VIDEO Din mai, Soarele îşi schimbă polii magnetici! Urmarea: vremea se poate răci mult!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarele se află în plin proces de schimbare a orientării polilor magnetici, ceea s-ar putea traduce în temperaturi mai scăzute decât în anii precedenţi, potrivit cercetătorilor japonezi de la Observatorul Astronomic Naţional şi celor de la Institutul Riken, se anunţă într-un comunicat dat publicităţii pe www. youtube.com 

Oamenii de ştiinţă niponi spun că evoluţia activităţii la nivelul astrului indică schimbări climaterice similare celor produse în secolul al XVII-lea, când timp de 70 de ani, temperaturile înregistrate pe Pământ au fost considerabil mai scăzute. De altfel, este consemnat că în acea perioadă apa fluviului Tamisa, care traversează Londra, a îngheţat, iar celebrii cireşi din Kyoto, Japonia, au înflorit mult mai târziu decât de obicei. Se estimează că, în acea etapă, intitulată Maunder Minimum sau mini-Ice Age a secolului al XVII-lea, s-au înregistrat temperaturi cu 2,5 grade Celsius mai mici decât în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Polul nord spre sud, polul sud, pe loc - rezultă patru poli

Cercetătorii susţin că există indicii clare că polul nord, care era în emisfera nordică, a trecut în emisfera sudică. Ei spun că astfel de mişcări ale polilor magnetici se produc periodic, cam o dată la 11 ani.
Din 2001, polul nord al Soarelui a devenit sudic şi se estimează că următoarea migrare va avea loc începând cu mai 2013. Totuşi, conform ultimelor observaţii realizate cu ajutorul satelitului Hipode, se pare că deplasarea polilor magnetici a început cu un an mai devreme. Însă polul sud a rămas pe loc. Dacă lucrurilor vor evolua în ritmul observat până acum, schimbarea se va produce în mai anul acesta.

Vezi aici cum are loc migrarea polilor magnetici:


Prin această nouă deplasare a polilor, se va crea o structură cu patru poli magnetici pe Soare, cu doi noi poli magnetici în vecinătatea ecuatorului astrului.
Potrivit observaţiilor date publicităţii de cercetătoriI Bob Wilson şi David Hathaway de la NASA, se poate ajunge chiar la o structură de opt poli la nivelului Soarelui, care este capacitatea maximă de contorsionare a câmpurilor magnetice solare, după care se revine la structura iniţială, de doi poli.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite