VIDEO Îndrăgostit de prăpăstii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un american învinge barierele rezistenţei umane escaladând versanţi stâncoşi fără echipament de protecţie. Dean Potter s-a căţărat pe Masivul Eiger din Elveţia, a sărit în gol şi a mers pe o frânghie suspendată la o înălţime de peste 1.000 de metri.

La cei 38 de ani ai săi, americanul Dean Potter este primul om din lume care a escaladat masivul stâncos Eiger din Elveţia, fără a se folosi de vreun echipament de siguranţă. Şi, ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, odată ajuns în vârf, la 3.970 de metri înălţime, Potter a sărit în gol. S-a bizuit numai pe paraşuta confecţionată chiar de el pentru a ajunge teafăr la sol.

A ales cel mai dificil traseu

S-a întâmplat în vara lui 2008, după săptămâni întregi de antrenamente. Maestrul comunităţii de sport extrem, aşa cum este văzut astăzi Potter, şi-a petrecut întreaga vară a lui 2008 în Lauterbrunnen, Elveţia, pentru a reuşi să escaladeze stâncile calcaroase ce înconjoară muntele Eiger din masivul Alpilor Bernezi, aşteptând totodată condiţiile meteorologice propice pentru a realiza premiera. „Până să ajung să escaladez versantul de nord al Eigerului, am exersat asiduu tehnicile de căţărare liberă şi de cădere, folosindu-mă de condiţiile oferite de acest munte", povesteşte Dean Potter pentru „The Daily Mail".

După săptămâni întregi de încercări, Potter şi amicul lui, Beat Kammerlander - care i-a filmat ascensiunile -, au ales traseul cel mai dificil până în vârf: „Deep Blue Sea"(Marea albastră şi adâncă, în traducere), denumit astfel din pricina culorii albastre a stâncilor calcaroase.

image

Saltul în gol, de la peste 3.900 de metri, este un alt sport extrem la care americanul excelează

Stâncile şi hăul

Pentru ca echipamentul să nu contribuie la un eventual eşec, Potter şi-a confecţionat propria paraşută. Una normală l-ar fi obligat să care circa 5,45 kilograme în plus, în timp ce paraşuta pe care şi-a creat-o singur are numai 2,7 kilograme şi încape într-un rucsac mic pe care-l poartă în spate.

„Acum, având această paraşută, mă pot căţăra la înălţimi pe care înainte le credeam de neatins. Astfel, dacă alunec sau obosesc într-atât încât nu mai pot continua, mă pot bizui pe ea", spune sportivul. Chiar şi cu paraşuta în spate, Potter povesteşte că unele secţiuni ale versantului s-au dovedit extrem de periculoase.

„La baza muntelui Eiger, roca este foarte puţin uniformă pe o secţiune de 15 metri. Dacă aş fi alunecat, paraşuta nu m-ar fi ajutat cu nimic şi aş fi sfârşit, cel mai probabil, izbit de vreo stâncă", susţine americanul. El adaugă că şi-a dorit atât de tare să escaladeze Eigerul, încât nu s-a uitat nicio secundă în jos, în cursul
escaladării.

Mersul pe frânghie este o altă pasiune de-a lui Potter. Şi pentru că în Parcul Naţional Arches, din Utah, SUA, formaţiunile stâncoase oferă o privelişte spectaculoasă, Potter a oferit aici o reprezentaţie pe cinste, la peste 1.000 de metri deasupra solului. „Am legat o frânghie de două arcade aflate la o distanţă considerabilă una de alta şi am parcurs întreaga distanţă, la peste 1.000 de metri înălţime", povesteşte Potter, vedeta seriei de emisiuni „Daredevils" (Temerarii, în traducere), difuzată de Channel 4, anul trecut.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite