Jumătate din orașele Chinei se scufundă: milioane de locuitori expuși riscului de inundații

0
Publicat:

Un studiu recent, bazat pe date satelitare la nivel național și publicat în revista Science, arată că aproape jumătate din marile orașe ale Chinei se confruntă cu niveluri de subsidență, de la moderate la severe. Acest fenomen expune milioane de persoane riscului de inundații, mai ales în contextul creșterii nivelului oceanelor.

China se scufundă cu mai mult de 3 milimetri pe an FOTO EPA-EFE
China se scufundă cu mai mult de 3 milimetri pe an FOTO EPA-EFE

Conform autorilor raportului, 45% din terenul urban din China se scufundă cu mai mult de 3 milimetri pe an, iar 16% din teren se scufundă cu peste 10 milimetri anual. Acest fenomen este cauzat nu doar de scăderea pânzei freatice, ci și de greutatea mediului construit.

China deja suferă pierderi anuale de peste 7,5 miliarde de yuani (aproximativ 1,04 miliarde de dolari) din cauza subsidenței. În viitorul secol, aproape un sfert din terenul de coastă ar putea fi sub nivelul mării, ceea ce ar expune milioane de persoane la un risc și mai mare de inundații.

Robert Nicholls, cercetător la Centrul Tyndall pentru schimbări climatice al Universității East Anglia, a subliniat că aceasta nu este o problemă izolată, ci una națională pentru China și, de asemenea, un fenomen care are ecouri globale.

E foarte clar că e o problemă naţională pentru China şi nu o problemă în doar unul sau două locuri. Şi este un microcosmos a ceea ce se întâmplă în restul lumii, a declarat el.

Orașul Tianjin, locuit de peste 15 milioane de persoane, este identificat ca unul dintre cele mai grav afectate. Episodul evacuării a 3.000 de rezidenți anul trecut, din cauza unui dezastru geologic neașteptat, este atribuit epuizării apei din sol și construcției de fântâni geotermale.

Această problemă nu este specifică doar Chinei. Potrivit unui alt studiu, circa 6,3 milioane de kilometri pătrați de teren sunt în pericol la nivel global. În Indonezia, de exemplu, porțiuni importante din capitala Jakarta se află sub nivelul mării.

Nicholls sugerează că orașele vulnerabile ar putea învăța din experiența Tokyo, care a reușit să oprească scufundarea prin interzicerea extracției apei subterane, în anii 1970. Cu toate acestea, este important de subliniat că subsidența nu poate fi oprită în totalitate.

„Reducerea subsidenţei ar trebui tratată cu cea mai mare seriozitate, dar nu poate fi oprită în totalitate, aşa că vorbim de adaptare şi de construcţia unor diguri”, a adăugat el. Din cele 44 de mari oraşe din zona de coastă care suferă din cauza acestei probleme, 30 se află în Asia, potrivit unui studiu realizat în 2022 la Singapore.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite