Fostul premier al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Li Keqiang a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Li Keqiang a murit vineri, în timp ce se afla în vacanță în Shanghai, la vârsta de 68 de ani, în urma unui atac de cord, relatează agenția chineză de știri Xinhua.

Li Keqiang. Foto: Arhiva Adevărul
Li Keqiang. Foto: Arhiva Adevărul

Li Keqiang ( chineză :李克强; pinyin : Lǐ Kèqiáng ; 1 iulie 1955 – 27 octombrie 2023), conform Wikipedia, a fost un economist chinez și politician, care a ocupat funcția de premier al Republicii Populare Chineze între 2013 și 2023. El a fost, de asemenea, pe locul doi în Partid, având și calitatea de membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC) din 2012 până în 2022. Li a fost o parte importantă î „a cincea generație de conducere chineză ” împreună cu Xi Jinping , secretarul general al PCC .

Născut în Hefei , provincia Anhui , în 1955, Li a urcat inițial în rândurile politicii chineze prin implicarea sa în Liga Tineretului Comunist din China (CYLC), fiind prim-secretar al acesteia din 1993 până în 1998. Din 1998 până în 2004, Li a servit ca guvernator al provinciei Henan și secretar de partid al provinciei . Din 2004 până în 2007, a ocupat funcția de secretar al partidului Liaoning, cel mai important birou politic din provincie. Din 2008 până în 2013, Li a ocupat funcția de vicepremier poziție aflată pe primul loc sub premierul de atunci Wen Jiabao , supravegheând un portofoliu larg care includea dezvoltarea economică, controlul prețurilor, finanțe, schimbări climatice și management macroeconomic.

Văzut inițial ca un candidat pentru a deveni liderul suprem , Li și-a asumat, în schimb, postul de premier în 2013, și a facilitat schimbarea priorităților guvernului chinez de la creșterea condusă de export la un accent mai mare pe consumul intern. În timpul mandatului său, Li a condus Consiliul de Stat și a fost una dintre figurile principale din spatele afacerilor financiare și economice, afacerilor externe, securității naționale și aprofundării reformelor din China. În plus, Li și cabinetul său au inițiat planul strategic Made in China 2025 în mai 2015. Acesta era un plan pe 10 ani care vizează modernizarea industriei manufacturiere a națiunii și atingerea nivelului și calității producției din țările industrializate, în mod sustenabil.

Sub conducerea sa, a fost urmată și o politică de îmbunătățire a disciplinei financiare a autorităților executive locale, în cadrul căreia, din 2015, regiunilor li s-a permis să atragă finanțare suplimentară pentru achitarea datoriilor prin plasarea de obligațiuni pe piața de valori chineză într-un regim simplificat. procedură.

El a fost succedat ca premier de Li Qiang în martie 2023.

Având în vedere experiența sa în Liga Tineretului, Li a fost în general considerat un aliat politic al fostului lider Hu Jintao și membru al fracțiunii Tuanpai . Privit din punct de vedere economic ca pledând pentru reformă și liberalizare, Li a fost descrisă ca reprezentând partea mai pragmatică și mai tehnocratică a conducerii Chinei. Au existat speculații că Li s-ar putea să fi fost exclus de Xi Jinping, din sfera puerii, din motive de consolidare a puterii.

La 11 martie 2022, Li a confirmat că va demisiona din funcția de premier al Chinei la expirarea celui de-al doilea mandat al său, în martie 2023. Cu toate acestea, au existat speculații că ar putea continua să servească ca membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al PCC și președinte al Comitetul permanent al Congresului Popular Național, zvonuri care s-au dovedit în cele din urmă false. În timpul celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez din octombrie 2022, a demisionat din Comitetul Central al PCC. Mandatul lui Li s-a încheiat oficial pe 11 martie 2023 și a fost succedat de Li Qiang , un aliat apropiat al lui Xi. Deși a fost exclus din transcrierea oficială, discursul său de rămas bun a inclus și remarca: „În timp ce oamenii lucrează, cerul veghează. Raiul are ochi.”

Li s-a clasat pe locul 14 pe lista Forbes din 2013 a celor mai puternici oameni din lume , după ce a preluat funcția de premier chinez. La 18 martie 2018, Li a fost redenumit premier al Chinei după ce a primit 2.964 de voturi pentru și doar două împotrivă de către NPC.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite