China, îndemnată să reducă tensiunile din Pacific: Accesul liber la căile maritime și aeriene este „vital”

0
Publicat:

Premierul neozeelandez Chris Hipkins a îndemnat luni China să reducă tensiunile în Pacific şi să permită menținerea accesului la rute comerciale „vitale”.

Chris Hipkins FOTO EPA-EFE
Chris Hipkins FOTO EPA-EFE

Modul în care China îşi exercită influenţa în lume este un „motor major” de escaladare a concurenţei strategice, în special în zona Asia-Pacific, a apreciat Hipkins în cadrul China Business Summit, la Auckland, cel mai mare oraș din Noua Zeelandă.

„Regiunea noastră este tot mai contestată, tot mai puţin previzibilă şi tot mai puţin sigură”, a avertizat premierul neozeelandez, exprimându-şi îngrijorarea pentru „degradarea mediului strategic şi creşterea tensiunilor în regiunea indo-pacifică, în special în zone precum Marea Chinei de Sud şi strâmtoarea Taiwan”.

Accesul liber la căile maritime şi aeriene este „vital” pentru Noua Zeelandă, a subliniat Hipkins.

Aproape jumătate dintre schimburile comerciale ale Noii Zeelande trec prin Marea Chinei de Sud, a reamintit el.

„Avem interese directe în aceste regiuni şi suntem deci conştienţi de necesitatea de a gestiona cu grijă tensiunile şi a de a le dezamorsa în interesul general al Pacificului”, a insistat Hipkins, îndemnând China „să-şi joace rolul în această privinţă”.

Chris Hipkins a făcut aceste declarații la câteva săptămâni de la o vizită la Beijing, unde a fost primit de Xi Jinping.

Aceste declarații survin în contextul în care China își îngrijorează vecinii din cauza modului în care își extinde prezența diplomatică, economică şi militară în Pacific.

În ultimii ani, regimul de la Beijing şi-a intensificat presiunile diplomatice și militare asupra Taiwanului, revendicând suveranitatea Chinei asupra acestui arhipelag şi jurând că îl va ocupa într-o zi cu forţa dacă va fi necesar.

Regimul de la Beijing are de asemenea revendicări extinse şi controversate în Marea Chinei de Sud şi încearcă să-şi sporească influenţa în Pacificul de Sud.

Aliaţii occidentali ai Noii Zeelande se arată îngrijorați de perspectiva unei dependențe excesive a acestei țări de comerţul cu China.

Evocând acest aspect, Chris Hipkins a precizat că exportatorii neozeelandezi beneficiază acum de condiţii comerciale mai bune pe alte pieţe după ce ţara sa a încheiat acorduri de liber schimb cu Regatul Unit, Uniunea Europeană şi un important bloc comercial trans-Pacific, transmite AFP.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite