o „bombă cu ceas”. Administrația Biden crede că hackeri care au legătură cu armata chineză au instalat acest virus informatic pentru a-l activa în cazul unui conflict armat, de exemplu în jurul Taiwanului.

Evident, China respinge aceste acuzații și răspunde cu contraacuzații.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite